InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Dvd-bespreking: In the Name of the King
recensie

Dvd-bespreking: In the Name of the King

Dvd-bespreking: In the Name of the King 'In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale' is de nieuwste film van de verguisde Duitse regisseur Uwe Boll, die nu al jaren Hollywood onveilig maakt. Deze keer gaat het om een fantasyverhaal, dat net als heel wat recente films van Boll gebaseerd is op een game.

Het 'verhaal'

Een… eh… boer (Jason Statham) die ‘Farmer’ (nee, we menen het écht) moet toekijken hoe zijn dorp in de fik wordt gezet door de lichtjes op Orcs lijkende Krug. Al snel is het duidelijk dat er iets verschrikkelijk mis is, want de Krug, die gewoonlijk aanzien worden als domme monsters, zijn deze keer uitgerust met wapens! Ondanks zijn moedige optreden en heel wat stampen en aan touwen hangen slaagt Farmer er niet in om zijn eigen zoon (Colin Ford) te redden, terwijl zijn echtgenote (Claire Forlani) wordt gekidnapt door de boze tovenaar annex mannelijke heks Gallian (Ray Liotta).

Voor zover de aanval ook maar enige zin heeft, is Gallian het ‘brein’ achter het hele plan. De megalomane magiër werkt immers samen met hertog Falow (Matthew Lillard), de onkundige en erg irritante neef van koning Konreid (Burt Reynolds!), die de vleierijen van zijn familielid niet alleen continu verveeld moet aanhoren, maar ook slim genoeg is om te beseffen dat er iets niet in de haak is. Achter de schermen blijft Konreid dan ook rekenen op zijn eigen hofmagiër (John-Rhys Davies) en diens dochter (Leelee Sobieski). Samen met zijn oude vriend Norick (Ron Perlman) en schoonbroer Bastian (Will Sanderson) gaat Farmer op zoek naar zijn ontvoerde vrouw, in de hoop tussendoor de gehate Krug een ‘poepie te laten ruiken’.

Samen met zijn vriend (Ron Perlman) en schoonbroer (will Sanderson) gaat Farmer vanzelfsprekend op zoek naar vrouwlief. Toevallig ontdekt hij onderweg, terwijl hij vele ‘avonturen’ beleeft, ook dat hij de rechtmatige troonopvolger is van koning Konreid (Burt Reynolds!), die er net als wij continu lichtjes verveeld naar de aspiraties van zijn onkundige neef (Matthew Lillard) moet luisteren. Farmer zal zijn Lot moeten aanvaarden om te kunnen zegevieren van het Kwaad!

Uwe Boll
In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale is de nieuwste film van Uwe Boll. Wie Boll niet kent, zou zich moeten schamen, want de man is zonder enige twijfel een van de slechtste filmmakers die Hollywood ooit heeft gekend. Dat de Duitser ondanks een legertje boze filmfreaks toch nog in het openbaar durft te verschijnen, heeft te maken met het feit dat hij ook een trouwe fanschare heeft en bovendien zelf volslagen krankzinnig is, waardoor hij maar niet lijkt te beseffen dat hij de meest incompetente ‘bekende’ regisseur is sinds de legendarische Doris Wishman en landgenoot Ulli Lommel. De eerste films van Boll waren Duitse misbaksels, maar dankzij een gaatje in de belastingwetgeving werd het opeens aantrekkelijk om deze man dure projecten aan te reiken. Onze Uwe begon de ene na de andere op games gebaseerde film te draaien en wist dat zo spectaculair slecht te doen dat hij bliksemsnel uitgroeide tot ware cinemapersoonlijkheid, wiens prenten bij cultkenners vaak erg populair zijn. Niet omdat ze uitblinken in kwaliteit, wel omdat ze gewoonlijk zo hilarisch slecht in elkaar zitten dat het leuk is om met een groepje vrienden samen te komen en onder het nuttigen van immense hoeveelheden popcorn te lachen met enkele maaksels van Boll.

Het is dan ook verbazingwekkend dat miskleunen als Alone in the Dark en BloodRayne niet alleen konden rekenen op redelijke budgets, maar ook op vervolgen. Wat er ook van zij, er schuilt vaak een zekere onverklaarbare aantrekkingskracht in Bolls werken en ook In the Name of the King zet die traditie voort.

De film

De film heeft naar verluidt ongeveer 60 miljoen dollar gekost, al is dat bijna niet te zien. Zoals gewoonlijk zit de cinematografie wel goed, maar de speciale effecten lijken nog te dateren van voor het digitale tijdperk en de acteurs dragen kostuums die u of ik kunnen kopen in de lokale carnavalwinkel, aangevuld met leren jackets uit hun eigen kleerkast. Vooral een scène waarin de hoofdpersonages aan een touw hangen en voor een bluescreen met elkaar moeten converseren werkt danig op de lachspieren.

