recensie

Argentijnse film Garage Olimpo

Argentijnse film Garage Olimpo De realistische en rauwe Argentijnse film Garage Olimpo speelt zich af ten tijde van de periode van de Vuile Oorlog tussen 1976 en 1983. In Nederland is deze episode onderwerp van discussie geweest in de periode dat net bekend werd dat Willem-Alexander ging trouwen met Máxima, wiens vader een dubieuze rol speelde tijdens deze inktzwarte periode in de geschiedenis van het land Argentinië.

Garage Olimpo

  • Titel: Garage Olimpo
  • Regisseur: Marco Bechis
  • Genre: Drama
  • Taal: Spaans
  • Hoofdpersonen en namen van de acteurs:
  • De namen van de hoofdpersonen zijn Maria (Antonella Costa), Felix (Carlos Echeverria), Tigre (Enrique Pyneiro), en Texas (Pablo Pazuk).

Samenvatting plot

De personen in de film leven allen in angst. Vanwege het militaire regime in hun land. De hoofdrolspeelster is Maria, zij is lerares en politiek activiste. Ze woont samen met haar moeder en ze verhuren een kamer aan een jongen genaamd Felix. Hij werkt in Garage Olimpo, het bekendste detentiekamp van de Vuile Oorlog, waar politieke tegenstanders van het regime worden gemarteld. Op een dag wordt Maria opgepakt omdat zij een tegenstander is van het huidige regime. Dan blijkt dat zij naar Garage Olimpo gaat en dat Felix degene is die haar moet martelen, net zolang totdat ze haar vrienden gaat verraden. Hij wordt gedwongen om haar elektrische schokken te geven, te slaan en te verkrachten. Hij doet dit niet en betaalt andere medewerkers om haar geen pijn te doen. Zij krijgt een relatie met een van de andere medewerkers en samen ontsnappen ze. Uiteindelijk wordt ze toch weer gepakt en gebeurt er met haar hetzelfde, als met nog 30.000 tegenstanders van het regime, ze wordt vanuit een vliegtuig levend in de zee gegooid.

Personen

De hoofdpersoon is Maria, zij is trouw aan haar vrienden, dat blijkt uit het feit dat zij haar mond bleef houden ondanks de martelingen. Ze is ook erg zorgzaam, want voor ze werd opgepakt gaf ze les aan mensen uit sloppenwijken, daar kreeg ze niet eens voor betaalt. De andere persoon is Felix, hij betaald andere om Maria niets aan te doen. Texas is degene waar Maria uiteindelijk een relatie mee krijgt. Hij zorgt goed voor haar, als ze nog in de cel zit, haalt hij kip voor haar en brengt haar bloemen. Tigre is de leider van het kamp, hij moet ervoor zorgen dat alles daar gaat zo als de regering dat wil.

Plaats

Het verhaal speelt zich af in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Voornamelijk in het detentiekamp. Het is daar heel smerig, en nogal luguber omdat daar heel veel mensen zijn vermoord en gefolterd.

Tijd

Het verhaal speelt zich af tussen 1976 en 1983, de periode dat het militaire regime aan de macht was. Het is niet duidelijk in welk jaar het precies is.

Einde van de film

De film eindigt met een scène waarin Maria in een vliegtuig zit. Je ziet niet dat ze eruit wordt gegooid, maar je weet dat dat wel gaat gebeuren.

Muziek

In de muziek zit veel vioolmuziek, het is dan vooral trieste muziek. Het eindigt met Spaanse zang.

Titelverklaring

De titel is de naam van het belangrijkste concentratiekamp of detentiekamp waar ook de hoofdrolspeelster in gevangen zit. Dit is later een museum geworden.

Lees verder

© 2008 - 2020 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Maria Mena en het album ViktoriaIn 2011 bracht de Noorse zangeres Maria Mena haar zesde album uit: Viktoria. Met dit album rekent Maria voorgoed af met…
Muzieknummers voor de openingsdans op een bruiloftJe trouwdag is zonder twijfel de mooiste dag van je leven. Uiteraard wil je dat alles vlekkeloos verloopt. Bij de voorbe…
Terug naar de kust... Geen film voor hartlijders!recensieTerug naar de kust... Geen film voor hartlijders!Terug naar de kust is een Nederlandse speelfilm geregisseerd door Will Koopman. De thriller is gebaseerd op het gelijkna…
Lost Frequencies alias Felix De Laet: Are you with meLost Frequencies alias Felix De Laet: Are you with meFelix De Laet is een Belgische deejay en producer die gebruikmaakt van de artiestennaam Lost Frequencies. In 2014 maakt…

Recensie AtonementrecensieRecensie AtonementDeze film heb ik een tijd geleden gezien. Een buitengewoon boeiend verhaal, met mooie verhaallijnen die goed in elkaar o…
Cubaanse film Azucar Amarga (Bitter Sugar)recensieCubaanse film Azucar Amarga (Bitter Sugar)Azucar Amarga is een Cubaanse film die ook wel bekend staat onder de Engelstalige titel Bitter Sugar. De film geeft een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay

Reageer op het artikel "Argentijnse film Garage Olimpo"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dessal
Laatste update: Mei 2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Special: Filmrecensies
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!