recensie

Australia:Het verhaal van discriminatie en gestolen kinderen

Australia:Het verhaal van discriminatie en gestolen kinderen De film Australia handelt over de gestolen kinderen van Aboriginal kinderen. Australia is daarmee een aanklacht tegen praktijken van kerken, overheid en wellfare. Australia is bovendien een tranentrekker van de eerste orde.

I will sing you to me van Nullah

Met de zin ,,I will sing you to me’’ vertelt de kleine aboriginal Nullah in de miljoenen kostende film Australia eigenlijk het hele verhaal. Het is een verhaal van gebruiken en riten, van de dreamtime die zo belangrijk is voor de aboriginals, maar ontegenzeggelijk vooral van discriminatie en het stelen van kinderen van hun ouders. Dit laatste wordt de,,stolen generations’’ genoemd.

The stolen Generations: generaties Aboriginals die bij hun familie werden weggehaald

The Stolen Generations zijn de generaties Aboriginal kinderen die bij hun familie werden weggehaald door overheid, kerken en wellfare. Ze kwamen terecht bij gezinnen die hen een ,,witte’’ opvoeding gaven. Hoe bizar het ook mag klinken, maar het weghalen van kinderen bij hun familie was beleid in Australië tot het jaar 1969. Overigens werden de kinderen van de oorspronkelijk bewoners toen al eeuwen misbruikt door de blanken. Toen de Europeanen voet aan grond hadden gezet, begonnen ze kinderen direct in te zetten als gids, bedienden en boerderijhulpen. In 1814 werd al het eerste instituut opgezet in Parramatte om Aboriginal kinderen te ,,civiliseren’’. In 1909 werd het legaal om Aboriginal kinderen bij hun ouders weg te halen en in 1915 kon dat door een wetswijziging zelfs zonder toestemming van de ouders en ook zonder een rechterlijk bevel.

Bron: Sandid, PixabayBron: Sandid, Pixabay

King George en Nullah

In ,,Australia’’ wordt erg goed verbeeld hoe groot de angst van kinderen en ouders is om uit elkaar te worden gehaald. De kleine Nullah heeft een speciale schuilplaats bedacht en stapt in het waterreservoir als er agenten komen die hem mogelijk willen ophalen. Helaas gaat dat op een dag mis, als mama ook met hem mee gaat en er teveel water in het reservoir terechtkomt. Daarna mag de naam van Nullahs moeder niet meer genoemd worden, zoals gebruikelijk is bij Aboriginals als iemand sterft. De kracht van de film is dat deze kennis op een speelse manier wordt overgebracht op de kijker, die daardoor mogelijk geïnteresseerd raakt in waar Aboriginals voor staan en waar zij in geloven. De rol van King George, de opa van Nullah wordt daarbij volledig uitgespeeld. Goed te zien is hoe Aboriginals met elkaar communiceren en hoe King George zijn kleinkind vanaf afstand begeleidt door zingen, gedachten en dromen.

Gemengd ras door seksueel misbruik

Overigens wordt ook nog eens schrijnend duidelijk dat veel van de kinderen door seksueel misbuik door blanken tot het gemengde ras zijn gaan behoren. Nullah wordt daardoor creamy genoemd. ‘’I not black, I not white, I belong nowhere’’ zegt hij daarmee zo pakkend. Overigens is dit Aboriginal kind voor mij de ster van de hele film. Niet hoofdrolspelers Nicole Kidman en Hugh Jackman, of bad guy David Wenham, Bryan Brown als supereigenaar van land en bezit, maar Brandon Walters in de rol van Nullah en zijn grootvader King George gespeeld door traditioneel David Gulpilil maken wat mij betreft de film. Misschien komt dit ook doordat zij wel een rol spelen in de film, maar tevens hun eigen traditie en het leed dat daarmee gepaard is gegaan, herbeleven. Gulpilul groeide op in The Northern Territory waar hem alle riten en gebruiken van zijn voorouders werden bijgebracht. Hij brengt die op een formidabele manier op het scherm, waardoor de mystiek en de onzichtbare lijnen tussen opa en kleinkind bijna tastbaar worden.

