InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Filmrecensie: Awake
recensie

Filmrecensie: Awake

Awake, een drama/thriller, werd geregistreerd door Joby Harold en wordt in België op 3 september 2008 gereleased.

Inhoud

Clay Beresford is een 22-jarige billionaire die samen met zijn aanhankelijke moeder een bedrijf leidt dat firma's opkoopt en verkoopt en zo voor werkgelegenheid zorgt. Hij heeft een relatie met Sam Lockwood, een meisje van een totaal andere stand, die hij verborgen houdt voor zijn moeder omdat hij schrik heeft dat ze de relatie niet zal goedkeuren. Hij lijkt alles te hebben om gelukkig te zijn maar zijn zwakke hart speelt hem parten; hij zou dan ook zo snel mogelijk een harttransplantatie moeten krijgen. Die transplantatie komt er in de nacht na zijn haastige huwelijk met Sam. Hoewel zijn moeder hem nog probeert te overtuigen een andere chirurg te nemen, wil hij toch dat de transplantatie wordt gedaan door Dr. Jack Harper, die hem voordien al eens gered heeft en sindsdien een goede vriend is. Liggend op de operatietafel merkt hij dat zijn verdoving niet naar behoren werkt: zijn lichaam is helemaal verlamd maar hij is klaarwakker waardoor hij de pijn voelt en hoort wat de dokters zeggen (NB. Een narcose bestaat altijd uit een spierverlammer en een verdoving waardoor de patiënt in slaap valt en geen pijn meer voelt). Tijdens deze traumatische gebeurtenis ontdekt hij dat niets in zijn leven is wat het lijkt.

Cast

PersonageActeur
Clay BeresfordHayden Christensen
Sam LockwoodJessica Alba
Lilith BeresfordLena Olin
Dr. Jack HarperTerrence Howard
Dr. PuttmanFisher Stevens
Verpleegster Penny CarverGeorgina Chapman
Dr. Larry LupinChristopher McDonald
Dr. Jonathan NeyerArliss Howard
Jonge Clay BeresfordSteven Hinkle

Beoordeling

Het waren de tagline, "Every year, one in 700 people wakes up during surgery", en de veelbelovende trailer die mij aanzetten om deze film te bekijken. Als je je, zoals ik, verwacht aan een verhaal over hoe het is om wakker te worden tijdens een operatie kom je echter bedrogen uit. Het "anesthetic awareness"-gegeven vormt slechts een klein onderdeel van de film en een katalysator om het eigenlijke verhaal over bedrog te doen bovenkomen. Het concept klinkt spannend maar wordt helemaal niet gebruikt, in die zin was ik dus in eerste instantie wel teleurgesteld in deze film.

Enkele dagen van bezinning later moet ik toegeven dat het verhaal best origineel is en op het einde alle puzzelstukjes goed op hun plaats vallen. Het zijn echter vooral de onrealistische wendingen op het einde die er voor zorgen dat de film niet echt overtuigend is. Ook het feit dat Clay tijdens de operatie uit zijn lichaam treedt om zo aan de pijn te ontsnappen, kwam niet echt realistisch op mij over.

Om de puzzelstukjes in elkaar te laten vallen, krijgen we een deel van de film opnieuw te zien maar dan vanuit andere standpunten. Persoonlijk vond ik dit zeer storend: de film duurt amper één uur en twintig minuten waarvan dan je een goede twintig minuten naar beelden zit te kijken die je enkele minuten daarvoor ook al hebt gezien. Daarnaast wordt het verhaal op het einde in zo'n sneltempo afgewerkt waardoor je perplex achterblijft bij de eindcredits.

Toch zijn er ook fragmenten die grafisch gezien goed zijn uitgewerkt: terwijl Clay's toestand op de operatietafel achteruitgaat, bevindt hij zich, door de uittreding uit zijn lichaam, in het huis waar hij met zijn moeder woont. Hoe slechter zijn toestand wordt, hoe gedempter het licht in het huis wordt; qua symboliek vond ik dat wel goed gevonden.

En dan nog een kleine waarschuwing voor de gevoelige kijker: de operatiescènes zijn héél expliciet; hou je klaar voor incisies, openmaken van de borstkas en kloppende harten.

Conclusie: Geen slechte film met een origineel verhaal maar onrealistische uitwerking, die mits een andere naam en andere nadruk in de trailer beter uit de verf zou komen. Goed om te kijken op een regenachtige zondagmiddag.
© 2008 - 2019 Lilkim, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Biografie: MuseBiografie: MuseMuse is een rockband uit Engeland. In de band zitten Matthew Bellamy, Christopher Wolstenholme en Dominic Howard. De ban…
McDonald, Ronald McDonaldMcDonald's, het wereldberoemde fastfoodrestaurant, heeft een geweldige mascotte. In 1963 kwam de clown Ronald McDonald o…
Hollywood beautygeheimenOntdek de beautygeheimen van Hollywood actrices als Demi Moore, Reese Witherspoon, Catherine Zeta-Jones, Jessica Alba, e…
Mc Donald's 's werelds grootste fastfoodketenMc Donald's 's werelds grootste fastfoodketenMcDonald's is 's werelds grootste fastfoodketen en staat voornamelijk bekend om de frietjes en hamburgers. Het bedrijf i…
Bronnen en referenties
  • IMDB Moviemeter

Reageer op het artikel "Filmrecensie: Awake"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lilkim
Gepubliceerd: 22-02-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!