Sherlock: de tv-serie

Sherlock: de tv-serie Sherlock is een Britse tv serie die gaat over de welbekende Sherlock Holmes en John Watson. Maar producers Steven Moffat en Mark Gatiss hebben Sherlock dit keer in een modern jasje gestoken; alle misdaden die Sherlock moet oplossen spelen zich af in het moderne Londen. Deze detective serie telt drie seizoenen met elk drie afleveringen. De twee hoofdrollen worden gespeeld door Benedict Cumberbatch en Martin Freeman.

Over de serie

Sherlock is een moderne detective serie gebaseerd op de boeken van Arthur Conan Doyle. Er zijn al meerdere films over Sherlock Holmes gemaakt, maar wat deze serie zo speciaal maakt, is dat het in een modern jasje gestoken is. Zo rookt Sherlock geen pijp, maar heeft hij nicotinepleisters.

De serie gaat over Sherlock Holmes, een detective, die met de hulp van zijn trouwe vriend, John Watson allerlei misdaden oplost. Het verhaal speelt zich vooral af in modern Londen. Sherlock heeft moeite in de omgang met andere mensen, wat zijn vriendschap met John Watson extra hartverwarmend maakt. Sherlock is een Britse serie die op de BBC wordt uitgezonden. In Nederland is het uitgezonden op de KRO. De producenten zijn Steven Moffat en Mark Gatiss. Steven Moffat is ook producent voor de Britse serie 'Doctor Who'. Bovendien was hij ook de producent van 'De avonturen van Kuifje: het geheim van de eenhoorn'.

Cast

Sherlock Holmes

Benedict Cumberbatch is geboren in Londen op 19 juli 1976. Hij is een Engelse film- en toneelacteur, die in meerdere films en tv-series speelt. Een paar van zijn bekendste rollen zijn: de hoofdrol, Stephen Hawking, in het BBC- programma 'Hawking', Alan Turing in de historische film 'The Imitation Game' en in de film 'Amazing Grace' speelt hij William Pitt. Cumberbatch is getrouwd sinds februari 2015.

John Watson

Martin Freeman is geboren in Aldershot, 8 september 1971 en hij is bekend door veel verschillende rollen, maar met name door zijn hoofdrol in de filmtrilogie 'The Hobbit'. Daarnaast is zijn rol in Sherlock ook zeer bekend en die heeft hem in 2011 de BAFTA voor beste acteur in een bijrol opgeleverd.

Mycroft Holmes

Mark Gatiss is een bekende Britse acteur en schrijver geboren in Sedgefield op 17 Oktober 1966. Hij heeft als acteur in onder andere de serie 'The Game of Thrones' gespeeld en hij heeft als schrijver samen met Steven Moffat geschreven aan Sherlock. Voor het laatste is hij voor tientallen prijzen genomineerd en daarvan heeft hij er negen gewonnen.

Jim Moriarty

Andrew Scott, geboren in Dublin, Ierland op 21 oktober 1976 is een bekende film-, toneel- en televisieacteur. Scott heeft onder andere in de film 'Pride' gespeeld en zal in 2015 ook te zien zijn in de nieuwe James Bond film: 'Specte'. Zijn meest geprezen rol was die in 'A Girl In A Car With A Man', waar hij een 'Oliver Award for Outstanding Achievement in an Affilate Theatre' voor kreeg. Ook heeft hij de 'British Academy Television Award voor Beste Mannelijke Bijrol' gewonnen voor zijn rol in Sherlock.

Inspecteur Lestrade

Rupert Graves, geboren in Somerset op 30 juni 1963 is in zeer veel films en tv-producties verschenen. Daarnaast trad hij ook op als toneelacteur. Hij heeft onder andere in de film 'V for Vendetta' gespeeld. Hij won de 'Best Actor Award' met zijn rol in de film 'Intimate Relations'. Ook werd hij zeer geprezen voor zijn rol in de tv-serie 'The Vorsyte Saga' uit 2002.

Seizoenen

Let op: de volgende informatie kan spoilers bevatten.
Sherlock bestaat uit drie seizoenen, met elk drie afleveringen. Iedere aflevering duurt 90 minuten. De eerste aflevering werd uitgezonden op 10 July 2010.

