InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Recensie: There Will be Blood
recensie

Recensie: There Will be Blood

Recensie: There Will be Blood Een recensie van There Will be Blood, gebaseerd op Upton Sinclair's roman "Oil!" uit 1927 over oliemagnaat Daniel Plainview uit Californië die met zijn zoontje zijn bedrijf uitbreidt door verschillende dorpjes op een doortrapte manier van hun olierijke land af te helpen. De film is vooral lang en vaag. Zo zitten er een aantal gekke momenten in. Op een bepaald moment vallen er bijvoorbeeld allemaal kikkers uit de lucht.

Amerikanen

Amerikanen zijn en zullen altijd gefascineerd zijn door heldenverhalen. Het is de 'American way of Life' om dingen groots te brengen. Veel kijkers zijn onder de indruk van Paul Thomas Anderson's film There Will Be Blood. Er zijn grote worden gebruikt om de film aan te prijzen. Er zijn vergelijkingen gemaakt met films als Citizen Kane en The Treasure of the Sierra Madre. En niet geheel onterecht. Maar voor een deel wel. Hoewel Anderson's pure manier van filmmaken, zijn gevoel voor beweging, ritme, licht en donker, hem plaatsen tussen de grotere film makers van onze tijd, maar toch is het gevoel dat There Will Be Blood een stap terug is en alles bij elkaar de meest gewone van zijn vijf films.

Oil!

Laten we bij het begin beginnen. De film is gebaseerd op Oil!, het boek van Upton Sinclair dat in 1927 gepubliceerd werd. Sinclair was eerder een politieke schrijver, dan een creatieveling. Hij zond kopieën van zijn boeken naar leden van het Congres, en zijn gezichtspunten hielpen bij het vestigen van sommige wetgeving. Maar zijn boeken zijn ook achterhaald en gedateerd, en de enige manier om daar verandering in te brengen is misschien wel door middel van deze film. Onder de stoflagen van de tijd vond Anderson kennelijk toch iets dat het moeite waard maakte om een film op dit boek te baseren. Misschien is het wel het verband tussen Daniel Plainview die naar het middenwesten van Amerika trekt om op zoek te gaan naar olie, en alle duistere 'oliezaken' die vandaag de dag nog plaatsvinden.

Daniel Day-Lewis

Een belangrijke reden waarom de film niet zo goed is als zijn andere films kot door de hoofdrolspeler Daniel Day-Lewis. Normaal is dit een uitstekende acteur, maar in deze film laat hij steken vallen. Dit komt waarschijnlijk ook door Anderson wel die niet één hele duidelijke rol neerzet voor zijn acteur zoals hij bijvoorbeeld wel deed in Chinatown met Noah Cross en Tom Cruise in Magnolia. In There Will Be Blood is Day-Lewis ons hoofdvenster voor de film. Wanneer zijn jongste zoon getroffen is door een olie-explosie verlaat Day-Lewis zijn post om de branden te blussen. Wanneer hij er achterkomt dat zijn zoon is geworden stuurt hij hem weg. Ergens is het fascinerend, maar ook onbegrijpelijk, en dan duurt een film van 2 uur en 40 minuten erg lang.

Klacht

Een andere klacht is dat de boodschap van de film te vaag en te alternatief is, zelfs als je het vergelijkt met de andere films van Anderson. Er zitten een aantal gekke momenten in, zoals het plotselinge verschijnen van neervallende kikkers. Meest illustrerend voor de vaagheid van de film is misschien wel de titel.
© 2008 - 2019 Simcha, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Filmrecensie The Other WomanrecensieFilmrecensie The Other WomanThe Other Woman is een Amerikaanse romantische komedie uit 2014. Het is geregisseerd door Nick Cassavetes en geschreven…
recensieVeel gierende puberhormonen in The Half Blood PrinceThe Half Blood Prince bevat een groter wordende Harry Potter. De films van Harry Potter zijn voor veel ouders met jonge…
Schrijven van een recensieSchrijven van een recensieVeel mensen vinden het lastig om een goede recensie te schrijven. Er zijn wel een aantal tips te geven die kunnen helpen…
Recensie speelfilm Chain ReactionrecensieRecensie speelfilm Chain ReactionDat acteur Keanu Reeves nog wel eens de plank misslaat met zijn keuze qua films, blijkt wel weer eens uit Chain Reaction…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Recensie: There Will be Blood"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Simcha
Laatste update: 30-10-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!