InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Filmrecensie: Funny Games U.S
recensie

Filmrecensie: Funny Games U.S

Funny Games U.S. is een film van Michael Haneke met Noami Watts en Michael Pitt in de hoofdrollen. De film is een exacte kopie van de Oostenrijkse cultklassieker Funny Games uit 1997, eveneens van de hand van Haneke.

Inhoud

De vakantie van Ann, George en zoon Georgie verloopt net iets anders dan gepland als enkele uren na hun aankomst op Long Island Paul en Peter op hun stoep staan. De jongens, die eruit zien als afgestofte, vriendelijke jongemannen, beweren dat ze eieren komen halen voor goede vrienden van het gezin die een vakantiehuisje hebben in dezelfde straat. Ann ruikt al snel onraad en de jongens veranderen binnen enkele minuten in twee psychos die er plezier in scheppen vakantiegangers te treiteren tot de dood.

Cast

PersonageActeur
AnnNaomi Watts
GeorgeTim Roth
PaulMichael Pitt
PeterBrady Corbet
GeorgieDevon Gearhart
FredBoyd Gaines
EveLinda Moran
BetsySiobhan Fallon
Betsy's schoonzusterSusanne C. Hanke

Wetenswaardigheden

  • De film is een shot-voor-shot-remake van het Oostenrijkse Funny Games uit 1997, dat echter amper publiek haalde in Amerika omdat de film niet engelstalig is.
  • Haneke benadrukt in diverse interviews dat hij deze film gemaakt heeft met een duidelijk doel voor ogen: de kijker confronteren met zijn drang naar gruwel en geweld, door daar juist níet aan toe te geven in deze film. Hij geeft dat ook als verklaring voor de remake: door de film in Amerika uit te brengen, met bekende acteurs, zal hij een veel groter (Amerikaans) publiek bereiken. Hij wil expliciet het publiek naar deze film lokken, dat afkomt op steracteurs en de belofte van gratuit geweld, om die dan net níet te geven waar ze voor gekomen zijn: hoe gruwelijk het verhaal ook is, de film is dat niet.

Beoordeling

Op het moment dat ik de film zag, wist ik niet af van de bedoelde boodschap en de shot-voor-shot-kopie; zodoende heb ik de film bekeken als een thriller als elke andere en spijtig genoeg is me dat niet goed bekomen.

De film valt echt met de deur in huis: nog voor er een kwartier gepasseerd is, komen de jongens aan de voordeur om eieren vragen en algauw slaat de hele sfeer van de film om. Persoonlijk vond ik het maar vreemd dat Ann direct achterdochtig wordt en de reden daartoe wordt maar weinig uitgediept waardoor ik mij de ganse film afvroeg hoe het allemaal zo snel is kunnen gaan. Het gezin wordt de huiskamer ingemanoevreerd en daar speelt het grootste deel van de film zich ook af. Paul en Peter houden hun slachtoffers vooral onder controle door de vader vanaf de eerste minuut uit te schakelen en door gevaarlijk met een golfclub te zwaaien, zo'n golfclub waarvan er nog zeker tien in de ganghal staan maar waar de slachtoffers geen minuut oog voor hebben. Nog zoiets waarover ik mij heel de film heb druk gemaakt.

De spelletjes die de jongens met het gezin spelen zijn plat, absoluut niet interessant en al helemaal niet grappig. Zowel het gepraat tegen het publiek als de rewind-scène haalden me uit mijn concentratie en irriteerden me mateloos. Achteraf bekeken en met bovenstaande wetenswaardigheden in het hoofd kan ik wel begrijpen dat de regisseur deze scènes heeft ingebracht. Toch vind ik dat zijn boodschap amper overkomt, waardoor deze scènes enkel als vervelend worden ervaren.

Het camerawerk vind ik dan weer met momenten origineel en apart: zo wordt er vaak alleen de voeten en handen (voornamelijk in het begin) of een hoofd (voornamelijk tegen het einde) gefilmd terwijl de actie zich ergens anders bevindt. Zo ook met locaties: zo krijg je op een gegeven moment een shot van de woonkamer te zien waar vader George op de grond ligt te kermen, terwijl je hoort dat moeder Ann in de keuken probeert te geraken om zichzelf te ontdoen van haar boeien.

De acteerprestaties van Naomi Watts zijn overtuigend en Michael Pitt en Brady Corbet jagen je echt de stuipen op het lijf met hun creepy blik en afgestofte taalgebruik.

Als je op zoek bent naar een thriller om lekker te griezelen, dan is Funny Games U.S. zeker niet je ding. Ben je echter het gratuit geweld ook beu, ga dan zeker eens kijken hoe het kan zonder overdreven geweld.
© 2008 - 2019 Lilkim, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hyves Games, hoe maak ik een account aan?Hyves Games, hoe maak ik een account aan?Hyves, ooit begonnen als socialmediaplatform, is nu een site waar je games kunt spelen. Hyves was als socialmediaplatfor…
Cheats, hints, eastereggsCheats, hints, eastereggsCheats, hints en eastereggs (codes) zijn er voor bijna alle soorten games (spelletjes). Wat kun je met cheats, easteregg…
Mi2 spelcomputer: Prijs, downloaden games en specificatiesMi2 spelcomputer: Prijs, downloaden games en specificatiesDe Mi2 is een leuke, nieuwe en voordelige spelcomputer, die de strijd aangaat met populaire handheld spelconsoles als de…
Steam: Gratis downloaden Steam en Steam gamesSteam: Gratis downloaden Steam en Steam gamesWat is Steam? Steam is een applicatie en digitaal distributie platform, waarmee je online games kunt downloaden en spele…
Bronnen en referenties
  • IMDB Moviemeter

Reageer op het artikel "Filmrecensie: Funny Games U.S"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lilkim
Gepubliceerd: 05-05-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!