InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Filmrecensie: Matchstick Men
recensie

Filmrecensie: Matchstick Men

Matchstick Men is een misdaadkomedie uit 2003 met in de hoofdrollen Nicolas Cage, Alison Lohman en Sam Rockwell. De film werd geregisseerd door Ridley Scott.

Inhoud

Roy is een doorwinterde oplichter en samen met zijn protégé Frank staat hij op het punt de slag van zijn leven te slagen. Zijn neuroses beginnen hem echter zuur op te breken en in de weg te staan van zijn werk, en Frank stelt hem voor een therapeut te bezoeken. Deze brengt hem in contact met zijn veertienjarige dochter Angela. In eerste instantie weet hij niet goed hoe hij zich in haar aanwezigheid moet gedragen maar gaandeweg begint hij de rol van vader wel leuk te vinden. Angela is echter meer geïnteresseerd in de criminele activiteiten van haar vader. Hoewel het niet zijn bedoeling was, betrekt hij haar toch bij de grootste slag uit zijn leven.

Cast

PersonageActeur
Roy WallerNicolas Cage
Frank MercerSam Rockwell
AngelaAlison Lohman
Dr. KleinBruce Altman
Chuck FrechetteBruce McGill

Beoordeling

Matchstick Men is een vermakelijke film met leuke humor en een verrassend plot. Op het einde bleef ik helemaal verbaasd achter omdat ik het einde echt niet had zien aankomen. Wat mij betreft, een geslaagd scenario dus. De setting van de film is mooi, we krijgen enkele prachtige shots te zien.

Ook de acteerprestaties zijn geslaagd. Nicolas Cage slaagt er in de dwangmatige neuroses van Roy natuurlijk over te brengen en iedereen die hier last van heeft, zal ze direct herkennen. Zo kan hij het niet verdragen dat mensen met schoenen op zijn tapijt lopen, heeft hij een heel ritueel om zijn tonijnblikjes (zijn favoriete voeding) weg te gooien - plastic handschoenen inbegrepen -, telt hij tot drie alvorens zijn voordeur helemaal te openen en zo kan ik er nog wel een tiental opnoemen. Het enige wat mij mijn wenkbrauwen deed fronsen, is het feit dat hij ondanks zijn smetvrees wel kettingroker is; dat vind ik niet echt matchen. Het is mooi om te zien hoe hij evolueert in zijn rol van vader: in het begin weet hij niet goed wat aanvangen met het veertienjarige meisje maar gaandeweg voelt hij zich beter als vader en probeert haar, ondanks zijn eigen criminele activiteiten, toch op het rechte pad te houden.
Alison Lohman is voor de mij dé revelatie van deze film. Ondanks het feit dat ze al tweeëntwintig jaar was tijdens de opnamen geloof je echt dat ze een puber is, met bijbehorende rebellie en vuilgebekte taal. Haar plezier in haar rol spat gewoon van het scherm en ze is zelf ook een plezier om naar te kijken. De chemie tussen haar en Nicolas Cage werkt echt en is zelfs een beetje vertederend.
Tussen al deze spetterende prestaties loopt Sam Rockwell ietwat verloren rond. Zijn acteerprestatie is niet echt verbijsterend, geloofwaardig dat wel maar niet spectaculair. Zijn personage blijft ook meer op de achtergrond in vergelijking met de andere twee.

Dit is een aanrader als je houdt van een leuke, intelligente film over oplichters.
© 2008 - 2019 Lilkim, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Speelfilm The RockrecensieSpeelfilm The RockDeze uit 1996 afkomstige ongecompliceerde speelfilm - met grote namen als Sean Connery, Nicolas Cage en Ed Harris - wist…
Leuke kinderfilms: G-ForcerecensieLeuke kinderfilms: G-ForceDe leuke kinderfilm G-Force: cavia's en een mol in de rol van geheime agenten die werkelijk tot de meest opvallende zake…
De Oscarwinnaars 1995De Oscarwinnaars 1995De Academy Awards van het jaar 1995. De beste films van dit jaar waren Braveheart, Apollo 13 en The usual suspects. De O…
Bronnen en referenties
  • Moviemeter IMDb

Reageer op het artikel "Filmrecensie: Matchstick Men"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lilkim
Gepubliceerd: 12-09-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!