recensie

Filmrecensie: The Happening

The Happening is een drama uit 2008, geregisseerd door M. Night Shyamalan, met Mark Wahlberg en Zooey Deschanel in de hoofdrollen.

Inhoud

New York en Central Park worden opgeschrikt door vreemde gebeurtenissen: vanuit het niets raken mensen verward, herhalen ze hun woorden en plegen uiteindelijk zelfmoord. Een terroristische aanval, is de snelle conclusie en Elliot Moore, zijn vrouw Alma, zijn bevriende collega Julian en diens dochter Jess besluiten te vluchten. Na een tijdje reizen met de trein besluit Julian terug te keren om zijn vrouw te gaan halen in Princeton, zijn dochter bij het getrouwde koppel achterlatend. Terwijl ze via verschillende media vernemen dat de aanval zich verder verspreidt door het land, proberen ze samen met een grote groep mensen te voet te vluchten. Ondertussen wordt er via media en onder de vluchters steeds meer gespeculeerd over de oorzaak van de gebeurtenissen. Zal het koppel kunnen ontsnappen? En waarvoor zijn ze eigenlijk op de vlucht?

Cast

PersonageActeur
Elliot MooreMark Wahlberg
Alma MooreZooey Deschanel
JulianJohn Leguizamo
JessAshlyn Sanchez

Beoordeling

Dit is een echt drama en daarmee wil ik niet het genre aanduiden maar mijn mening over deze weinig memorabele film. Om te beginnen zijn de acteerprestaties ondermaats. Mark Wahlberg laat weinig indruk na als biologieleraar maar was nog ietwat te pruimen. Zijn tegenspeelster Zooey Deschanel bakt er echter helemaal niets van: ze lijkt de hele tijd maar weinig geconcentreerd op haar spel. Er is ook absoluut geen vuur te vinden tussen de twee, ook met het dochtertje van Julian hebben ze maar weinig connectie. Het kan natuurlijk ook aan de personages liggen waar we maar weinig achtergrond van krijgen en die amper evolutie doormaken in de loop van de film. Sommige personages zijn ferm overdreven, ietwat belachelijk en anderen zijn veel te vriendelijk voor de omstandigheden. Zowat iedereen kwam bij mij onrealistisch over.

Het verhaal van mensen die vanuit het niets vreemd beginnen te doen en uiteindelijk zelfmoord plegen, vond ik mysterieus en best interessant. De uitwerking is echter weinig indrukwekkend. Het komt er eigenlijk op neer dat we de hele film door de hoofdpersonage volgen in hun vlucht van het mysterieuze fenomeen. Nergens in de film wordt er een uitleg gegeven aan het fenomeen maar men lanceert enkel vermoedens dat het door de natuur wordt geleid. En telkens er een verklaring wordt gegeven, wordt deze door de gebeurtenissen tegengesproken. Het blijft allemaal heel vaag, iets te mysterieus.

Om de hoofdpersonages een doel te geven, heeft M. Night Shyamalan er nog een flinterdun verhaaltje ingeweven over Alma die een tiramisu is gaan eten met een collega terwijl ze tegen Elliot had gezegd dat ze moest overwerken. Een tiramisu, hoe durft ze! En natuurlijk beseffen ze tussen de vreemde gebeurtenissen door hoe graag ze elkaar zien. Ik had echt het idee dat die verhaallijn er achteraf was tussengesmeten om toch maar wat romantiek in de film te brengen.

Het eerste deel van de film is eigenlijk nog wel leuk om te zien: je vraagt je af wat er aan de hand zou zijn en het is geheimzinnig. Maar het tweede deel, het deel na de belangrijkste verklaring van het fenomeen, gaat de film eigenlijk nergens meer heen. De personages hebben geen doel, er is geen grote ontknoping of indrukwekkend einde, en dan, heel plotseling, eindigt het.

Conclusie: interessante verhaallijn, ondermaatse uitwerking. Wat mij betreft je tijd niet waard.
© 2009 - 2020 Lilkim, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Speelfilm 'The Happening'recensieSpeelfilm 'The Happening'Deze uit 2008 afkomstige speelfilm met Mark Wahlberg beloofde in de trailer heel veel, maar na het bekijken van de speel…
New Girl (komedieserie)New Girl (komedieserie)New Girl is een Amerikaanse komedieserie. De serie is zo populair dat het in 2017 in de top vijf van de populairste Netf…
Recensie remake ‘The Italian Job’recensieRecensie remake ‘The Italian Job’Deze door F. Gary Gray gemaakte speelfilm uit 2003 kent een groot opgezette bezetting en heeft de juiste toon aangeslage…

Dragonball Evolution: film uit 2009recensieDragonball Evolution: film uit 2009Op 9 april 2009 ging de film Dragonball Evolution in Nederland in première. Voor de vele fans van de franchise van Drago…
Bruce Willis in 'Armageddon'recensieBruce Willis in 'Armageddon'Deze speelfilm uit 1998 met in een van de hoofdrollen Bruce Willis werd met gemengde gevoelens binnengehaald. Voor het p…
Bronnen en referenties
  • Moviemeter IMDb

Reageer op het artikel "Filmrecensie: The Happening"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lilkim
Gepubliceerd: 11-03-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!