Dat converseren is trouwens bijzonder pijnlijk om aan te horen. De dialogen zijn immers werkelijk gênant en getuigen van een manifest gebrek aan schrijverstalent. Bovendien worden er geregeld woorden of uitdrukkingen gebruikt die meer thuishoren op de straten van een hedendaagse stad dan in een fantasyfilm. Hoe graag onze Duitser het ook zou willen, dit is geen nieuwe The Lord of the Rings. De sfeer heeft trouwens meer weg van, pakweg, The Princess Bride, maar dan wel enkele kwaliteitsniveaus lager.

Tenslotte zijn er ook nog de acteerprestaties. Hoewel men er is in geslaagd om een redelijk goede bezetting in elkaar te puzzelen, levert zowat elke acteur de slechtste prestatie uit zijn carrière. Van de altijd slechte Leelee Sobieski verwachten we natuurlijk niet anders, terwijl ook iemand als John Rhys-Davies ondanks een gezonde dosis talen geen vreemde is in slechte prenten, maar ook Jason Statham brengt het er niet al te best vanaf. De meeste acteurs lijken overigens te beseffen dat ze hier met pijnlijk slecht bronmateriaal moesten werken, waardoor ze allemaal ofwel half lijken te slapen, ofwel een nieuwe hoogte in overacting weten te bereiken. Vooral Matthew Lillard slaagt erin om zo ongeloofwaardig te acteren dat je hem doorheen het scherm zou willen sleuren om hem over de schoot te leggen en eens goed op de poep te slaan. Vreemd genoeg levert enkel Burt Reynolds, die de laatste tijd toch vooral aantreedt in echt slecht gemaakte films, een redelijke prestatie af als de koning, terwijl Ray Liotta eigenlijk niet anders kan dan een weinig memorabele prestatie neer te zetten, aangezien hij doorheen de hele film gehuld is in een soort mistwolk.

Zelf keken we haast voortdurend op de klok, in de hoop dat de aftiteling onze marteling zou komen verlossen. Jammer genoeg bleken vijf minuten doorgaans aan te voelen als een half uur, terwijl een half uur voldoende was om ons wanhopig naar willekeurige krantenartikels die we al twee keer hadden gelezen te laten reiken. Toch is er zeker een publiek voor deze film, en dat weten Boll en zijn acteurs hoogstwaarschijnlijk ook. Het totale gebrek aan continuïteit, waarbij dag en nacht afgewisseld wordt tijdens scènes die normaal gezien snel achter elkaar plaatsvinden, het gebruik van muziek die totaal niet bij de beelden past, waardoor we een soort spannend riedeltje krijgen te horen tijdens een begrafenis en strijkmuziek tijdens de overigens degelijke vechtscènes, en het totale gebrek aan verhaaltechnische kennis is immers zo intrigerend dat In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale een behoorlijk interessante film is, vooral voor wie samen met enkele vrienden een pulpnacht of marginale avond wil organiseren. En zo haalt Uwe Boll, die recensenten heeft uitgedaagd tot een tien ronden durende boksmatch, toch weer zijn slag thuis, ondanks een ongelooflijke 4 op 100 op Rottentomatoes.com. Gefeliciteerd, Uwe, en hopelijk tot in de ring!

Wordt uitgegeven in een knappe ‘metalbook’ met een bonus-dvd waarop vrij boeiende extra’s te vinden zijn. *

TECHNISCHE FICHE

 • Regie: Uwe Boll
 • Scenario: Doug Taylor, Jason Rappaport, Dan Stroncak, gebaseerd op een game van Chris Taylor
 • Productie: Uwe Boll, Dan Clarke, Shawn Williamson
 • Cinematografie: Mathias Neumann
 • Muziek: Jessica de Rooij, Henning Lohner
 • Montage: Paul Klassen, David M. Richardson

ARTISTIEKE FICHE

 • Jason Statham
 • Leelee Sobieski
 • John-Rhys Davies
 • Ron Perlman
 • Claire Forlani
 • Kristanna Loken
 • Matthew Lillard
 • Will Sanderson
© 2008 - 2018 Dvandereyken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Recensie remake ‘The Italian Job’recensieRecensie remake ‘The Italian Job’Deze door F. Gary Gray gemaakte speelfilm uit 2003 kent een groot opgezette bezetting en heeft de juiste toon aangeslage…
Fast and Furious 7Fast and Furious 7Het opnames voor de zevende deel van de Fast and Furius filmreeks werden opgeschrikt door het overlijden van Paul Walker…
Durft u het aan? The Amsterdam dungeonDe naam zegt het al the Amsterdam Dungeon, echter zijn er in verschillende plaatsen ter wereld Dungeons te bezoeken. Het…
Dvd-bespreking: BloodRayne 2 Special EditionrecensieDvd-bespreking: BloodRayne 2 Special Edition'BloodRayne 2' is een van de nieuwste films van Uwe Boll, die de dubieuze eer heeft om een van de slechtste filmmakers v…
Bronnen en referenties
 • www.dfw.nl

Reageer op het artikel "Dvd-bespreking: In the Name of the King"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dvandereyken
Gepubliceerd: 21-10-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!