InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Wat zijn de beste kinderfilms aller tijden?

Wat zijn de beste kinderfilms aller tijden?

Vakanties en weekends zijn uitgelezen momenten om een leuke kinderfilm te kijken. Ouders kijken vaak mee, want voor hen is het een herinnering aan hun eigen zorgeloze kinderjaren. Oud of nieuw maakt niet veel uit. Rotten Tomatoes is een eigenzinnig, maar betrouwbaar, filmmagazine dat lijstjes op basis van een minimaal aantal professionele recensies samenstelt. Rotten Tomatoes is in 1998 opgericht en publiceert nieuws, achtergronden en recensies over films. Wat zijn volgens dit Engelstalige magazine in 2015 de beste kinderfilms aller tijden?

The Wizard of Oz (1939)

Er zijn verschillende films over de Tovenaar van het land Oz verschenen, maar deze is veruit het beste. Het verhaal gaat over Dorothy (Judy Garland) en haar hondje Toto die na een tornado terechtkomen in het magische Oz. Na een aantal bijzondere ontmoetingen probeert een tovenaar het duo weer veilig naar huis te krijgen. Deze Amerikaanse fantasyfilm is gebaseerd op het beroemde boek van L. Frank Baum en werd geregisseerd door Victor Fleming.

E.T. The Extra-Terrestrial (1982)

Wie kent het aandoenlijke buitenaardse wezentje ET niet? Regisseur Steven Spielberg gebruikte lekker veel sentimentele ingrediënten voor dit grappige en ontroerende verhaal over de vriendschap tussen een tienjarig jochie en ET, die helaas niet op aarde kan blijven. E.T. won maar liefst negen Oscars: Beste Film, Beste Script, Beste Regisseur, Beste Montage, Beste Cinematografie, Beste Geluid, Beste Geluidseffecten, Beste Visuele Effecten en Beste Originele Muziek.

Inside Out (2015)

Deze animatiefilm van Disney-Pixar verscheen in Nederland onder de titel Binnenstebuiten in de bioscoop, met onder meer een stemrol van Georgina Verbaan. Maar zoals bijna altijd is de originele versie beter. Dit grappige opgroeidrama gaat over verhuizen en de emoties die hierbij horen. Regisseur Pete Docter kreeg het idee voor Inside Out toen hij als kind naar Denemarken verhuisde en grote aanpassingsproblemen kende.

Snow White and the Seven Dwarfs (1937)

Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen is de allereerste 'avondvullende' bioscoopfilm van Disney. Het sprookje is overbekend, maar blijft zoveel jaar na dato boeien. Wat wil je dan ook met die leuke dwergnamen als Dopey, Sleepy, Grumpy, Sneezy en Happy. Het verhaal van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen is gebaseerd op het gelijknamige sprookje van de gebroeders Grimm. Disney kreeg een speciale Oscar: geen traditioneel beeldje maar een groot beeld met zeven kleine beeldjes.

Toy Story 2 (1999)

Over welke Toy Story het best is, zijn de meningen verdeeld. Deze vervolgfilm, die helemaal met de computer is getekend, is waarschijnlijk de spannendste van de vier afleveringen van de franchise. Woody wordt gestolen en Buzz Lightyear en zijn maatjes proberen hem te redden. Toy Story 2 was aanvankelijk bedoeld als videoproductie van zestig minuten, maar Disney vond de film van Pixar zo goed dat het verhaal werd verlengd zodat er een bioscoopfilm kon komen. De muziek is van Randy Newman.

Toy Story 3 (2010)

Voor de derde keer spraken Tom Hanks (Woody Pride) en Tim Allen (Buzz Lightyear) de stemmen van de twee belangrijkste personages in. Dit derde deel is enger dan de twee voorgangers omdat we voor het eerste poppen met vervelende menselijke trekjes zien. Dat blijkt als het jongetje Andy zijn poppen per ongeluk heeft weggegooid. Onze vrienden duiken op in een kinderdagverblijf waar sommige kinderen ruw met hen omgaan, maar waar juist poppen een waar terreurregime uitoefenen. Toy Story 3 won in 2011 vele prijzen, waaronder de Golden Globe voor beste animatiefilm en een Grammy Award voor beste filmmuziek.

Up (2009)

Up was een sensatie toen deze animatiefilm in 2009 in de bioscoop verscheen. Een oude mopperpot sluit tegen wil en dank vriendschap met een jonge snotneus met irritante trekjes. De mopperpot wordt gedwongen te verhuizen, maar in plaats daarvan vliegt hij met huis en haard weg aan een grote tros ballonnen op weg naar waanzinnige avonturen. Ook Up werd geregisseerd door Pete Docter en was de eerste animatiefilm die het Filmfestival van Cannes opende.

Finding Nemo (2003)

In Nederland bekend als Op zoek naar Nemo was het Pixar-avontuur van het clownvisje Martin een wereldwijd kassucces met een opbrengst van bijna 900 miljoen dollar. Een Franse kinderboekenschrijver claimde later dat hij het verhaal had geschreven (zijn visje was zwart), maar het kwam niet tot een rechtszaak. Finding Nemo van Andrew Stanton won wel een Oscar voor Beste Animatiefilm.

Pinokkio (1940)

Pinokkio was de tweede lange bioscoopfilm van Disney en werd hierna nog liefst zeven keer uitgebracht. Het verhaal dat is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Italiaanse schrijver Carlo Collodi, gaat over de speelgoedmaker Gepetto die een houten pop maakt die tot leven komt. Er waren Oscars voor het beste liedje en de beste muziek. Pinokkio won twee Oscars: voor Beste Muziek en Beste Originele Lied.

Toy Story (1995)

Logisch dat ook de eerste Toy Story-film in de top 10 staat. Niet alleen omdat hij destijds de allereerste volledige computergeanimeerde speelfilm was, maar ook was het voor het eerst in de film dat speelgoed tot leven kwam. Toy Story is een van de weinige filmseries waarvan de sequels even sterk zijn. Tijdens de productie waren Billy Crystal en Jim Carrey beoogd om de stemmen van de hoofdpersonages in te spreken, echter Tom Hanks en Tim Allen schreven de geschiedenis.
© 2015 - 2019 Fisher, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Disney Treasures: Behind the Scenes Walt Disney StudioDisney Treasures: Behind the Scenes Walt Disney StudioIn de Disney Treasures collectie zijn zeer veel films opgenomen. Ook is er een treasure gemaakt waar je een indruk kan k…
Toscane; Carlo Collodi´s PinokkioDe ondeugende marionet Pinokkio is geboren in 1880 in Collodi in Toscane van Italië. De schrijver van de verhalen van di…
Kinderfilms met insecten in hoofd- of bijrolKinderfilms met insecten in hoofd- of bijrolKinderfilms met honden en katten in de hoofdrol zijn legio. Insecten worden minder vaak vertoond, en toch zijn er een aa…
De eerste lange tekenfilm van Walt DisneyDe eerste lange tekenfilm van Walt DisneyWalt Disney was vernieuwend in 1933 toen hij besloot een tekenfilm te maken die langer was dan alles wat er tot dat mome…
Kinderfeestje: sprookjeKinderfeestje: sprookjeKinderen zien hun verjaardag als het hoogtepunt van het jaar. Een magisch mooie dag waarin zij in het middelpunt van de…
Bronnen en referenties
  • http://www.rottentomatoes.com/top/bestofrt/top_100_kids__family_movies/
  • www.wikipedia.org
  • www.imdb.com

Reageer op het artikel "Wat zijn de beste kinderfilms aller tijden?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fisher
Laatste update: 23-12-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!