InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Filmbespreking: Saw IV - Special Two Disc Edition
recensie

Filmbespreking: Saw IV - Special Two Disc Edition

De succesvolle 'Saw'-franchise keert terug met een vierde deel, waarin seriemoordenaar Jigsaw er zelfs na zijn dood nog in blijkt te slagen om zijn invloed te laten voelen.

Inleiding

Film is een fantastische uitvinding. In geen enkel medium is het mogelijk om even geloofwaardig personages die reeds lang vergaan zijn weer tot ‘leven’ te wekken. Middels flashbacks, visuele of verhalende trucs en vreemde plotwendingen overleven tal van horroriconen al decennialang de kritiek van recensenten. Zo lijkt het nu ook John ‘Jigsaw’ Kramer (Tobin Bell) te vergaan, de man die zelf nooit rechtstreeks doodt, maar zijn slachtoffers uitdaagt om te ontsnappen uit zijn martelapparaten zodat ze een kans krijgen om hun leven te beteren.

Verhaal

Saw IV begint met de autopsie op Jigsaw, die in het vorige deel van deze franchise zijn dood vond. Kort nadat bepaalde organen net iets te gemakkelijk uit het lijk worden gerukt, wordt er een cassette gevonden waarop de seriemoordenaar belooft dat zijn werk nog niet gedaan is. En inderdaad: het lijkt inmiddels duidelijk dat Jigsaw en zijn handlangster Amanda niet alleen waren en dus trekken FBI-agenten Strahm (Scott Patterson) en Perez (Athena Karkanis) net als de gedreven privédetective Hoffman (Costas Mandylor) op onderzoek uit. Het spoor leidt hen naar niemand minder dan Jigsaws ex-vrouw, Jill (Betsy Russell). De ondervraging die daarop volgt is een mechaniek om acteur Tobin Bell in een reeks flashbacks opnieuw naar de voorgrond te brengen. Zo krijgen we te zien hoe John Kramer, ooit een begaafd architect, uiteindelijk crasht wanneer de hoogzwangere Jill tijdens een overval in de drugkliniek waar ze werkt haar kind verliest nadat haar rovende patiënt per ongeluk een deur tegen haar dichtgooit.

Ondertussen volgen we ook SWAT-officier Rigg (Lyriq Bent, die ook al in de twee vorige Saw-films te zien was). Nadat hij wordt gekidnapt, ontdekt Rigg dat hij zal moeten meedoen met Jigsaws ingenieus opgezet spelletje. De agent is namelijk bijna obsessief op zoek naar zijn vriend en collega Eric Matthews (Donnie Wahlberg, broer van en net als Bent een veteraan van de serie), die al eerder in de handen van de seriemoordenaar terecht kwam. Om Matthews te kunnen vinden zal Rigg niet enkel een reeks cryptische aanwijzingen moeten volgen, maar zich ook door een serie slachtoffers wurmen. Daarbij moet hij zelf vaak beslissen wat er met hen gebeurt. Het lijkt duidelijk wat Jigsaw hiermee beoogt: Rigg wordt langzaam maar zeker vertrouwd gemaakt met het gedachtegoed van de seriemoordenaar, in de hoop dat hij kan ingelijfd worden als nieuwe volgeling!

Kritiek

Naar goede gewoonte schoten de meeste recensenten deze nieuwste Saw-film al snel neer. 19% op Rotten Tomatoes, dat is wel erg laag. Het bijna voltallige journaille klaagde steen en been over de veelheid aan technische trucjes van Darren Lynn Bousman, die reeds voor de derde keer in de regisseursstoel plaatsnam, de steeds akeliger wordende marteltuigen en het vergezochte plot. Ondanks die kritiek wist de film in zijn Amerikaanse openingsweek echter al gelijk 32 miljoen dollar binnen te halen en ook in andere landen werd de triomftocht voortgezet. Ziet het grote publiek dan iets wat de critici missen? Ja, we denken het wel.

