InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Filmrecensie: Cleaner
recensie

Filmrecensie: Cleaner

Cleaner is een thriller uit 2007 met in de hoofdrollen Samuel L. Jackson, Ed Harris en Eva Mendes. De film werkt geregisseerd door Renny Harlin.

Inhoud

Tom Cutler heeft een niet bepaald alledaagse job: hij maakt plaats delicten schoon nadat de politie haar onderzoek daar heeft afgerond. Of zoals Tom en zijn dochter Rose respectievelijk aan het begin en het einde van de film zeggen: "Wat de meeste mensen niet weten, is dat ze de rotzooi in hun huis na een moord zelf moeten opkuisen. Niet iedereen is hier toe in staat. Deze mensen kunnen een beroep doen op een cleaner."
Als hij na een klus bij de familie Norcut de sleutel wil gaan terugbrengen en de dame des huizes geen benul lijkt te hebben van wat er gebeurd is in haar huis, beseft hij dat hij werd gebruikt om een moord te verdoezelen. Maar door wie? Even wordt Tom weer de politieagent die hij was als hij zich vastbijt in deze zaak vol wraak, corruptie en geweld.

Cast

PersonageActeur
Tom CutlerSamuel L. Jackson
Eddie LorenzoEd Harris
Ann NorcutEva Mendes
Jim VargasLuis Guzmán
Rose CutlerKeke Palmer

Beoordeling

Ik had het idee dat er van deze film meer te maken was. De regisseur probeert in deze film drie plotlijnen samen te doen vloeien tot een glad geheel maar slaagde er helaas niet in om me helemaal in de film op te zuigen. Het begin is nochtans veelbelovend: op een middelbare schoolreünie vertelt Tom aan zijn oude klasgenoten welk werk hij uitvoert. Met behulp van een voorbeeld legt hij uit waarom zijn werk zo belangrijk is. In eerste instantie reageren de omstaanders verontwaardigd maar als één van hen zijn visitekaartje vraagt, volgt de rest al snel. Daarna gaat de film al snel over tot de hoofdplot.

De acteerprestatie zijn degelijk maar niet om lyrisch van te worden. Samuel L. Jackson speelt zijn rol van op hygiëne gestelde, neurotische ex-politieagent en alleenstaande vader degelijk. Hij heeft al sterkere en betere rollen gespeeld maar eigenlijk stelt deze zwarte acteur nooit teleur (hij is dan ook één van mijn favoriete acteurs). In de loop van de film komen we stapje voor stapje meer te weten over zijn verleden als politieagent en waarom hij alleenstaande vader is. Normaal gesproken vind ik hem dominant overkomen, als iemand die constant de touwtjes in handen wil houden en dat uit zich voornamelijk in de manier waarop hij spreekt, maar in deze film merk je daar niets van.
Ed Harris speelt een oud-collega van Cutler en is peetvader van diens dochter Rose. Wegens omstandigheden zijn de twee uit elkaar gegroeid en dat voel je ook aan de sfeer die er constant tussen hen hangt. Ook zijn vertolking is degelijk.
Eva Mendes speelt de vrouw van de vermoorde Norcut. Persoonlijk vind ik dat ze verdacht kalm blijft bij het feit dat haar man werd vermoord. Haar rouwmoment is dan ook helemaal niet ontroerend maar eerder lachwekkend. Of dit bij haar personage hoort of gewoon een staaltje slecht acteerwerk is, durf ik niet te zeggen.

Het camerawerk is knap, om niet te zeggen: verbluffend met momenten. De overgangen tussen de verschillende scènes zijn zeer opmerkelijk en vloeiend. Je kan tot in de details meevolgen wat het werk van Tom Cutler inhoudt. De shots zijn zeer stylish en de film is echt mooi in beeld gebracht.

Op het einde van de film zakt de plot echter wat in elkaar of, beter gezegd, de oplossing is zo belachelijk simpel dat je je wat bekocht voelt. Daarnaast werd deze plot al meerdere keren verteld, in een betere versie. De film is wat cliché, voorspelbaar en er zit geen grote plotwending in. En dat is net het grote gebrek van deze verder prima en mooie film.

Dit is een aardige film die nergens écht spannend wordt en op een rustig tempo voortkabbelt maar toch leuk is om een keertje te bekijken, thuis in de zetel.
© 2008 - 2019 Lilkim, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieFilmrecensie: Lakeview TerraceLakeview Terrace is een drama/thriller, geregisseerd door Neil LaBute, met Samuel L. Jackson, Patrick Wilson en Kerry Wa…
Omer Bhatti, een geheime zoon van Michael Jackson?Op 25 juni 2009 is Michael Jackson overleden. Sinds zijn sterven, zijn er veel verhalen rond gegaan. Is hij een natuurli…
Computer schoonmaken: Gratis software voor opschonen van pcJe computer wordt trager en trager. Dat komt door overbodige files en oude software, nutteloze processen, je zoekgeschie…
Michael Jackson's This Is It, een prachtige documentairerecensieMichael Jackson's This Is It, een prachtige documentaireWoensdag 28 oktober 2009 ging de documentaire ‘Michael Jackson’s This Is It’ in première. De documentaire gaat over de v…
Bronnen en referenties
  • IMDb

Reageer op het artikel "Filmrecensie: Cleaner"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lilkim
Gepubliceerd: 09-07-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!