Seizoen 1

Aflevering 1: A Study in Pink
In deze aflevering maak je kennis met Sherlock Holmes en John Watson en zie je hoe ze langzaam bevriend raken terwijl ze samen een seriemoordenaar achteraangaan. Sherlocks brein werkt op ongewone snelheid en John is hier erg van onder de indruk. Omdat ze beiden accommodatie zoeken besluiten ze samen een huis te delen. Als Sherlock door de politie gevraagd wordt om te helpen bij het oplossen van een moord, gaat John met hem mee.

Aflevering 2: The Blind Banker
Londen wordt geteisterd door een bende internationale smokkelaars, die communiceren door middel van een ingewikkelde Chinese code. Als er twee mannen vermoord worden, wordt Sherlock ingeschakeld door de politie om het mysterie samen met Watson op te lossen. Ze komen erachter dat één van de twee een van de smokkelwaren gestolen moet hebben. Omdat de smokkelbende niet wist wie het gedaan had zijn beide mannen vermoord. Sherlock en John proberen er nu achter te komen wie de echte dader was en ze proberen de smokkelbende op te rollen.

Aflevering 3: The Great Game
In deze spetterende seizoensfinale moeten Sherlock en John misdaden oplossen in een race tegen de klok, want als ze de mysteries niet op tijd ontrafelen, zullen er mensen vermoord worden. In deze aflevering zit Sherlock zijn gevaarlijkste vijand op het spoor. Al door het hele seizoen komt hij de naam 'Moriarty' tegen en nu komt hij er eindelijk achter wie het is. De aflevering eindigt met een grote cliffhanger.

Seizoen 2

Aflevering 1: A Scandal in Belgravia
Er komt een chantagezaak aan het licht die de Britse Monarchie aangaat. Sherlock en John worden ingeschakeld om het probleem op te lossen. Zo komen ze Irene Adler tegen, die allerlei gevoelige gegevens op haar telefoon heeft staan. Tegen het einde van de aflevering denkt ze Sherlock gebroken te hebben, maar hij weet haar telefoon af te pakken en komt erachter wat de code is: SHER(LOCKED).

Aflevering 2: The Hounds of Baskerville
De twee vrienden vertrekken naar het platteland om daar nader onderzoek te doen naar een monster dat daar is aangetroffen. Bovendien krijgt Sherlock bericht van een wanhopig meisje, die haar konijn Bluebell blauw heeft zien worden. Sherlock en John proberen deze mysteries op te lossen door stiekem een kijkje te nemen in een lab en door naar de bossen te gaan waar het monster gesignaleerd zou zijn.

Aflevering 3: The Reichenbach Fall
Sherlock en John worden verrast door Moriarty, die een serie van misdaden weet te plegen. Dit is een bloedstollende seizoensfinale, waarin het wel heel hachelijk wordt voor Sherlock als hij op het dak van een gebouw alleen met Moriarty een afspraak maakt. Als Sherlock Moriarty op het dak ziet schiet deze zichzelf neer. Maar omdat Moriarty ervoor heeft gezorgd dat John en Inspecteur Lestrade onder schot worden gehouden is Sherlock genoodzaakt van het dak af te springen... Tegen het einde van de aflevering lijkt Sherlock dood te zijn en John denkt dit ook. Hij is er kapot van. Maar op het allerlaatste moment vangt de kijker een glimp op van Sherlock...

Seizoen 3

Aflevering 1: The Empty Hearse
Twee jaar na het verlies van zijn beste vriend Sherlock probeert John zijn leven weer op te pakken. Maar Londen wordt met een serieuze terroristische aanslag bedreigd. Nu meer dan ooit heeft John Sherlock nodig. En net als hij een aanzoek wil doen aan zijn nieuwe vriendin Mary, verschijnt Sherlock opeens. Samen proberen John en Sherlock om de terroristische aanslag te voorkomen en dit gaat maar net goed.

Aflevering 2: The Sign of Three
In deze aflevering zien we de trouwerij van John en Mary. Maar het zou geen aflevering van Sherlock zijn als er geen moord in voor kwam... Dit is een aflevering waarin ook veel kleine mysteries voorkomen, die op leuke manieren worden opgelost. Ook staat Sherlock voor een zware taak: een goede speech schrijven voor Mary en John. Tegen het einde krijgt deze vooral vrolijke aflevering toch nog een verdrietige toon als Sherlock het feest vroeg verlaat.

