InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Blu-ray bespreking: Appleseed Ex Machina
recensie

Blu-ray bespreking: Appleseed Ex Machina

Blu-ray bespreking: Appleseed Ex Machina 'Appleseed Ex Machina' is de derde anime die gebaseerd is op de immens populaire 'Appleseed'-manga, en de tweede in de met met computers vervaardigde trilogie van regisseur Shinji Aramaki, die erin geslaagd is een film af te leveren die op alle vlakken een verbetering is tegenover het vorige deel.

Verhaal

In het jaar 2133 heeft een Derde Wereldoorlog de meeste landen en maatschappijen grotendeels verwoest achtergelaten. Meer dan de helft van de wereldbevolking is gestorven tijdens de niet-nucleaire aanvallen. De knappe Deunan Knute en haar geliefde, Briareos Hecatonchires, hebben na het conflict onderdak gevonden in de hypermoderne stad Olympus, die werd gebouwd om de mensheid een nieuwe kans op vrede te geven. Daar zijn ze lid geworden van ESWAT, een elite antiterrorisme-eenheid. Olympus wordt zowel bewoond door mensen als door bioroids, geavanceerde klonen met een vooraf geprogrammeerd geheugen. De leiding van Olympus is overigens in handen van dergelijke bioroids, die zo zijn ontwikkeld dat ze geen haat of andere emoties voelen die hun functioneren kan belemmeren.

De romance tussen Deunan en Briareos is er eentje die toont waar echt liefde toe in staat is. Terwijl Knute volledig uit vlees en bloed bestaat, is Hecatonchires immers een cyborg. Hoewel ruim vijfenzeventig procent van zijn lichaam mechanisch is, zien beiden elkaar echter doodgraag. Nadat Briareos verwond geraakt tijdens een terroristische aanval door andere cyborgs, wordt hij voorlopig vervangen door Tereus, een bioroid die bestaat uit zijn DNA, maar geen enkel cybernetisch deeltje in zijn lijf heeft. Net als de man uit wiens genetisch materiaal hij is gecreëerd, wordt Tereus al snel verliefd op zijn politiepartner, die moeilijkheden heeft om juist te reageren op een man die zoveel op haar vriendje lijkt.

Ondertussen vinden er steeds meer terroristische aanvallen plaats. De bron blijkt een virus te zijn dat na verloop van tijd ook mensen en bioroids begint aan te tasten. Het zorgt ervoor dat de dragers agressief worden en een willen worden met iets dat door hen ‘Halcon’ wordt genoemd. Terwijl ondertussen tijdens een vredesconferentie tussen Olympus en de andere wereldnaties wordt gepraat over een plan om alle satellietnetwerken onder toezicht van Olympus te brengen, ontdekt Deunan dat de wetenschappers die het virus hebben ontwikkeld plannen hebben met Briareos, wiens unieke lichaam centraal staat in hun plannen. De bedoeling is immers om iedereen op aarde onder te brengen in een collectief bewustzijn om zo alle mogelijke oorlogen en conflicten in de toekomst te vermijden…

Achtergrond

Appleseed is zonder enige twijfel een van de beste mangaverhalen die ooit zijn gepubliceerd. De invloed van deze Japanse strip, die voor het eerst in 1985 verscheen, is te vergelijken met die van andere klassiekers als Akira en, in het westelijk halfrond, Watchmen. In de Engelstalige wereld werd Appleseed bekend via Dark Horse Comics, terwijl maker Masamune Shirow nog meer roem verwierf door ook nog eens op de proppen te komen met het fantastische, contemplatieve Ghost in the Shell.

De eerste Appleseed-anime liet niet lang op zich wachten. In 1988 was het immers al zover, maar de tekenfilm slaagde er niet in om in een achteraf bekeken veel te beperkte tijdsspanne van zeventig minuten voldoende diepgang te bieden, terwijl ook de cruciale relatie tussen de menselijke Deunan en de cyborg Briareos niet goed uit de verf kwam. Ook regisseur Aramaki, die nochtans Bubblegum Crisis achter de tanden had, wist zes jaar later niet veel beter te doen. Zijn Appleseed mag dan wel een van de eerste tekenfilms geweest zijn die volledig uit computeranimatie bestond, door het politiekoppeltje veel te lang uit elkaar te houden verloor de anime aan emotionele slagkracht.

Voor Appleseed Ex Machina, dat het tweede deel van een trilogie moet vormen, trok Aramaki de legendarische John Woo aan. De anime kreeg terug een hart door veel meer te focussen op de relatie tussen de twee hoofdprotagonisten, terwijl Woo enkele van zijn handelsmerken met zich meebracht, maar een aantal daarvan anders interpreteerde dan voorheen. Zo zijn de duiven, normaliter een vredesteken dat Woo in zowat elke prent waar hij een vinger in de pap te brokken had, symbolen die heel wat onheilspellender zijn dan voorheen.

