nieuws uitgelicht

Boete voor gebruik Popcorn Time?

Sinds half oktober 2015 hoor je steeds vaker in het nieuws dat je een boete kunt krijgen voor het gebruik van Popcorn Time. In Nederland staan we met 1,3 miljoen gebruikers van het programma op de tweede plaats van Popcorn Time-gebruikers in de wereld. Moeten al deze mensen echt uitkijken, kun je echt een boete krijgen voor het gebruik van Popcorn Time?

Wat is Popcorn Time en is het illegaal?

Popcorn Time is een programma waarmee je films en series kunt streamen. Dit doe je door het programma Popcorn Time, dat je als app kunt downloaden op je computer, telefoon of op een ander apparaat. Als je aan het streamen bent, ben je aan het downloaden en uploaden tegelijkertijd. Je kijkt dus je films of series via andere mensen en je deelt ze ook weer met andere mensen. Zowel ongerechtigd downloaden als uploaden is volgens de Auteurswet verboden in Nederland, als je dit doet uit een illegale bron zoals de Pirate Bay ben je dus strafbaar. Je kunt in het geval van illegaal downloaden en streamen aangeklaagd worden door bijvoorbeeld een filmstudio die last heeft van jouw streamgedrag. In theorie kan de boete die je daarvoor krijgt oplopen tot bijna € 10.000,-, maar in de praktijk zijn deze boetes vaak enkele honderden euro’s en komen deze zelden voor.

Wat is er gebeurd?

De ophef die is ontstaan over eventuele boetes voor het gebruik van Popcorn Time is gekomen door de auteursrechtenorganisatie Brein. Deze organisatie stimuleert legale middelen om films en series te bekijken door bijvoorbeeld meldingen op een legaal verkregen DVD over het verspreiden van het beeldmateriaal. De auteursrechtenorganisatie Brein heeft een interview gegeven aan BNR. Hier is gezegd dat het niet uitgesloten werd dat gebruikers van Popcorn Time een boete kunnen krijgen voor het gebruik van het programma.

Het is niet zo dat de organisatie Brein zelf op jacht gaat naar Popcorn Time-gebruikers en hier boetes voor gaat opleggen. In het interview wordt gesproken over organisaties die de stap naar het geven van boetes gaan nemen, hierbij werden geen namen van die organisaties genoemd.

Is je identiteit te achterhalen als je Popcorn Time gebruikt?

Nee, in principe niet. Om je identiteit te achterhalen moet je internetprovider de persoonsgegevens die bij je ip-adres horen vrijgeven. Nederlandse internetproviders doen dit niet, alleen als de rechter dit verplicht in bijvoorbeeld het geval van een ernstig misdrijf. Er zal dan aangetoond moeten worden dat het verlies van de filmstudio zwaarder weegt dan de privacy van de gebruiker. Voor het gebruik van Popcorn Time zal dit dus niet gebeuren. Het is echter niet uitgesloten dat internetproviders in de toekomst wel de persoonsgegevens gaan verstrekken die bij de ip-adressen van Popcorn Time-gebruikers horen.

Conclusie: moet je je zorgen maken als Popcorn Time-gebruiker?

Het antwoord op deze vraag is: nee, eigenlijk niet. Wat de organisatie Brein heeft gezegd, heeft waarschijnlijk gewoon als doel gehad de individuele gebruikers bang te maken. In theorie kun je een boete krijgen voor het gebruik van Popcorn Time, maar in de praktijk is deze kans en het risico op een boete héél klein, omdat er zoveel miljoenen gebruikers zijn en er nog geen organisatie is die hier actief achteraan gaat. De boetes die in oktober 2015 zijn gegeven waren in Duitsland, in Nederland is dit nog helemaal niet gebeurd. In de loop van 2015 en 2016 gaat deze kwestie zich naar alle waarschijnlijkheid nog verder ontwikkelen, als Popcorn Time-gebruiker is het wel verstandig om deze ontwikkelingen goed in de gaten te houden.
© 2015 - 2020 Loes_e, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Popcorn time: gratis films kijkenPopcorn time: gratis films kijkenIedereen heeft wel van Netflix gehoord. Netflix is een dienst waarbij je film en tv-series kijkt via het internet. Hierv…
Regeling Vervroegde Uittreding bij ontslagRegeling Vervroegde Uittreding bij ontslagEr wordt veelal geadviseerd aan de boventallige en ontslagen werknemers over hun financiële consequenties bij ontslag. H…
Nederlandse wet Downloaden en UploadenNederlandse wet Downloaden en UploadenHet is vaak onduidelijk wat wel en niet mag met het uploaden en downloaden van muziek, films en games. We zochten er het…
Hypotheek versneld aflossen zonder boeteHypotheek versneld aflossen zonder boeteTegenwoordig zijn veel mensen bezig om hun hypotheek versneld af te lossen. Een hypotheek versneld aflossen levert namel…

The Program: een film over Lance ArmstrongThe Program: een film over Lance ArmstrongIn 2015 ging de film over wielrenner Lance Armstrong en zijn dopingverleden in première. In 2012 beschuldigt het Amerika…
Verwijzingen in Apocalypse Now van Francis CoppolaDe film Apocalypse Now kwam moeizaam tot stand. Het was een grote productie die met veel tegenslag te kampen had. Nu is…

Reageer op het artikel "Boete voor gebruik Popcorn Time?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Loes_e
Laatste update: 09-11-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!