InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Disney's Prinses Sofia: deel van een imposante stamboom

Disney's Prinses Sofia: deel van een imposante stamboom

Ze hebben bij Disney een aardige reputatie op te houden als het op hun prinsessen aankomt. Ga maar na, hun eerste avondvullende animatiefilm ooit ging over een prinses (Sneeuwwitje), en de prinsessen van Disney zijn toch bij uitstek iets waar je het bedrijf mee associeert (en waar het grof geld aan verdient). Prinses Sofie is de jongste tak aan de imposante Disney prinsessenstamboom.

Het verhaal

Prinses Sofia is een tekenfilmserie van Disney die in Nederland wordt uitgezonden door Zappelin. Het is een serie over een jong meisje van bescheiden komaf, dat op slag een prinses wordt als haar moeder trouwt met een koning. In de verschillende afleveringen zie je hoe het meisje langzaam maar zeker went aan het leven op het koninklijk paleis, waar ze ook nog eens een halfbroer en halfzus heeft. Er zijn wel wat strubbelingen met zuslief, en er loopt op het paleis wel meer volk rond dat niet al te blij is met de nieuwe aanwinsten, maar zoals dat gaat bij Disney is Sofia een dapper meisje dat doorzet en met haar innemende persoonlijkheid mensen voor zich weet te winnen.

In de serie blijkt Sofia te kunnen toveren, dankzij een speciaal amulet. Ze heeft hierdoor de mogelijkheid met dieren te praten, en kan zichzelf daarnaast ook omtoveren in een zeemeermin. In ware Disney-traditie is er een boze tovenaar die dit amulet ook wel zou willen hebben, maar Sofia heeft genoeg mensen om zich heen om haar te helpen. Daarbij komen de traditionele waarden die Disney in al zijn films verstopt weer naar boven: je moet eerlijk, behulpzaam en dapper zijn, en dan komt alles wel goed.

Disney-specialiteit

Prinsessen maken is de grote specialiteit van Disney. Het bedrijf heeft van de oude sprookjesprinsessen Sneeuwwitje, Assepoester, Doornroosje en meer versies gemaakt die door de jaren heen zijn uitgegroeid tot de min of meer definitieve versies van deze prinsessen. Zelfs al vertel je aan een kind een sprookje uit een boek van Andersen of Grimm, dan nog is het de Disney-versie die de meeste kinderen dan voor ogen krijgen. Dat is subliem gedaan door Disney, dat er dan ook haar uiterste best voor doet om dit zoveel mogelijk te laten groeien. Meisjes willen later geen prinsesjes zijn, nee, ze willen Disney-prinsesjes zijn, en lopen dan ook met carnaval, op verjaardagen of gewoon doordeweeks met de echte prinsessenjurken die de meisjes in de film dragen.

Disney heeft daarbij ook haar best gedaan om de afgelopen jaren wat variatie aan te brengen, met onder andere prinses Jasmine uit Aladdin, en prinses Tiana uit de Prinses en de Kikker. In 2013 had Disney een mega-succes met de film Frozen, waar maar liefst twee nieuwe prinsessen in zaten die de harten van meisjes over de hele wereld gestolen hebben.

Vers (blauw) bloed

Prinses Sofia past mooi in deze traditie. Ze is een prinsesje van eenvoudige komaf, dat tegenslagen overwint en de harten wint van de mensen om haar heen, ook al keken die haar in het begin misschien een beetje met de nek aan. Ze wordt daarbij gesteund door niet alleen maar de drie goede stiefmoeders uit Doornroosje, ook alle andere Disney-prinsessen laten hun wereldberoemde gezichten zien als Sofia een keer in de put ziet. Precies, Disney heeft het grof geschut uit de kast getrokken om van Prinses Sofia een succes te maken... Het lijkt wel te werken. In de winkels zijn al volop spullen van prinses Sofia te krijgen, en ook in de Disney-pretparken zijn al meisjes gespot die een prinses Sofia jurkje aan hebben. Dat hebben ze bij Disney slim gedaan, want de prinsesjes in spe kunnen zich natuurlijk makkelijker identificeren met een meisje als henzelf, dan met een oudere prinses als Assepoester of Ariel. En zo hebben ze bij Disney heel handig weer een nieuwe prinses aan hun indrukwekkende oeuvre toegevoegd.
© 2014 - 2018 Patrickrijnders, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Demi Lovato: de nieuwe Disney prinsesZe is pas 16, maar was al de ster van de Disney TV-film "Camp Rock" en ging mee op tournee met de Jonas Brothers. "Don't…
HKH Prinses Christina ofwel Marijke, 18 februari 1947Dit artikel gaat over Prinses Christina, die geboren is onder de naam Prinses Marijke maar haar naam verandert heeft. In…
Disney Treasures: The adventures of Oswald the lucky RabbitDeze Disney Treasure vertelt over Oswald the lucky rabbit. Oswald was een creatie van the walt disney studios en is de v…
Disney Treasure: Behind the Scenes at the Walt Disney StudioDisney Treasure: Behind the Scenes at the Walt Disney StudioIn de Disney Treasures collectie zijn zeer veel films opgenomen. Ook is er een treasure gemaakt waar je een indruk kan k…
Disney Treasures: On The Front LinesIn de Tweede Wereldoorlog zijn er veel middelen gebruikt als propaganda. Ook Walt Disney heeft in die tijd propaganda ge…
Bronnen en referenties
  • http://disney.wikia.com/wiki/Sofia_the_First

Reageer op het artikel "Disney's Prinses Sofia: deel van een imposante stamboom"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Patrickrijnders
Gepubliceerd: 17-11-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!