The Greatest Showman (2017) met Hugh Jackman en Zac Efron

The Greatest Showman (2017) met Hugh Jackman en Zac Efron Hugh Jackman en Zac Efron schitteren in de musicalfilm The Greatest Showman. De film is gebaseerd op het leven van de Amerikaanse showman en circusdirecteur Phineas Taylor Barnum, welke het publiek een circus met een rariteitenkabinet bracht. In The Greatest Show on Earth kon men o.a. een vrouw met een baard, de langste mens op aarde en een Siamese tweeling bewonderen. Hugh Jackman is zeer te spreken over Barnum en wilde al jaren een film over hem in de bioscopen zien draaien. Zac Efron twijfelde eerst over zijn rol in The Greatest Showman. De recensies over de film zijn verdeeld, deze zijn niet allemaal lovend.

Algemene informatie The Greatest Showman (2017)

  • Titel: The Greatest Showman
  • Regie: Michael Gracey
  • Speelduur: 105 minuten
  • Land van herkomst: Verenigde Staten
  • Taal: Engels
  • Stemmencast: o.a. Hugh Jackman, Zac Efron, Michelle Williams, Rebecca Ferguson, Zendaya
  • Première: december 2017
  • Genre: musical/drama
  • Kijkwijzer: 9 jaar

Verhaallijn The Greatest Showman

The Greatest Showman vertelt het verhaal van de Amerikaanse circusdirecteur Barnum, een arme man die brood ziet in vermaak en hier uiteindelijk flink mee gaat verdienen. De kijkers volgen hem in zijn ambitie om de wereld te laten lachen en succesvol te worden als showman. Hij begint een circus met een rariteitenkabinet met o.a. een vrouw met een baard, een dwerg in generaalsuniform en andere aparte mensen. Het wordt een waar succes, het publiek blijkt hiervoor massaal uit te lopen. Toch is niet iedereen enthousiast en komt het circus negatief in beeld. Slechte publiciteit weet Barnum echter slim om te zetten en zelfs te omarmen. Hij blijkt een echte zakenman, een marketeer die slim inspeelt op de gebeurtenissen om hem heen. Maar wanneer hij het volk gelokt heeft, weet hij niet van ophouden. Ook de elite wil hij veroveren, wat vervolgens zijn ondergang dreigt te worden.

Phineas Taylor Barnum brengt The Greatest Show on Earth

Phineas Taylor Barnum (1810-1891) was een showman en circusdirecteur uit Amerika. Hij vond dat er genoeg mensen zijn die je gemakkelijk voor de gek kunt houden. Een van zijn bekende uitspraken was dan ook “There’s a sucker born every minute”. Barnum was een meesterlijke verkoper van gebakken lucht. Zo liet hij een vissenstaart aan het bovenlichaam van een geprepareerd aapje naaien, om het als zeemeermin tentoon te stellen. Dat velen het bedrog doorhadden, vond hij niet belangrijk. Zolang er mensen op afkwamen, behield de attractie waarde en dus bestaansrecht. Barnum exploiteerde The Greatest Show on Earth, een circus met deels een karakter van een rariteitenkabinet. Met deze show reisde hij een groot deel van zijn leven rond, hiermee is hij ook in Europa geweest. Door critici werd het al snel een freakshow genoemd. Hier kon men een vrouw met een baard horen zingen, de langste en kleinste mens ter wereld aanschouwen en een Siamese tweeling bewonderen. Barnum schuwde geen middel en risico om het publiek te vermaken.

Hugh Jackman over Phineas Taylor Barnum

Acteur Hugh Jackman is zeer te spreken over showman Barnum. Zo geeft hij aan: “Hij wist zijn publiek op een manier te bespelen die ongekend was. Hij was briljant in marketing. Als hij nu had geleefd was hij wellicht in het Witte Huis beland. Hij kon de mensen alles wijsmaken en verkopen. Barnum heeft drie levens tegelijk geleid. Hij was straatarm toen zijn vader overleed. De verhalen die over hem de ronde doen zijn ongelooflijk. Zo werd hij op straat beroofd van zijn schoenen na de begrafenis van zijn vader. Hij werd steenrijk, nam grote risico’s en verloor alles weer. Wie houdt er niet van een dergelijke avonturier?” Tevens is Jackman ervan overtuigd dat Barnum de mensen niet voor gek wilde zetten. Hij onttrok de circusacts aan de anonimiteit en gaf hen een podium. In plaats van zich schuil te houden voor de buitenwereld werden ze sterren en kregen zelfrespect. Jackman wilde al jaren een film over Barnum in de bioscoop zien draaien, maar had zelf een drama in gedachten. Een meer dramatische biografische weergave van zijn leven was misschien beter op zijn plaats geweest dan een musicalfilm. Echter is het voordeel van een musicalfilm dat het een breder publiek trekt, en dat verdient Barnum volgens Jackman.

