recensie

Cubaanse film Azucar Amarga (Bitter Sugar)

Cubaanse film Azucar Amarga (Bitter Sugar) Azucar Amarga is een Cubaanse film die ook wel bekend staat onder de Engelstalige titel Bitter Sugar. De film geeft een inkijkje in het leven op Cuba onder het communistische regime van Fidel Castra. Wie zich niet achter deze ideologie schaart heeft op het eiland een zwaar leven. De karakters in deze film laten dit goed zien.
  • Titel: Bitter Sugar
  • Regisseur: Leon Ichasa
  • Voertaal: Spaans
  • Genre: Drama

Acteurs en hoofdpersonen

Gustavo (Rene Lavan), Yolanda (Mayte Vilan), Bobby (Miguel Guttierez).

Gebeurtenissen

Gustavo is een jonge communist, hij woont op Cuba en gelooft in Fidel Castro, zijn vader ook. Maar zijn broer Bobby is rocker en wil er niets van weten, hij is het niet eens met de regering en doet regelmatig mee aan protestacties, steeds weer wordt hij gearresteerd, zelfs als hij geen wapens gebruikt maar alleen z’n mening laat horen. Overal in Cuba hangen posters van Castro, met daaronder “Communisme of de dood”. Bobby en wat vrienden uit zijn band lenen een videocamera en richtten die op hun, hij zegt ‘Als ik moet kiezen tussen communisme of de dood kies ik voor de dood” en hij injecteerde zichzelf met bloed van iemand die besmet is met aids. Hun vader wordt ontslagen van zijn baantje als pianist in een hotel waar alleen buitenlanders mogen komen en Cubanen niet meer welkom zijn. Deze dingen doen Gustavo inzien inzien dat het communisme van Castro enkel is gebaseerd op leugens en dat men op Cuba geen vrijheid heeft. Zijn vriendin Yolanda vlucht met haar familie naar Cuba, maar Gustavo vindt dat geen oplossing en blijft, Yolanda zegt dat ze altijd op hem zal blijven wachten. Gustavo wil het heft in eigen handen nemen, en als Fidel Castro een toespraak houdt richt hij een pistool op hem, allen voor hij kan schieten, wordt hij zelf doodgeschoten, en daarna bestempeld als landverrader.

Personen

Gustavo is de hoofdpersoon, hij houdt veel van zijn land en hij denkt dat Castro de ultieme leider is voor Cuba. Zijn broer Bobby gaat helemaal op in zijn muziek en hij moet niets van de regering weten, omdat zij hem beperken in zijn vrijheid. Hij protesteert regelmatig maar wordt steeds opgepakt en door de politie vernederd en in elkaar geslagen. Hun vader is psycholoog maar wordt pianist in een hotel omdat hij daar meer mee verdient. Yolanda is Gustavo’s verloofde en zij gaat met haar familie op een vlot naar Florida omdat ze daar een beter leven zullen hebben.

Plaats

Het hele verhaal speelt zich af in Havana, op Cuba. Die locatie is zeker bepalend voor de film, want het gaat over een aantal mensen die leven ten tijde van Castro’s presidentschap.

Tijd

Het speelt zich af tijdens het bewind van Fidel Castro, een jaartal wordt niet genoemd. Het is wel vrij waarschijnlijk dat het is ten tijde dat de Sovjet-Unie nog bestond omdat Gustavo een studiebeurs krijgt voor de universiteit van Praag. Dat toont de verbondenheid tussen Cuba en het land dat behoort tot de voormalige Sovjet Unie.

Begin en einde

Het begint aan het begin van de gebeurtenissen, dan ontmoet Gustavo Yolanda voor de tweede keer en gaat hij mee naar haar danslessen. Het verhaal heeft een gesloten einde. Gustavo wordt doodgeschoten, en er wordt verteld hoe het is afgelopen met Yolanda en haar familie.

Muziek

Er komt veel trieste muziek in voor, maar ook nummers van de band van Bobby die teksten schrijft over hun gevoelens jegens hun land.

Beelden

Er zijn geen speciale effecten gebruikt. Het is een zwart/wit film.

Lees verder

© 2008 - 2020 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Cubaanse CocktailsDe Cubaanse CocktailsHier in Florida is de Cubaanse Keuken niet meer weg te denken. Er is een ruime keuze aan Cubaanse restaurants, sommige u…
Invasie van de varkensbaai: poging om Fidel omver te werpenOp 17 april 1961 moesten speciaal opgeleide Cubaanse mannen het bewind van Fidel Castro omver werpen. Dit mislukte jamme…
Salsa en haar diverse oorsprongenDe Cubaanse salsa heeft al lang de grenzen van het eiland overgestoken om ervoor te zorgen dat over de hele wereld mense…
Cayo's van CubaCayo's van CubaHet tropische eiland Cuba is een topbestemming in de Caraïben. De grote toeristische belangstelling is het gevolg van ee…

Argentijnse film Garage OlimporecensieArgentijnse film Garage OlimpoDe realistische en rauwe Argentijnse film Garage Olimpo speelt zich af ten tijde van de periode van de Vuile Oorlog tuss…
recensieSimon de Film (2004)Intro: Simon één van de betere Nederlandse films van de afgelopen jaren, waarin zowel humor als drama in voorkomt. Daaro…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Cubaanse film Azucar Amarga (Bitter Sugar)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dessal
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Special: Filmrecensies
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!