recensie

Filmrecensie: Loft

Loft is een Belgische thriller/dramafilm uit 2008 naar een scenario van Bart De Pauw, geregisseerd door Erik Van Looy. De film draait rond een moord in een loft.

Inhoud

Als er een dood lichaam wordt gevonden in een loft komen vijf getrouwde mannen, die tegelijk vrienden zijn maar ook op vele vlakken van elkaar verschillen, in nauwe schoentjes te staan. Ze gebruiken de loft namelijk om ongestoord te kunnen afspreken met hun al dan niet buitenhuwelijkse veroveringen. Aangezien zij de enigen zijn die een sleutel hebben en er geen sporen van inbraak zijn, is ieder van hen een verdachte. Terwijl ze het mysterie van de moord op het meisje proberen op te lossen, komen er vele geheimpjes bovendrijven en blijkt dat de goede vrienden elkaar niet zo goed kennen als ze wel denken.

Cast

PersonageActeurPersonageActeur
Chris Van OutryveKoen De BouwEllenAn Miller
Vincent StevensFilip PeetersBarbaraTine Reymer
Filip WillemsMatthias SchoenaertsVickyCharlotte Vandermeersch
Luc SeynaeveBruno Vanden BroeckeElsieWine Dierickx
Marnix LaureysKoen De GraeveMiriamMaaike Cafmeyer
Ann MaraiVeerle Baetens
Sarah DelporteMarie Vinck
Ludwig TybergheinJan Decleir
Burgemeester Van EsbroeckGène Bervoets

Beoordeling

Dit is een stylisch knappe en spannende thriller die niet zou misstaan in de videorekken van Hollywood. Vanaf het prille begin krijg je de hoofdplot, een lijk in een loft, op je bord. Daarna wordt het verhaal vanuit drie standpunten verteld: vanuit de verhoorkamer bij de politie, in de loft waar de vijf mannen rond het lijk verzamelen en elkaar de pieren uit de neus halen en door middel van flashbacks. Hierdoor krijg je een mooie variëteit in locaties en vertelstandpunten maar leidt soms ook tot verwarring als de overgang niet duidelijk genoeg was of je even afgeleid was. Er wordt een duister sfeertje gecreëerd waarin niet alles is wat het op het eerste zicht lijkt.

Dit sfeertje wordt ondersteund door de stylische cinematografie. Erik Van Looy heeft optimaal gebruik gemaakt van zijn camera, zoals je duidelijk kan zien in de begingeneriek waarbij de camera het gebouw waarin de loft zich bevindt langs de buitenkant registreert alsof je in een buitenlift staat. Daarnaast hangt er een soft erotisch sfeertje over de film maar het wordt nooit vulgair. Afgaande op de cinematografie zou je zo geloven dat het om een Hollywoodfilm gaat in plaats van een Belgische film.

Je kan merken dat er aan het script hard gewerkt is: de plot zit naadloos in elkaar en bulkt van de memorabele dialogen. Bij sommige dialogen kan je echt merken dat Bart De Pauw het script heeft geschreven, er zitten enkele oneliners in die echt precies zijn humor belichamen. Maar naast grappig is het script ook zo spannend, met onverwachte plottwists, dat je tot de laatste minuut op het puntje van je stoel blijft zitten.

De cast is om van te snoepen: oude rakkers en nieuwelingen in het vak acteren zij aan zij en geen van hen gaat onderuit. Integendeel, de cast acteert heel sterk. Vooral Matthias Schoenaerts was voor mij de revelatie van de film en het was leuk om te zien dat Veerle Baetens buiten een lelijk eendje ook overtuigend een femme fatale kan vertolken. Enige minpunt is dat er zo veel personages zijn dat je bij geen van allen echt emotioneel betrokken raakt. Maar dat neemt niet weg dat de acteurs en de film een genot zijn om naar te kijken.
© 2008 - 2020 Lilkim, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Vlaamse film Dossier KDe Vlaamse film Dossier KBen je fan van de Vlaamse film? Dan moet je zeker Dossier K. gezien hebben. Deze film is gebaseerd op het boek van Jef G…
De Slimste Mens ter Wereld - erelijst 2003-2020De Slimste Mens ter Wereld - erelijst 2003-2020De Slimste Mens ter Wereld is ondertussen een vaste waarde in de Vlaamse televisiewereld. Het programma heeft er inmidde…
Kinderstoelen van BloomBloom heeft met de Fresco-kinderstoel een sterke plek veroverd tussen de degelijke, traditionele kinderstoelen zoals de…
BK veldrijden - erelijst 1945-2020BK veldrijden - erelijst 1945-2020In januari 2020 werd het Belgisch Kampioenschap veldrijden gehouden in Antwerpen. Op de erelijst van het BK cyclocross s…

recensieFilmrecensie: Into The WildInto The Wild is een drama/roadmovie, gebaseerd op waargebeurde feiten, geregisseerd door Sean Penn, met in de hoofdrol…
Filmrecensie : JunorecensieFilmrecensie : JunoDeze film werd geregisseerd door Jason Reitman in 2007. Ellen Page en Michael Cera nemen hier de hoofdrollen voor zich.…
Bronnen en referenties
  • IMDb http://www.loftdefilm.be/

Reageer op het artikel "Filmrecensie: Loft"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lilkim
Gepubliceerd: 01-12-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!