Aflevering 3: His Last Vow
Moriarty mag dan dood zijn, aan criminelen ontbreekt het in Londen niet. Sherlock moet alles uit de kast halen om de gevreesde Charles Magnussen uit te schakelen. Deze crimineel heeft connecties op het hoogste niveau en hij lijkt alles over iedereen te weten. Sherlock vermoedt dat dat Magnussen alle informatie die hij over belangrijke mensen heeft verzameld in een geheime kluis in zijn gigantische huis, Appledore, heeft verstopt. Hij zorgt er dus voor dat John en hij een bezoek mogen nemen aan Appledore, maar komt er dan achter dat Magnussen simpelweg alles heeft opgeslagen in zijn hoofd. Sherlock voelt zich genoodzaakt Magnussen neer te schieten en wordt daarom weggestuurd op een dodelijke missie in Oost-Europa. Maar op het laatste moment wordt hij teruggeroepen door zijn broer Mycroft (die hoofd is van de Britse veiligheidsdienst), omdat het ondenkbare is gebeurd: Moriarty lijkt weer levend te zijn.

Volgende Seizoenen

Seizoen 4 zal beginnen met een Kerstspecial. Deze wordt uitgezonden op 25 december 2015. Deze special duurt 90 minuten en is gefilmd van 6 januari tot en met 10 februari 2015. Deze special zal zich niet zoals de voorafgaande afleveringen in de 21e eeuw afspelen, maar in 1895. Verder is er nog niet veel nieuws bekend over de Kerstspecial.

De 'echte' afleveringen van het vierde seizoen zullen gefilmd worden in de lente van 2016. Deze afleveringen zullen datzelfde jaar nog verschijnen op de televisie. Het is nog onduidelijk wat zich gaat afspelen.

Recensies

"Een onophoudelijke stroom van gevatte opmerkingen, uitvinding en intelligentie - Sherlock is perfect! " -The Guardian

"De show is zo enorm goed - slim, onvoorspelbaar en af en toe zo grappig dat je hardop moet lachen." - Brian Lowry, tv-columnist

"Gatiss en Moffat hebben meer dan alleen de casting heel goed gedaan. Hun drama kwam voorbij, er zitten super grappig scènes in en de omzetting van de omgeving van de 19de eeuw naar de 21ste eeuw werkt zeer goed." - De Telegraaf
© 2015 - 2020 Charohavermans, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieFilmrecensie Sherlock HolmesSherlock Holmes, het bekende personage beschreven door Sir Arthur Conan Doyle in de laat 19e en vroeg 20e eeuw. De verha…
Sherlock Holmes museum in LondenSherlock Holmes museum in LondenLonden staat vol met bezienswaardigheden, bijvoorbeeld het warenhuis Harrods, de speelgoedwinkel Hamley’s, het London Ey…
Filmrecensie Sherlock holmesrecensieFilmrecensie Sherlock holmesEr is veel geschreven over de Engelse detective Sherlock Holmes, maar de Engelse regisseur Guy Ritchie maakte er in 2009…
Het ontstaan van detective Sherlock HolmesHet ontstaan van detective Sherlock HolmesSherlock Holmes is een detective, gecreëerd door Sir Arthur Conan Doyle. De detective Sherlock Holmes wordt neergezet al…

Franse film: Entre les mursrecensieFranse film: Entre les mursEntre les murs is een Franse docufilm over een school en meer bepaald een multiculturele klas in de Parijse buitenwijken…
Franse film: Samba, de opvolger van Intouchables met Omar SyrecensieFranse film: Samba, de opvolger van Intouchables met Omar SySamba is de opvolger van het schitterende "Intouchables". De verwachtingen waren dus hoog gespannen, zeker omdat de film…
Bronnen en referenties
  • http://sherlock.kro.nl/over_sherlock
  • http://www.imdb.com/title/tt1475582/fullcredits/
  • http://variety.com/2014/tv/reviews/tv-review-sherlock-1201035894/
  • http://www.theguardian.com/tv-and-radio/2014/jan/13/sherlock-tv-review-lucy-mangan
  • http://www.telegraph.co.uk/culture/tvandradio/bbc/7907566/Sherlock-BBC-One-review.html

Reageer op het artikel "Sherlock: de tv-serie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Charohavermans
Gepubliceerd: 12-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!