recensie

47 Meters Down, ongeluk diep in de zee, filmrecensie

47 Meters Down, ongeluk diep in de zee, filmrecensie 47 Meters Down is een Britse survivalhorrorfilm, geschreven door Johannes Roberts en Ernest Riera. Het is geregisseerd door Roberts. De film draait om de twee zusjes Lisa en Kate. Ze zijn op vakantie in Mexico en besluiten te gaan duiken in een kooi. Er gaat echter iets mis; na een heftig ongeluk belandt de kooi onderwater op maar liefst 47 meter diep. Zullen ze dit overleven? De première van de film 47 Meters Down vond plaats op 16 juni 2017.

Specificaties

 • Genre: horror, thriller.
 • Duur: 85 minuten.
 • Jaar première: 2017.
 • Taal: Engels.
 • Ondertiteling: onder andere in het Nederlands.
 • Kleur: Kleur.
 • Leeftijd: 12+.
 • Bedenker: Roberts en Ernest Riera.
 • Regisseur: Johannes Roberts.

47 Meters Down: het plot

De zussen Kate en Lisa zijn zeer close en besluiten zelfs met elkaar op vakantie te gaan naar Mexico. Ze genieten enorm van de prachtige omgeving en ontmoeten zelfs twee leuke jongemannen. De vier besluiten te gaan varen en uiteindelijk haalt de brutale Kate haar verlegen, bescheiden zusje Lisa over om samen in een kooi, grote witte haaien te bekijken. Kate heeft er zin in maar Lisa niet echt, ze vindt het maar griezelig. Na wat overredingskracht stapt Lisa toch in de kooi en als ze eenmaal een paar uur verder van de kust van Huatulco zijn, zinkt de kooi diep in de zee. Het begint goed, want de dames genieten van de zee, de planten en de wondermooie vissen. Plotseling breken echter de kabels van de kooi af en zinkt de kooi razendsnel naar de bodem van de oceaan, maar liefst 47 meter diep. Hun zuurstof raakt bijna op en de vraag is of en hoe ze dit gaan overleven tussen de bloeddorstige haaien. Kate beseft dat er iets moet gebeuren en ze besluit daarom in haar eentje omhoog te zwemmen, terwijl ze haar oriëntatie kwijt is.

Cast

 • Claire Holt als Kate
 • Lily Mandy Moore als Lisa
 • Matthew Modine als Captain Taylor
 • Javier als Chris J. Johnson

Filmlocatie

De film 47 Meters Down is opgenomen in de Dominicaanse Republiek. Dit ligt in het Caribisch gebied en is zeer geliefd om het warme klimaat en de kilometers lange witte palmenstranden. Dit alles komt perfect tot uiting in de 47 Meters Down. De twee zusjes zijn op vakantie en er overheerst een absoluut vakantiegevoel in de film. Er zijn heel wat buitenopnames en de kijker krijgt een fantastisch beeld van de omgeving. Het merendeel van de film speelt zich echter af, zoals de titel al aangeeft, diep onder water in de zee.

Camerawerk

De manier van filmen is professioneel. De zusjes zitten in een kooi en hebben zuurstofmaskers op, ze zinken langzaam weg in de zee. Het lijkt absoluut realistisch terwijl dit met 'special effects' is bewerkstelligd. Hun zuurstof raakt langzaam op en ze dreigen slachtoffers te worden van de haaien. Er zijn creatieve invalshoeken aanwezig en bijzondere close-ups. Vooral de hongerige, witte haaien zijn van dichtbij te bewonderen. Het is duidelijk dat Kate en Lisa oog in oog staan met de bloeddorstige roofdieren, de haaien wijken niet van hun zijde. De diepe onderwaterwereld is uitermate donker en eenzaam en dit wordt zeer goed overgebracht.

Acteerspel

Het acteerspel is goed in de film 47 Meters Down. Zo vertolkt de Australische actrice Claire Holt de hoofdrol. Ze speelt Kate en het is direct duidelijk dat ze een feestbeest is en veel lef heeft. Zij ziet het stappen in de kooi dan ook echt als een waar avontuur en deinst niet terug voor de haaien. Zelfs als langzaam de zuurstof begint op te raken, laat ze haar kracht zien. Zij zwemt naar boven om hulp te zoeken al is dat een onmogelijke taak daar de zusjes simpelweg te diep gezonken zijn. Holt laat ook zien dat Kate onbezonnen te werk gaat en niet goed nadenkt over de gevolgen van haar acties. Per slot heeft ze haar zusje in grote problemen gebracht.
Lisa wordt gespeeld door de Amerikaans zangeres en actrice Mandy Moore. Lisa komt net uit een relatie en heeft nog wat liefdesverdriet. Ook is ze nogal schuw en verlegen. Lisa ziet het dan ook aanvankelijk niet zitten om oog in oog te komen te staan met de hongerige witte haaien, maar ze laat zich toch overhalen door haar grote zus. Het is duidelijk dat haar Kate haar domineert en ze tegen haar op kijkt. Mandy Moore laat een verlegen, naïef personage zien en het acteerspel is wat dat betreft zeer geloofwaardig. Ze acteert dit vol overgave.

Scenario: structuur en spanning

De horrorfilm 47 Meters Down is slim verzonnen. Het concept is uniek; twee zusjes gaan op vakantie naar het schitterende Mexico en besluiten te duiken in een kooi. Op 47 meter diepte gaan ze zweven als het ware in de zee omdat de kabels losschieten en ze moeten de levensgevaarlijke haaien zien te wijken. Ondertussen begint ook nog hun zuurstof langzaam op te raken. Op zich komt dit realistisch naar voren en is het erg mooi gefilmd. Het gevoel van onmacht van de zusjes wordt uitstekend overgebracht. Aan de andere kant speelt de film met name af in het water, erg mooi maar ook saai na een tijdje. Er zijn maar een paar hoogtepunten maar ergens mist er ook wat diepgang. Het scenario is wat vlak en onrealistisch. Toch is dit een film waarin vrijwel iedereen zal blijven kijken omdat er toch constant de grote vraag rijst; wie zal dit overleven en hoe?
© 2017 - 2023 Noah120, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pokémon GO: eieren uitbroeden en veel voorkomende problemenPokémon GO: eieren uitbroeden en veel voorkomende problemenIn Pokémon GO krijg je niet alleen nieuwe Pokémon door deze te vangen maar ook door het in een incubator uitbroeden van…
Paardrijden: Galoptraining met balkenPaardrijden: Galoptraining met balkenBij het trainen van een paard is afwisseling erg belangrijk. Met hindernisbalken kun op een eenvoudige manier afwisselin…
EnergieverbruiksmeterStijgende energieprijzen kunnen een uitdaging zijn om te besparen op uw elektriciteitsrekening. Hiervoor moet u zich wel…
Lengtematen omrekenenLengtematen omrekenenMeter, inch, foot, mijl, zeemijl en yard zijn allemaal lengtematen. Hoeveel is dat eigenlijk? Dit kun je omrekenen met e…

Franse film: 'Demain tout commence' met Omar SyFranse film: 'Demain tout commence' met Omar Sy'Demain tout commence' is voor Omar Sy de opvolger van Samba en Intouchables. Met zijn formidabele acteertalent en zijn…
The Emoji Movie, film over Emoji´s, recensierecensieThe Emoji Movie, film over Emoji´s, recensieThe Emoji Movie is een Amerikaanse computeranimatiefilm. Deze is gebaseerd op de emoji-symbolen en geproduceerd door Son…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/47_Meters_Down
Noah120 (17 artikelen)
Gepubliceerd: 18-08-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.