InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > 102 Dalmatiërs: de film
recensie

102 Dalmatiërs: de film

102 Dalmatiërs is een leuke live-action film uit 2000, geproduceerd door The Walt Disney Company. Glenn Close schittert, net als in de eerste film, als de schurkin Cruella de Vil.

102 Dalmatiërs

RegisseurKevin Lima
ProducerEdward S. Feldman
Geschreven doorDodie Smith (novel)Kristen BuckleyBrian Regan
ActeursGlenn CloseGérard DepardieuIoan Gruffudd
MuziekDavid Newman
CinematografieAdrian BiddleRoger Pratt
EditorGregory PerlerSophie Sorensen
Verdeeld doorBuena Vista Pictures
BudgetUS$85,000,000 (estimated)
Opbrengst (bruto)$183,611,771

Plot

Let op! Hier wordt het verloop van de film beschreven. Wil je liever niet weten hoe de film eindigt? Lees dan zeker het einde niet!

Na drie jaar in de gevangenis, is Cruella de Vil genezen verklaard door dokter Pavlov: ze zal nooit nog een bontjas willen. Ze wordt op borgtocht vrijgelaten en met de afspraak dat als ze zou hervallen, haar geld gedoneerd wordt aan een hondentehuis en dat ze terug de gevangenis in moet. Als gevolg van haar genezing noemt Cruella zich nu "Ella", begint ze van dieren te houden en ontdoet ze zich van haar grote verzamling bontjassen.

Ondertussen is Dipstick, een van de puppies uit de eerste film en een van de oorspronkelijke 15 puppies van Pongo en Perdita, volwassen en zijn baasje is Chloe Simon, de reclasseringsambtenaar van Cruella de Vil. Dipstick is het vriendje van Chloe's Dalmatiërteefje Dottie. Het koppeltje heeft 3 puppies: Domino (heeft domino-achtige vlekken op zijn oren), Little Dipper(met zwarte staart net als zijn vader) en Oddball, die erg beschermd wordt door haar ouders en vaak een buitenbeentje is, vooral doordat zij geen vlekken heeft. De pups, die nu een paar weken oud zijn, zien hun vader en Chloe's vriendin Agnes een spelletje boxen. Terwijl Cruella een gesprek heeft met Chloe, geraakt Oddball echt geobsedeerd door vlekken omdat ze de enige in haar familie is die er geen heeft. Ze besluit met inkt vlekken op haar vacht te maken, net echt. Maar terwijl ze dit doet, valt ze uit de raam en haar broers besluiten haar te volgen.

Al snel worden ze gered door Chloe en Agnes, terwijl de Big Ben, de klokkentoren van de stad, begint te luiden. Door het luiden van de klokken en het zien van Dipstick, die ze nog herkent, loopt het mis in Cruella's hoofd. Ze begint overal in de stad Dalmatiërvlekken te zien! Van dan af is er geen houden meer aan. Ze wil de ultieme bontjas maken: een van Dalmatiërbont! Terwijl haar dienaar Alonzo eropuit trekt om Dalmatiërpuppies te zoeken, neemt Cruella de bontjassenmaker Jean-Pierre LePelt in dienst om haar ultieme bontjas te maken en om te helpen 102 puppies te vangen.
Kevin Shepard, de eigenaar van het Second Chance hondentehuis waar Cruella haar liefdadigheidswerk moet doen en dat ook haar geld krijgt wanneer zij zou hervallen, vraagt Chloe te komen dineren. Dipstick, Dottie, hun pups en de honden die Keving geadopteerd heeft (en ook de papegaai Waddlesworth die denkt dat hij een Rottweiler is) kijken terwijl naar een kinderfilm (Lady en de Vagebond).
Alonzo gaat door met het vangen van puppies. Bij een brug is er een doos met achtergelaten puppies. Kevin laat zijn vriend Ewan ernaartoe gaan om ze naar het tehuis te brengen, maar wanneer de politie bij de brug arriveert denken ze dat Kevin Cruella erin probeerde te luizen.

Kevin wordt gearresteerd en ze hebben een slecht leven in de gevangenis. Cruella nodigt Chloe uit om te komen eten en terwijl gaat Jean-Pierre in het appartement van Chloe om Domino, Little Dipper en Oddball te vangen. Dottie lokt Jean-Pierre in een hinderlaag en bijt hem tweemaal in zijn poep. Hij overmeestert haar en vangt de pups. Oddball, die alarm slaat, wordt uiteindelijk ook gevangen. Zijn vader, Dipstick volgt hun spoor. Kevin en zijn honden horen het alarm en ontsnappen uit de gevangenis. Ze krijgen te horen dat Cruella, Jean-Pierre en Alonzo op weg zijn naar Parijs.

Wanneer Cruella ziet dat Oddball geen vlekken heeft, wordt ze achtergelaten. Oddball wil mee op de trein springen om bij haar broertjes te zijn, maar ze wordt tegengehouden door de papegaai Waddlesworth (die nu beseft dat hij geen Rottweiler is, maar een Retriever!). Oddball en Waddlesworth sluipen een bontfabriek in en ontdekken de andere pups in de kelder. Cruella heeft ook Kevin en Chloe opgesloten bij de honden. Oddball en Waddlesworth kunnen hen allen laten ontsnappen en vluchten naar een bakkerij. Cruella is woedend en achtervolgt hen.

In de bakkerij probeert Cruella Oddball te pakken te krijgen, maar ze belandt terwijl in een industriële cakemachine. Cruella verandert in een "levende cake". Zij en Jean-Piere belanden in de gevangenis. Alonzo komt persoonlijk een cheque van 8 miljoen dollar afgeven aan het Second Chance hondentehuis van Kevin. Kevin en Chloe zijn verloofd en Oddball krijgt vlekken.

Mijn mening

Ik vind het zelf een leuke film, zeker voor op een regenachtige koude dag. Ik heb zeer veel bewondering voor de mensen die de honden getraind hebben voor deze film. Ook Glenn Close als Cruella de Vil is heel goed in het vertolken van haar rol. De scène in de cakemachine is echt hilarisch.
© 2008 - 2018 Ilske, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Leuke kinderfilms: G-ForcerecensieLeuke kinderfilms: G-ForceDe leuke kinderfilm G-Force: cavia's en een mol in de rol van geheime agenten die werkelijk tot de meest opvallende zake…
Korte film op een postzegelTer ere van het 30e Nederlandse Film Festival komt TNT Post met een postzegel met daarop een heel kort filmpje van 1 sec…
recensieFilmrecensie: Quantum of solaceDe 22e Bond film draait nu al weer sinds 6 november in de Nederlandse bioscopen. Deze bond film is de eerste die als ver…
De film: Snuf de HondSnuf de Hond. Wie kent de boeken niet? Een serie boeken die gaan over de spannende avonturen van Tom en zijn hond Snuf.…
recensieVlaamse kinderfilm: De BalZelden heeft een Vlaamse kinderfilm zoveel succes geoogst op internationale festivals als De Bal. De prent zat in de com…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia.com
  • De film 102 Dalmatians

Reageer op het artikel "102 Dalmatiërs: de film"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ilske
Gepubliceerd: 28-10-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 2
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!