InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Filmrecensie: Cloverfield
recensie

Filmrecensie: Cloverfield

Some Thing Has Found Us. Cloverfield is een science fictionthriller uit 2008 en werd geregisseerd door Matt Reeves.

Inhoud

Hudson Platt - Hud voor de vrienden - filmt het afscheidsfeestje van zijn vriend Rob Hawkins, die binnenkort naar Japan vertrekt, als plotseling de grond begint te daveren. De gasten trekken naar het dak van het appartement en de straat op om uit te vissen wat er aan de hand is. Algauw verandert Manhatten in één grote chaos, waarbij iedereen voor zijn leven rent. Samen met Rob, zijn broer Jason, diens vriendin Lily en Marlena, het meisje waarop hij verliefd is, probeert Hud de stad te ontvluchten via Brooklyn Bridge, waar het noodlot voor één van de vijf vrienden toeslaat. Na een verontrustende boodschap van Beth, op wie hij stapelverliefd is, op zijn antwoordapparaat besluit Rob terug de stad in te trekken om haar te bevrijden uit haar appartement. De overige drie vrienden stemmen toe in de reddingspoging en samen trotseren ze de monsters die de stad aanvallen.

Cast

PersonageActeur
Jason HawkinsMike Vogel
Lily FordJessica Lucas
Rob HawkinsMichael Stahl-David
Beth McIntyreOdette Yustman
Hudson PlattT.J. Miller
Marlena DiamondLizzy Caplan

Beoordeling

Cloverfield kan je samenvatten in één zin: Godzilla meets Blair Witch Project. De film werd gefilmd met een handcamera waardoor je wel het gevoel hebt middenin de actie te zitten maar je wel een hele film lang naar een schokkend beeld moet kijken. Dit zorgt ervoor dat je sommige dingen maar vaag te zien krijgt of zo snel voorbij flitsen dat je er amper iets kan van maken. Dit maakt alles wel spannender maar na een tijdje wordt het irriterend voor de ogen.

Deze film moet het voornamelijk hebben van de monster, bombardementen en andere special effects. Het verhaal is flinterdun en ongeloofwaardig (wie loopt er nu terug de hel in, als de verlossing slechts enkele meters verwijderd is?!). Omwille van het camerastandpunt, waarbij alles uit het standpunt van de groep jongeren wordt gefilmd, kon de regisseur een monster laten opdraven zonder verdere achtergrondinformatie hierover te geven. En om het mysterieuze sfeertje te behouden, blijven enkele verhaallijnen open liggen.

De acteurs waren voor mij onbekend maar niet slecht gecast als trendy New Yorkers hoewel ik hun acteerprestaties met momenten niet veel soeps vond. Hun reacties op bepaalde situaties kwamen onrealistisch over, maar dat ligt meer aan het script dan aan de acteerprestaties.

Voor zij die van een griezelige film met monsters houden, is dit zeker een aanrader. Voor al de rest is dit een irritant stukje cinema.
© 2008 - 2019 Lilkim, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De legende van de Blair WitchDe legende van de Blair WitchIn 1999 kwam de horrorfilm The Blair Witch Project uit. Deze lowbudgetfilm werd een groot succes. Met een budget van sle…
recensieFilmrecensie: The Blair Witch Project (1999)In 1999 was een gedeelte van de Amerikaanse bevolking in rep en roer. The Blair Witch Project zou snel gereleased worden…
De stijl van Blair WaldorfBlair Waldorf uit Gossip Girl, die door actrice Leighton Meester wordt gespeeld, is een erg populair meisje op school. Z…
Filmrecensie “Dangerous Liaisons”recensieFilmrecensie “Dangerous Liaisons”Deze film uit 1988 gemaakt door Stephen Frears met grote namen in de hoofdrollen. Mooie rollen in een mooi verhaal wat z…
Bronnen en referenties
  • IMDb Moviemeter

Reageer op het artikel "Filmrecensie: Cloverfield"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Marcel, 09-07-2008 02:52 #2
Mijn hemel, het bedoeld om het real-life te laten lijken. Zou je het beter vinden als Brad Pitt en Nicole Kidman met een cameraatje rondliepen? Volgens mij begrijp je de hele clou niet. Reactie infoteur, 09-07-2008
Dat is dan goed gelukt hé Marcel. Ik vertel er ook alleen maar bij wat ík er van vínd. En zoals je kan zien in mijn filmspecials heb ik nog nooit een film van Brad Pitt en/of Nicole Kidman gerecenseerd ;-)
Be my guest en geef hier gerust jouw goed onderbouwde mening, we weten allemaal dat meningen nu eenmaal verschillen.

Hikari (infoteur), 27-05-2008 08:41 #1
Zoals in de laatste zin van het artikel al geschreven staat: je moet van dit soort films houden. Ik heb deze film gezien, en heb er met veel plezier naar gekeken. De spanning blijft er goed in zitten, tot het einde van de film. Het einde vond ik alleen een beetje abrupt afgelopen, hopelijk komt er nog een vervolg.


Groeten, Hikari Reactie infoteur, 27-05-2008
Ik las op Moviemeter dat er misschien een vervolg komt, waarin er meer uitleg zou worden gegeven. Afgezien van het feit of dit waar is, zou ik het spijtig vinden; de mystiek zou helemaal verdwijnen, één van de weinige dingen die ik net wél leuk vond aan de film :-P Het einde is idd abrupt maar wel passend bij het concept van de film.

Infoteur: Lilkim
Gepubliceerd: 26-05-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 2
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!