InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Filmrecensie: Vantage Point
recensie

Filmrecensie: Vantage Point

Vantage Point is een actiefilm uit 2008 over een aanslag op de president van Amerika. De film werd geregisseerd door Pete Travis.

Inhoud

De Amerikaanse president zal een speech geven op een wereldtop over terrorisme in Salamanca. Hij wordt daarbij begeleid door twee veiligheidsagenten, Kent Taylor en Thomas Barnes, die voor de eerste keer terug in actie komt nadat hij enkele maanden voordien een kogel opving voor de president. Eenmaal aangekomen op de plaats van samenkomst wordt de president vanuit een hotelkamer neergeschoten, waarna er twee bommen ontploffen. Verslaggeefster Angie Jones geeft een liveverslag van het gebeuren, toerist Howard Lewis filmt het hele gebeuren en meent zelfs de terrorist op film te hebben staan. De veiligheidsdienst schiet direct in actie. Het verhaal wordt verteld vanuit vijf verschillende standpunten en telkens komen we een stapje dichter bij de waarheid.

Cast

PersonageActeur
Thomas BarnesDennis Quaid
Kent TaylorMatthew Fox
Howard LewisForest Whitaker
Angie JonesZoe Saldana
President AshtonWilliam Hurt
JavierÉdgar Ramírez
SuarezSaïd Taghmaoui
VeronicaAyelet Zurer
Rex BrooksSigourney Weaver

Beoordeling

De opzet van deze film is magistraal maar wordt helaas matig uitgewerkt. De eerste veertig minuten krijg je steeds hetzelfde verhaal - de Amerikaanse president wordt neergeschoten op een plein in Salamanca - vanuit verschillende standpunten - "vantage points" - te zien: er is de verslaggeefster die de wereldtop verslaat en haar collega in de regiekamer, de veiligheidsagent van de president, de veiligheidsagent van de burgemeester, de toerist die een videoverslag maakt voor het gezin thuis en de president zelf. Telkens opnieuw wordt de film teruggespoeld en krijg je weer de 23 minuten voorafgaande aan de aanslag te zien maar dan vanuit een ander standpunt. Bij elk nieuw standpunt worden er ook nieuwe verhaallijnen blootgelegd zodat je stukje bij beetje meer zicht krijgt op het geheel. Op zich zou dit spannend kunnen zijn, met de nadruk op zou, want uiteindelijk werd het terugspoelen en het opnieuw beleven van dezelfde gebeurtenis hopeloos vervelend en niet elk standpunt voegt nieuwe informatie toe maar wel nieuwe subplots die niets tot weinig aan het geheel toevoegen. Daarnaast zijn de flashbacks telkens zo kort dat er amper sprake is van karakteruitdieping, waardoor je als kijker ook amper feeling krijgt met de personages. Voordeel van telkens die flashbacks die plots stoppen met een cliffhanger is dat je uiteindelijk wel wil weten hoe het allemaal gaat eindigen.

Tijdens het laatste deel van de film krijg je de ontknoping vanuit het standpunt van de misdadigers. Gezien dit er meerdere zijn en de dingen die ze meemaken in grote lijnen toch hetzelfde zijn, heeft Pete Travis er maar één grande finale van gemaakt. Helaas hou ik niet van de typische Hollywood actiefilm en het eind van Vantage Point heeft alle kenmerken waar ik van baal: een onrealistische tien minuten durende achtervolging per auto, onrealistische verhaallijnen (Barnes die zonder één schram uit zijn auto stapt nadat deze werd geplet tussen een muur en een vrachtwagen), een hele boel geschiet (op een gegeven moment schiet Barnes meer kogels in het rond dan er in een normale lader zitten, natuurlijk zonder één raak schot) en een geforceerd positief einde waarmee alle hoofdpersonages worden samengebracht. Voeg daar nog een Amerikaan aan toe die de held wil spelen in het buitenland, een lief achtjarig meisje dat wel heel onnozel reageert, een razend hoog tempo, plotgaten (Is Javier wel echt de veiligheidsagent van de burgemeester? Waar is die eerste bomontploffing naartoe bij het standpunt van o.a. Howard Lewis?), voorspelbare plotwendingen (ik wist bij de eerste flashback al wie er mee in het complot zat) en geen uitleg omtrent de beweegredenen van de misdadigers, en je hebt 80 minuten tijdverspilling.

Waarschijnlijk zullen actieliefhebbers smullen van deze film, de meerwaarde zoekende filmliefhebber raad ik aan een andere titel te kiezen.
© 2008 - 2019 Lilkim, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Acteur Dennis QuaidActeur Dennis QuaidDennis Quaid draait al weer de nodige jaren mee in Hollywood en hoewel zijn naam niet tot de meest bekende behoort, heef…
New Forest PonyNew Forest PonyDe New Forest pony komt oorspronkelijk uit New Forest, een natuurreservaat in Zuid-West Engeland. Er leven vandaag de da…
Paardenras: New-Forest ponyDe New-Forest is een uitstekende kinderpony. Voor de New-Forest konden kinderen alleen nog maar rijden op Shetlanders. D…
Regisseur Kathryn BigelowRegisseur Kathryn BigelowRegisseur Bigelow is sinds kort weer volop in de belangstelling met haar film over de mannen van de bomopruimingsdienst…
recensieFilmrecensie: Street KingsStreet Kings is een actiefilm/politiedrama uit 2008 met Keanu Reeves en Forest Whitacker in de hoofdrollen. De film werd…
Bronnen en referenties
  • Moviemeter IMDb

Reageer op het artikel "Filmrecensie: Vantage Point"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lilkim
Gepubliceerd: 04-09-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!