The Silence of the Lambs

The Silence of the Lambs Deze klassieker kwam in 1991 uit en geeft het verhaal weer van seriemoordenaar Hannibal Lecter die FBI agente Clarice Starling hulp moet bieden bij het opsporen van een andere seriemoordenaar. Hij raakt gefascineerd door Clarice en helpt haar op zijn eigen wijze.

De film

De film gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Harris kwam 1991 uit. Harris heeft de psychopaat in 4 boeken terug laten komen, en hoewel ook onnavolgbaar, is The Silence of the lambs de beste uit de reeks.
Dit is mede te danken aan Anthony Hopkins die in de huid van Hannibal Lecter stapte. Hij heeft de psychopaat het perfecte gezicht gegeven.

  • The Silence of the lambs 1991
  • Hannibal 2001
  • Red Dragon 2002
  • Hannibal Rising 2007 (Anthony speelde hier niet de rol van Hannibal)

Gewonnen prijzen

Een regen aan Oscar nomineringen, maar liefst 12, waarvan er 5 daadwerkelijk werden omgezet in het gewenste Oscar beeldje. Jonathan Demme regisseerde de film en kreeg hier een Oscar voor. Ook hoofdrolspelers Anthony Hopkins en Jodie Foster kregen voor de mannelijke en vrouwelijke hoofdrol een Oscar.
De overige Oscars werden gewonnen in de categorie script en beste film.

Het verhaal

De film start bij Clarice Starling (gespeeld door Jody Foster), FBI agente, die als opdracht krijgt om de hulp in te roepen van de seriemoordenaar Hannibal Lecter (gespeeld Anthony Hopkins). Deze psychopaat zit opgesloten in een zwaarbeveiligde psychiatrische inrichting in Baltimore. Luguber feit om zijn persoon is hoe hij met zijn slachtoffers omging. "Hannibal de Kannibaal" zoals hij genoemd wordt at nl. delen van zijn slachtoffers op.

Dit alles neemt niet weg dat hij een vooraanstaand psychiater was, extreem intelligent en een gesofisticeerde man. Vanwege dit profiel beslist de FBI om Clarice Starling te sturen om zijn hulp in te roepen.
De bedoeling is om zijn hulp te verkrijgen bij een andere zaak die de FBI maar opgelost krijgt. Het betreft de zoektocht naar de actieve seriemoordenaar "Buffalo Bill". Hannibals achtergrond in de psychiatrie en inzicht in de geest van deze seriemoordenaar zou kunnen leiden naar de arrestatie van “Buffalo Bill”.

Clarice Starling, een onervaren maar excellente jonge agente, krijgt de moeilijke opdracht om Hannibal te overtuigen zijn medewerking te verlenen. Als tegelijkertijd de dochter van de senator vermist wordt en waarschijnlijk het volgende slachtoffer zal zijn, wordt het een zaak die ook nog eens een high profile krijgt.

Hannibal begint terughoudend en behoudens wat cryptische opmerkingen gebeurt er niet veel. Hij raakt echter gecharmeerd van Clarice Starling en bovendien, hij kan hier zelf wat eigen voordeel uithalen en dus besluit hij haar “te helpen”. Uiteindelijk weet Hannibal zelfs te ontsnappen, waarbij hij bij de vermoorde agenten zijn specifieke signatuur afgeeft.

De relatie tussen Clarice en Hannibal is gebaseerd op wederzijds respect en voelt Clarice zich zelfs op een vreemde manier aangetrokken door hem.
Hoewel "Buffalo Bill" met de hulp van Hannibal gepakt wordt, de dochter van de senator gered wordt is hij enig moment van de scène is verdwenen. Dit terwijl Hannibal nog steeds onvindbaar is ... als hij haar belt heeft hij een nadrukkelijke mededeling voor haar.

Recensie

Een echte klassieker met goed spel van de hoofdrolspelers, mooie gemaakte beelden die van broeierig tot dood eng tot heel lief zijn. Het script zit goed in elkaar en er wordt geen woord teveel gezegd. Het gegeven dat Hannibal zelfs enig moment respect afdwingt zegt iets over hoe de rol wordt neergezet door Sir Anthony Hopkins. Jonathan Demme, geen onbekende regisseur in Hollywood, heeft een perfect product neergezet. Goed spel, goed script en mooi verfilmd.

Jody Foster die een geloofwaardige FBI agente neerzet zal het niet erg gevonden hebben dat Michelle Pfeiffer de rol eerder aangeboden kreeg. Zij liet de film voorbij gaan in verband met te veel zenuwen,
De film kostte ca. 20 miljoen dollar en bracht tot op heden zo'n 275 miljoen dollar op ... het is geen weggegooid geld.
© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Oscarwinnaars 1991De Oscarwinnaars 1991De Academy Awards van het jaar 1991. De beste films van dit jaar waren The silence of the lambs, Bugsy, Terminator 2: ju…
recensieHannibal (Ridley Scott, 2001)Na het enorme succes van de beklemmende thriller THE SILENCE OF THE LAMBS hebben we tien lange jaren moeten wachten op e…
Hollywood sequelsHollywood sequelsVaak is het armoede vanuit Hollywood en een enkele keer is een sequel een pareltje. Maar de vervolgspeelfilms en -series…
Actrice Jodie Foster, een sterke vrouwActrice Jodie Foster, een sterke vrouwVan kindsterretje tot volwassen actrice. Deze stappen heeft actrice Jodie Foster inderdaad weten te zetten en met succes…

Filmrecensie: RosettarecensieFilmrecensie: RosettaDeze met o.a. de Gouden Palm van 1999 bekroonde film is gemaakt door de gebroeders Dardenne. Deze Belgische broers zijn…
Harry Potter, een wereldwijde succesHarry Potter een succes verhaal, geschreven door een Britse schrijfster genaamd J.K. Rowling. Een vrouw met een wereldwi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay

Reageer op het artikel "The Silence of the Lambs"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: Augustus 2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!