Bron: Fotshot, PixabayBron: Fotshot, Pixabay

Discriminatie

Schrijnend is tevens dat naast dat kinderen aan hun ouders werden onttrokken ook de enorme discriminatie waarmee de Aboriginals werden geconfronteerd. Als The Drover vertelt dat zijn eerste vrouw, een Aboriginial vrouw in het ziekenhuis niet werd behandeld voor tb omdat ze zwart is, maakt dat eigenlijk alles duidelijk. Als in elke bar, elke gelegenheid dan ook nog iedere Aboriginal wordt geweigerd, valt er weinig meer te zeggen. Pas als de bommen zijn neergedaald en er van een hele stad weinig meer over is dan een brandende ruïne mag een Aboriginal vriend van Drover op diens aandringen dan eindelijk ook een glas met hem komen drinken in de lokale pub. Tekenend is dan overigens wel weer dat de man eerst een mok met een stuk eruit voor wordt gezet en niet een fatsoenlijk glas. Het zijn details, maar veelzeggender dan dat kan het eigenlijk niet worden.

De huis-tuin-en keukenmoraal

Vanzelfsprekend is ,,Australia’’ ook een film met een doodgewoon huis, tuin en keuken moraal. Wat nuffige Engelse dame (Lady Asley) die met koffers vol lingerie en prachtige kleding haar man in de outback wil bezoeken om er voor te zorgen dat hij weer thuiskomt, verandert in korte tijd in een werkelijk mens. Door de omstandigheden, doordat ze blijkbaar toch meer in huis heeft dan ze dacht en door haar wil om door te zetten. Ze verliest haar man nog voordat ze hem gesproken heeft, ontmoet ruwe bolster blanke pit Drover en wordt vanzelfsprekend verliefd op hem. Die liefde blijkt wederzijds, maar er zijn zoals in zoveel liefdesgeschiedenissen flink wat hobbels te nemen. Dat ze daar ook zomaar een kind van een ander bij krijgt, waar ze zielsveel van gaat houden en tevens een enorme kudde vee moet drijven door onherbergzaam land maken het verhaal smeuïg. Vanzelfsprekend hoort bij een dergelijk verhaal ook iemand die altijd alles tegenwerkt en dat is de duivel in eigen persoon Neil Fletcher. Te lachen valt er nog wel flink wat met alcoholist Kipling Flynn, die uiteindelijk toch de drank vaarwel zegt. Ook de oorlog (Pearl Harbor, de inval van de Japanners) geeft het verhaal body, maar had wat mij betreft achterwege mogen blijven. Overigens zou dat waarschijnlijk de geschiedenis geweld hebben aangedaan. Het zorgt wel voor vaart in de film en geeft een andere insteek.

Special over bijzondere filmen

Bron: Sandid, PixabayBron: Sandid, Pixabay
Prachtig zijn overigens ook de beelden van het onherbergzame achterland van Australië, het harde leven dat de drijvers leiden en de vegetatie van het land.

Op www.australiamovie.com zijn trailers te zien en is ook het globale verhaal te lezen.

Lees verder

© 2009 - 2020 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nicole Kidman in The OthersrecensieNicole Kidman in The OthersDat Nicole Kidman een goed actrice is bewijst ze o.a. in Australia, maar ze heeft meer mooie films op haar naam staan. T…
UGG, wat is het en waar komt het vandaan?UGG, waar komt het vandaan? Waarom heet het zo? Waarom zijn UGG laarzen zo hip? Dit artikel verschaft u alle antwoorden…
De National Australia BankDe National Australia Bank (NAB) staat op nummer 21 (in 2014) als het om 's werelds hoogst genoteerde beurswaarde gaat.…
De Flying Doctors in Australië: luchtambulancedienstDe Flying Doctors in Australië: luchtambulancedienstVeel mensen kennen de Royal Flying Doctor Service (RFDS) in Australië van de dramaserie ‘The Flying Doctors’. De serie g…

Ice Age: Dawn of the DinosaursSid, Diego, Manny en Scrat, na Ice Age: The Meltdown dacht je ze nooit meer te zien. Maar niets is minder waar! Onze vri…
Speelfilm Rebecca van HitchcockrecensieSpeelfilm Rebecca van HitchcockDe filmklassieker Rebecca van Alfred Hitchcock dateert uit 1940 en bracht Hitchcock definitief naar Hollywood. Het is ee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: UweDigital, Pixabay
  • Website van de film
  • Afbeelding bron 1: Sandid, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Fotshot, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Sandid, Pixabay

Reageer op het artikel "Australia:Het verhaal van discriminatie en gestolen kinderen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Annemiek, 27-01-2009 00:00 #1
Het thema spreekt al lang tot mijn verbeelding. Wat ze die kinderen aan gedaan hebben! Het zijn de Indianen van de twintigste eeuw. Hoe maakt een volk dat ten opzichte van haar eigen kinderen goed? Hulde aan de auteur voor deze overtuigende recensie. Ik krijg een goed beeld van de film en ik ga hem zeker zien.

Infoteur: Singalees
Laatste update: 14-11-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Special: Bijzondere films
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!