Hoewel het verhaal vrij eenvoudig is, zorgt de emotionele ondertoon voor een ruim draagvlak. Bovendien is de animatie uitzonderlijk sterk, waardoor Appelseed Ex Machina op alle mogelijke vlakken een verbetering is dan het eerste CGI-deel uit 2004. Vooral Olympus ziet er geweldig uit. Het gebruik van schaduwen en kleuren is uitstekend en de ontwerpen ogen erg knap, niet in het minst omdat er vaak teruggegrepen wordt op de oorspronkelijke manga. Bedenker Shirow is immers een mechanisch ingenieur, terwijl regisseur Aramaki een mechanisch ontwerper is. Appleseed Ex Machina is op de eerste plaats een actie-anime en dat is duidelijk te zien. De actiechoreografie is erg knap, de timing is uitstekend en het ziet er allemaal heel ‘cool’ uit. Ook de soundtrack, die afwisselt tussen electro en industrial, past perfect bij het verhaal.

De animatie laat het soms een klein beetje afweten wanneer er veel bewogen wordt. Op bepaalde momenten lijken de personages op de achtergrond plakt en bovendien zie je de handen zelden bewegen. Dat is echter maar een klein euvel. Wie niet vertrouwd is met anime, zal zich mogelijk iets meer storen aan de bijwijlen niet al te logische beslissingen die worden genomen. De ESWAT-leden gebruiken net iets te graag hun schietwapens, vergeten zo nu en dan te checken of het gebied wel veilig is, groeperen zich raar en vergeten geregeld deuren te gebruiken. Ze knallen immers liever een weg door de muur. Toch zullen adepten van het genre hier ongetwijfeld geen aanstoot aan nemen.

We moeten ook even aanstippen dat deze Blu-rayversie er fantastisch uitziet. De kleuren, contrasten en schaduwen zijn glashelder en het geluid is schitterend. Hoewel de extra’s in een lagere beeldkwaliteit worden weergegeven (480i of 480p Standard in plaats van 1080 HD 16x9 1.77), vormen ze een leuke toevoeging aan de anime zelf. De vijftien minuten lange documentaire Samen sterk: John Woo en Shinji Aramaki maakt misschien een beetje ongewild duidelijk dat John Woo niet zó betrokken was bij het productieproces, maar is wel leuk om te bekijken. Ook Revolutionair: Animatie van Ex Machina is informatief, net als De Appleseed Kronieken (over de geschiedenis achter de anime) en Het Oosten ontmoet het Westen. Verder is er ook nog audiocommentaar van de filmmaker. Ook leuk is dat je Appleseed Ex Machina zowel in het Engels als in het Japans in 5.1-geluid kunt bekijken. Nederlands, Frans, Duits en Kantonees is ook een optie, maar dan moet je jezelf tevreden stellen met 2.0.

Appleseed Ex Machina is zeker niet de beste anime ooit, maar is wel een aan te raden aankoop voor eender wie van actiefilms gemengd met wat romantiek houdt. ***

TECHNISCHE FICHE

 • Regie: Shinji Aramaki
 • Scenario: Masamune Shirow, Kiyoto Takeuchi
 • Productie: Terence Chang, Joseph Chou, Hidenori Ueki, Naoko Watanabe, John Woo
 • Muziek: Haruomi Hosono, Tetsuya Takahashi

ARTISTIEKE FICHE

Japanstalige stemmen:

 • Ai Kobayashi
 • Kôichi Yamadera
 • Yûji Kishi
 • Kong Kuwata
 • Shinpachi Tsuji
 • Gara Takashima
 • Rei Igarashi

Engelstalige stemmen:

 • Luci Christian
 • David Matranga
 • Illich Guardiola
 • Allison L. Sumrall
 • Shelley Calene-Black
© 2008 - 2018 Dvandereyken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is beybladen en waar komt het vandaan?Bij de kinderen onder ons is een beyblade wel bekend, maar als leraar of ouder is het soms heel moeilijk om telkens mee…
Japanse anime - Wat is dat?De meesten mensen kennen de term wel, anime en manga. Veel mensen hebben wel eens anime gezien zonder dat door te hebben…
Manga: Ichigo 100%Ichigo 100% is een manga/anime die gaat over een jongen die op 4 meisjes valt. Deze 4 meisjes vallen ook op hem. Hij wil…
Manga & Anime: Een nieuwe cult die de wereld veroverdOver de hele wereld kennen mensen het fenomeen, van Noorwegen tot Zuid-Afrika: Manga en anime, Japanse strips en de gean…
Wat is Cosplay?Vraag je je af wat Cosplay is? Wie het doet? En hoe het gedaan wordt? Hier kan je genoeg informatie en tips vinden. Cosp…
Bronnen en referenties
 • www.warnerbros.be

Reageer op het artikel "Blu-ray bespreking: Appleseed Ex Machina"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dvandereyken
Gepubliceerd: 12-09-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!