Zac Efron twijfelde over rol in The Greatest Showman

Acteur Zac Efron stond niet direct te springen toen bij werd gevraagd voor een rol in The Greatest Showman. Hij werd vooral bekend door zijn rol in de High School Musicalfilms en moest er hard voor knokken om ook een andere soort rol te bemachtigen. Aangezien The Greatest Showman ook een musicalfilm is, heeft hij er over nagedacht om de rol te weigeren. Toen hij hoorde dat Hugh Jackman betrokken was bij de film, verdwenen deze twijfels echter als sneeuw voor de zon. Het was voor Efron een droom die uitkwam om met Jackman te mogen werken.

Recensies The Greatest Showman

De Telegraaf geeft aan dat hoofdrolspeler Hugh Jackman onbetwist het middelpunt van de film is. Maar weinig Hollywoodsterren kunnen swingen en zingen zoals hij dat kan. De titel lijkt niet alleen op het personage, maar ook op de acteur zelf te slaan. De film gebruikt de hoogte- en dieptepunten van Barnum slechts als piketpaaltjes. De wervelende en kleurrijke show heeft nog weinig van doen met de realiteit. In de film groeit de circusdirecteur uit tot een kampioen die strijdt voor acceptatie en diversiteit. Dit is echter wat vergezocht. De bedenkingen dat het niet echt matcht met de werkelijkheid worden echter overstemd door de opzwepende shownummers, wervelend vermaak en klatergouden verpakking.

Het Algemeen Dagblad is niet erg lovend over The Greatest Showman. De film zit weliswaar vol visueel spektakel, maar weet niet echt door te dringen tot het karakter van Barnum. Er is helaas amper sprake van enige diepgang. Veel wordt echter goedgemaakt door de muzikale intermezzo’s.

De Volkskrant vindt de vormgeving van de film gelikt en de charmante Hugh Jackman dient als lijm om het dunne script bij elkaar te houden. In dit verhaal worden de minder fraaie kanten van Barnum vakkundig weggepoetst, de film lijkt te vertellen dat Barnum zijn ‘freaks’ redde van de armoede en hun waardigheid teruggaf. Maar het blijft natuurlijk exploitatie. Dit zou je door het mooie vermaak bijna vergeten. Dat je als kijker weet dat je naar opgetuigde onzin kijkt, staat het vermaak niet per se in de weg.

Het Parool kaart aan dat de film ontdaan is van alle ruwe randjes en intrigerende aspecten. Of Barnum zich schuldig maakte aan uitbuiting of zelfs slavernij komt in de film niet aan bod. Er wordt gesuggereerd dat hij voor emancipatie van minderheden streed, maar het valt te betwijfelen of dat de gehele waarheid is. De film is een fletse illustratie van het idee dat iedereen mooi is en het kan maken tot ster. Het zou mooi zijn als de film de actuele meerwaarde van Barnums grootspraak en zakelijke en politieke activiteiten onderkende en omarmde. Het halfbakken karakter doet de film de das om, en dat is jammer voor Hugh Jackman. Hij heeft zich in het zweet gewerkt voor The Greatest Showman, maar krijgt hier weinig voor terug.
© 2019 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Freakshow, een rondtrekkend circus met afwijkende mensenFreakshow, een rondtrekkend circus met afwijkende mensenEen freakshow, is een naam voor een show waarin mensen met vaak een ziekte en daardoor een lichamelijke afwijking, heel…
Filmrecensie Van HelsingrecensieFilmrecensie Van HelsingIn 2004 maakte regisseur Stephen Sommers de thriller/horror/sf-film over de Nederlandse vampierjager Abraham van Helsing…
Hirsutisme: baardgroei bij vrouwenGezichtsbeharing bij vrouwen staat niet bepaald te boek als één der schoonheidsidealen. Naast zware wenkbrauwen kan er s…
Een kijkje in het circusSinds het begin van de 20e eeuw zijn er al reizende circussen te bezoeken in Nederland één van de beroemste die nog alti…

Jumanji: The Next Level (2019)Jumanji: The Next Level (2019)In 2017 kwam de film Jumanji: Welcome to the Jungle uit, gebaseerd op de film Jumanji uit 1995 met Robin Williams in de…
Animatiefilm The Addams Family (2019)Animatiefilm The Addams Family (2019)In de animatiefilm The Addams Family maken we kennis met een nogal vreemde familie, welke deels bestaat uit monsters. Ze…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mavelus, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Phineas_Taylor_Barnum
  • https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/de-opgetuigde-onzin-van-the-greatest-showman-vermaakt-wel~b6af3897/
  • https://www.parool.nl/nieuws/the-greatest-showman~b2bd80e4/
  • https://www.ad.nl/show/hugh-jackman-kruipt-in-de-huid-van-legendarische-entertainer~a01cc3f2/
  • https://www.telegraaf.nl/lifestyle/1499324/kleurrijk-vermaak
  • https://www.pathe.nl/film/20859/the-greatest-showman
Kristelschrijft (87 artikelen)
Laatste update: 07-12-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.