InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Filmrecensie: A Crime (Un Crime)
recensie

Filmrecensie: A Crime (Un Crime)

A Crime is een thriller/film noir uit 2006, geregisseerd door Manuel Pradal, met in de hoofdrollen Emmanuelle Béart, Harvey Keitel en Norman Reedus.

Inhoud

Als Vincent op een avond na het werk thuis komt, vindt hij zijn vrouw vermoord terug op de vloer. Van de moordenaar is er geen spoor te vinden. Hij gelooft echter dat hij de moordenaar gekruist is bij het naar huis rijden. Hoewel hij zijn gezicht niet heeft kunnen zien, zijn er drie aanwijzingen: een taxi, een rood jasje en een grote ring.
Drie jaar later woont hij op een appartementje in een achterbuurt van New York. Zijn buurvrouw Alice is stapelverliefd op hem maar zolang de moordenaar niet gevonden is, lijkt Vincent niet verder te kunnen/willen met zijn leven. Alice wil het lot graag een handje helpen en verleidt een onschuldige, onwetende taxichauffeur, zorgt ervoor dat hij er verdacht uitziet en laat hem "toevallig" het pad van Vincent kruisen. Ze hoopt dat Vincent dan eindelijk de zwarte periode in zijn leven kan afsluiten en ze eindelijk aan hun gezamenlijke leven kunnen beginnen.

Cast

PersonageActeur
Alice ParkerEmmanuelle Béart
Roger CulkinHarvey Keitel
Vincent HarrisNorman Reedus

Beoordeling

In de beoordeling kan ik in principe kort zijn: deze film is somber, donker en vooral vaag. De grauwe, sombere sfeer die heel de film blijft hangen, wordt extra onderstreept door het donkere camerawerk. Ook de personages zijn stuk voor stuk somber en grauw - ze lijken maar weinig plezier te beleven aan het leven -, net als de achterbuurt waar Alice en Vincent wonen en waar alle hoop lijkt te zijn verdwenen. Consequent is regisseur Manuel Pradal in elk geval wel.

Het verhaal is op zijn zachtst gezegd vaag en bizar. Alice verleidt taxichauffeur Roger Culkin die ze van haar noch pluim kent, kruipt er mee in bed terwijl ze een crush heeft op Vincent, en stukje bij beetje zorgt ze er voor dat hij er gaat uitzien als de verdachte van de moord op Vincents vrouw. De hele film door vraag je je af met wat ze eigenlijk bezig is. Ze lijkt het hele gebeuren koelbloedig en zonder emotie te ervaren, als een onontkomelijk onderdeel van het behalen van haar uiteindelijke doel: Vincent de hare maken.

Gelukkig zijn de acteerprestaties wel om van te snoepen, vooral die van Emmanuelle Béart en Harvey Keitel. Norman Reedus dobbert een beetje onopvallend met hen mee en kon me niet echt bekoren.

Voor de liefhebbers van de zwartgallige cinema is dit zeker een aanrader; ieder ander kan zijn tijd beter op een andere manier invullen.
© 2009 - 2019 Lilkim, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het Proces van NürnbergIeder onder ons kent wel enkele kopstukken van het naziregime, maar hoe hun leven eruit zag na WO II daar weet men veel…
recensieFilmrecensie: Batman: The Dark KnightBatman: The Dark Knight is een actiefilm, gebaseerd op een stripboek, uit 2008 die werd geregisseerd door Christopher No…
Wildlife crime; geweld tegen wilde dieren in NederlandWildlife crime; geweld tegen wilde dieren in NederlandWie denkt dat wildlife crime alleen in het buitenland voorkomt, heeft het jammer genoeg mis. Ook in Nederland komt dit f…
Uggs voor mannen is de nieuwe trendUggs zijn al jaren helemaal hot voor vrouwen, maar nu deze herfst ook de Hollywoodse mannen met Uggboots gespot zijn, br…
Pijn verminderen door te lachen: Norman CousinsPijn verminderen door te lachen: Norman CousinsVan lachen ga je je beter voelen. Dat is algemeen bekend. Dat lachen ook pijnstillend kan werken, is minder bekend. Toen…
Bronnen en referenties
  • Cinebel
  • IMDb

Reageer op het artikel "Filmrecensie: A Crime (Un Crime)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lilkim
Gepubliceerd: 20-01-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 2
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!