Toch succesvol

Hoewel Bousman voortdurend jat van de vorige delen, wordt ook Saw IV gekenmerkt door een aantal zaken die de reeks zo succesvol hebben gemaakt. Zo is er het slim gebruik van flashbacks en tijd om kijkers op het verkeerde been te zetten. Net als voorheen krijgen we in de slotscène een verrassende wending te verwerken. De knappe overgangen tussen scènes zijn nu nog meer aanwezig. Tobin Bell domineert alweer elke scène waarin hij verschijnt. Een aantal minder bekende acteurs die toch een bepaalde naam hebben verworven maken hun opwachting. De sfeer is ook deze keer optimaal, met veel gebruik van duisternis, weinig kleuren en een opzettelijk korrelig beeld. En natuurlijk zijn er de leuke marteltuigen, die deze keer variëren van een apparaat dat iemand vierendeelt als hij niet op tijd zijn eigen ogen laat uitsteken tot een soort hoofdharnas vol scherpe messen waar iemand zijn gezicht moet doorduwen als hij niet wil doodbloeden. Toch staren vele mensen zich blind op de ‘martelporno’ die door Saw zo effectief naar het scherm wordt gebracht. Volgens ons ligt de echte aantrekkingskracht namelijk grotendeels in het ingenieus door elkaar weven van verschillende plotlijnen. Het is als een slang die zichzelf opeet; verschillende draden van weleer worden weer opgepakt en kundig aan elkaar gebreid om een mooi geheel te vormen dat tegelijkertijd veel ruimte overlaat voor de geplande vijfde film in de serie. Terwijl sommige journalisten moord en brand schreeuwen omdat dit allemaal te ongeloofwaardig zou zijn, bewonderen wij de vaardigheid waarmee er met verschillende verhaallijnen een coherent geheel wordt gemaakt dat elke film weer wordt aangevuld zonder dat de puzzelstukken opeens niet meer passen.

Minpuntjes

Aan de andere kant is Saw IV ook niet perfect. De miskraam die Kramer over de afgrond duwt lijkt als motivatie niet sterk genoeg te zijn om iemand opeens in een psychopaat te transformeren, terwijl de beproeving van Rigg toch vooral een manier lijkt te zijn om de ene test (lees: martelscène) na de andere te presenteren. Ook is het déja-vugevoel soms vrij groot, niet in het minst omdat Bousman sommige trucs toch teveel herhaalt en net iets teveel probeert om een oude formule steeds potenter te maken, waardoor hij soms net het omgekeerde effect bereikt. Desondanks blijft Saw IV een lekker gedegenereerde horrorfilm die niet verstoken is van enige intelligentie en hebben wij ervan genoten. Als David Hackl, de voormalige ‘production designer’ van de reeks die nu het werk als regisseur heeft overgenomen van Bousman voor Saw V, zeker wil zijn dat de serie nog toekomst heeft, zorgt hij er echter wel best voor dat hij tijdens de volgende kerstperiode met iets nieuws op de proppen komt.

Extra's

Overigens bevat dit knappe ‘Metalbook’ ook een dvd met – voor de verandering – erg leuke extra’s op, waaronder het half uur lange videodagboek van Bousman, waarin duidelijk te zien is hoe de man zich niet altijd even sympathiek opstelt en soms bijna ten onder lijkt te gaan aan zijn eigen nervositeit en de vele problemen met de planning. Ook de korte documentaires Props of Saw 4 en Traps of Saw 4 zijn zeker de moeite waard. Verder krijgen we nog een blik achter de schermen, weggelaten scènes, filmclips, interviews, trailers, tv-spots, ‘linernotes’ en een fotogalerij. Leuk voer voor de fans, dus! ***

Technische Fiche

 • Regie: David Hackl
 • Producers: Mark Burg, Oren Koules
 • Scenario: Patrick Melton & Marcus Dunstan
 • Editor: Kevin Greutert
 • Fotografie: David A. Armstrong
 • Speciale effecten: Jeff Skochko, Jason Detheridge, Jon Campfens

Artistieke Fiche

 • Tobin Bell
 • Scott Patterson
 • Costas Mandylor
 • Betsy Russell
© 2008 - 2018 Dvandereyken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Saw (Huurversie)recensieSaw (Huurversie)Een bespreking van deze film schrijven is niet eenvoudig want dan geef ik dadelijk teveel prijs van het plot. Saw is in…
Recensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaarrecensieRecensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaarSpeelfilm The Watcher van regisseur Joe Charbanic is een ietwat afwijkende film als het gaat om de standaard seriemoorde…
Bell-verlammingBell-verlammingDe ziekte van Bell is een aandoening waarbij iemand aan één kant van het gezicht verlamd is. Het is geen ernstige aandoe…
Bronnen en referenties
 • www.dfw.nl

Reageer op het artikel "Filmbespreking: Saw IV - Special Two Disc Edition"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dvandereyken
Gepubliceerd: 03-07-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!