InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Film: Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street
recensie

Film: Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street is de nieuwste film van Tim Burton, met een wederom schitterende Johnny Depp in de hoofdrol, en is gebaseerd op de gelijknamige Broadwaymusical. De film draait sinds 13 februari 2008 in de Belgische bioscoopzalen.

Inhoud

Nadat hij een gevangenisstraf, verkregen door een valselijke beschuldiging, heeft uitgezeten aan het andere eind van de wereld, begint Benjamin Barker over de internationale zeeën te zwerven. Met de hulp van matroos Anthony keert hij na vijftien jaar als Sweeney Todd terug naar Londen. Daar leert hij van Mrs. Lovett, die de pasteiwinkel onder zijn vroegere kapperszaak uitbaat, dat zijn vrouw Lucy zichzelf vergiftigd heeft na een verkrachting door Rechter Turpin, de man die hem in de val had gelokt, en dat zijn dochter Johanna door diezelfde rechter geadopteerd werd en opgesloten in haar kamer leeft. Sweeney Todd is uit op wraak en besluit zijn kapperszaak te heropenen. Hij scherpt zijn messen met de bedoeling Rechter Turpin de keel over te snijden als die zijn zaak bezoekt.

In tussentijd heeft Anthony, die geen weet heeft van Sweeney Todds geschiedenis, Johanna gespot op haar kamer. Het is liefde op het eerste gezicht en hij wil haar bevrijden, een hulp die Sweeney Todd dankbaar aanneemt. Maar Rechter Turpin komt echter achter zijn plannen en alles loopt net iets anders dan gepland.

Cast

PersonageActeur
Sweeney Todd / Benjamin BarkerJohnny Depp
Mrs. LovettHelena Bonham Carter
LucyLaura Michelle Kelly
JohannaJayne Wisener
Rechter TurpinAlan Rickman
Anthony HopeJamie Campbell Bower
Beadle BamfordTimothy Spall
Signor Adolfo PirelliSacha Baron Cohen
TobyEd Sanders

Beoordeling

Tim Burton en Johnny Depp bewijzen met deze film wederom dat ze een gouden duo zijn. In het begin is het wennen aan de zangpartijen maar algauw zit je zo in de film dat je de liedjes vanzelfsprekend worden. Johnny Depp schittert als de getormenteerde en op wraak beluste kapper die zijn hele leven aan de rechter verloor en dit kan vergeten noch vergeven. Deze man heeft de geweldige gave om gestalte te geven aan de meest onrealistische personages zonder dat het geforceerd overkomt; de vergelijking van dit personage met Edward Scissorhands is snel gemaakt. In deze film wordt Depp geholpen door een overtuigende Helena Bonham Carter als de pasteidame die dankzij een gruwelijke vondst haar winkel weer op de rails zet en algauw van een gezin met Sweeney Todd begint te dromen. De combinatie Depp-Bonham Carter geeft beiden nog een extra sinister tintje dan ze sowieso al hebben. Sacha Baron Cohen speelt voor de eerste keer een goed te verteren (bij)rol - ik krijg spontaan buikpijn als ik hem als Ali G of Borat aan het werk zie - als de Italiaanse straatkapper die Sweeney Todd herkent van vroeger en probeert te chanteren.

De decors zijn prachtig en in onvervalste Burtonstijl kom je terecht in een barok en gitzwart Londen. Het verhaal is gesitueerd in de 19de eeuw en dat is ook te merken aan de barokke kostuums en de sfeer die Burton moeiteloos lijkt neer te zetten. Hoewel het bloed rijkelijk vloeit, stoort dit helemaal niet en heeft het niets angstaanjagend, mede door de humor waarmee de slachtpartijen gepaard gaan. Het einde lijkt afgeraffeld maar als je er goed over nadenkt, heeft het iets romantisch. Maar om te weten wat ik daarmee bedoel, zal je de film toch moeten uitkijken; ik beloof dat je daar geen spijt van zal krijgen.
© 2008 - 2019 Lilkim, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De topfilms van Johnny Depp en Tim BurtonJohnny Depp, een van de meest populaire en geliefde acteurs van dit moment. Hij heeft in vele bekende films gespeeld, en…
Filmrecensie: Charlie and the Chocolate FactoryrecensieFilmrecensie: Charlie and the Chocolate FactoryIn 2005 werd door Tim Burton een remake gemaakt van Charlie and the Cocolate Factory. Johnny Depp speelt de hoofdrol en…
Bronnen en referenties
  • IMDB Movie2movie Moviemeter

Reageer op het artikel "Film: Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lilkim
Gepubliceerd: 16-02-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!