InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Interstellar, een ruimte-epos van Christopher Nolan

Interstellar, een ruimte-epos van Christopher Nolan

Dankzij het grote succes van zijn trio Batman-films is elke film van regisseur Christopher Nolan er een om in de gaten te houden. Zijn film Interstellar heeft een hele andere thematiek dan Nolan's eerdere werk. Interstellar is pure science fiction, over een wereld die op het punt staat ten onder te gaan en de dappere mensen die gaan proberen een nieuwe, bewoonbare planeet voor de bevolking te vinden.

De stervende aarde

Christopher Nolan is een regisseur die zich niet graag in een hokje laat stoppen. Hij is natuurlijk vooral bekend van zijn Batman-films, maar maakte onder andere ook de trippy science fiction thriller Inception en de goochelaarsfilm The Prestige. Interstellar is ook weer een film die een andere kant van Nolan laat zien. Het gegeven is episch, met de aarde die aan het sterven is en de mensen die gaan proberen de bevolking te redden. Ruimte genoeg voor Nolan om zijn creativiteit helemaal op de nieuwe film los te laten.

Steven Spielberg

Toch was het oorspronkelijk helemaal niet de bedoeling dat Nolan deze film zou regisseren. Al in 2006 werd er namelijk aan Interstellar begonnen, en Steven Spielberg was de man die de plek in de regisseursstoel had moeten innemen. Filmproducente Lynda Obst had een vroege versie van het idee voor de film ontwikkeld, samen met de Amerikaanse fysicus Kip Thorne. Ze wilden een film maken die theoretisch onderbouwd was, maar die ook een echt avonturenepos moest worden. Koren op de molen voor Spielberg, die deze film wel aan zijn filmografie toe wilde voegen. Als schrijver werd Jonathan Nolan ingeschakeld, inderdaad de broer van Christopher, die zich eveneens vol overgave op zijn taak stortte. Nolan deed vier jaar over het schrijven van de film, en volgde zelfs speciaal voor de film een studie relativiteit aan de universiteit van California, om er toch maar zeker van te zijn dat alle feiten in zijn scenario zouden kloppen. Nolan haalde daarnaast inspiratie uit films als Avatar en Wall-E.

Een kink in de kabel

Er kwam een kink in de kabel toen Spielberg vertrok bij de filmstudio die Interstellar uit zou gaan brengen, Paramount. Spielberg had jarenlang een contract met Paramount, dat de films van Spielberg's eigen filmstudio Dreamworks in de bioscopen uitbracht, maar toen Spielberg met zijn studio verhuisde naar Disney zat Interstellar tijdelijk zonder regisseur. Dit duurde echter niet lang. Jonathan Nolan stelde voor om Christopher de film te laten regisseren, en gezien het succes van zijn eerdere films hoefde Paramount daar niet lang over na te denken. Christopher zag het ook wel zitten, alhoewel hij wel wat aanpassingen had voor het scenario van zijn broer. Christopher liet het eerste uur van het door Jonathan geschreven scenario intact, het deel dat zich afspeelde op aarde, maar gooide het roer compleet om voor de rest van de film, die zich afspeelt in de ruimte. De filmstudio vond het allemaal best. Er werd een zak met 175 miljoen dollar naar de regisseur geschoven en Nolan kon aan de slag.

De nobele held

Christopher Nolan had inmiddels zijn cast bij elkaar gevonden. Voor de hoofdrol koos hij Matthew McConnaughey. Hij speelt de man die de leiding heeft over de reddingsmissie. Zijn personage worstelt met een dilemma. Moet hij de ruimte ingaan voor een ongewis avontuur, in een poging de mensheid te redden? Of moet hij thuis bij zijn kinderen blijven, die hij anders misschien nooit meer zal zien? Nolan had het idee dat McConnaughey ideaal zou zijn voor de rol, aangezien de acteur iets heroisch heeft, maar toch ook genoeg onvolkomenheden die het personage menselijkheid mee zouden geven. Naast zien McConnaughey zien we onder andere Anne Hathaway en Michael Caine, die we allebei ook al Nolan's Batman-films voorbij hebben zien komen.
Nolan wilde voor zijn film zo min mogelijk gebruik maken van digitale effecten en deed dan ook zijn best om locaties te vinden die de buitenwereldse natuur van de nieuwe planeet goed weer zou kunnen geven. Zo werd er onder andere gefilmd in IJsland en Canada, en werden er veel sets gebouwd die het leven op de ruimteschepen moesten verbeelden. Om dit alles zo mooi mogelijk in beeld te brengen werd er volop gebruik gemaakt van IMAX-camera's, waarbij er zelfs voor het eerst een IMAX-camera dusdanig werd aangepast dat hij met de hand gedragen kon worden, voor speciale binnenscenes.

Wetenschappelijke acuratesse

Er werd ondertussen goed op gelet of al de wetenschappelijke feiten in de film wel klopten. Fysicus Thorne is tijdens het volledige draaiproces betrokken gebleven bij de film en heeft continue overleg gehad met de regisseur over het al dan niet kloppen van wat er op het witte doek te zien is. In de film reist McConnaughey met zijn bemanning door een zogeheten wormgat naar de andere kant van het universum, en vooral dit gegeven wilde Nolan zoveel mogelijk laten kloppen met wat er wetenschappelijk over wormgaten is bewezen. Als er in de film door een wormgat wordt gevlogen, dan zie je dus geen computereffect dat er zo spectaculair mogelijk uitziet, maar juist een projectie die door Thorne was gebaseerd op onder andere de relativiteitstheorie van Einstein. Thorne werkte hierbij samen met de animators van Double Negative, die animaties maakten die gebaseerd waren op de berekeningen van de wetenschapper. De computers van Double Negative hebben hier honderden uren op staan ploeteren, maar het gevolg van dit nauwkeurige werk was wel dat Thorne ineens nieuwe inzichten kreeg over de werking van zwarte gaten en wormgaten. Thorne gaat deze bevindingen presenteren aan de wetenschappelijke gemeenschap, die waarschijnlijk erg blij zullen zijn dat het gigantische budget dat aan deze film is gespendeerd zo'n aangenaam bijeffect heeft opgeleverd.
Overigens viel het met budget uiteindelijk nog wel mee. Nolan leverde zijn film op tijd af en had nog tien miljoen dollar van het budget over, iets wat bij dit soort grote films niet vaak gebeurd.
© 2014 - 2018 Patrickrijnders, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie InceptionrecensieFilmrecensie InceptionInception is een speelfilm uit 2010, van regisseur Christopher Nolan. Misdaad, thriller en science fiction vinden elkaar…
recensieFilmrecensie: Batman: The Dark KnightBatman: The Dark Knight is een actiefilm, gebaseerd op een stripboek, uit 2008 die werd geregisseerd door Christopher No…
De fascinatie voor science fiction (-films)Wat maakt science fiction voor velen zo aantrekkelijk? De films ET, Frankenstein, Star Wars, The Matrix of Star Trek s…
Biografie: MuseBiografie: MuseMuse is een rockband uit Engeland. In de band zitten Matthew Bellamy, Christopher Wolstenholme en Dominic Howard. De ban…
De Oscarwinnaars 2008De Oscarwinnaars 2008De Academy Awards van het jaar 2008. De beste films van dit jaar waren Slumdog millionaire, The curious case of Benjamin…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Interstellar_%28film%29
  • http://www.wired.com/2014/10/astrophysics-interstellar-black-hole/

Reageer op het artikel "Interstellar, een ruimte-epos van Christopher Nolan"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Patrickrijnders
Gepubliceerd: 30-10-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!