InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Komische en sportieve momenten in 'The Replacements'
recensie

Komische en sportieve momenten in 'The Replacements'

Komische en sportieve momenten in 'The Replacements' The Replacements is een ongecompliceerde, sportieve film met een aardige boodschap als het om een tweede kans krijgen gaat. Howard Deutch regisseerde deze film in 2000.

De film

De film is grofweg gebaseerd op de National Football League players’ staking van 1987 en de 2 verslaggevers John Madden en Pat Summerall spelen zichzelf en verslaan de verschillende situaties op een grappige wijze. Als de spelers van het team van Washington gaat staken wordt er een andere coach McGinty naar voren geschoven, een rol gespeeld door veteraan Gene Hackman. Een man met veel succes op zijn naam, maar onconventioneel en ook weer met enige regelmaat op een zijspoor geschoven. Hij moet voor de laatste 4 wedstrijden een tijdelijk nieuw team samenstellen met als opdracht de play offs te halen. Hierbij moeten 3 van de 4 wedstrijden gewonnen worden.

Hij krijgt de vrije hand van de eigenaar Edward O'Neil, gespeeld door Jack Warden, en stelt zijn team “the replacements” samen. Het zijn niet de meest gangbare spelers, want het betreft stuk voor stuk mensen waar iets mee aan de hand is. Het team varieert van een agressieve politieman, tot een bijna failliete pubeigenaar, tot een jongen die enkele jaren achter de tralies zit of een jongen die niet bij de profs terecht kan omdat hij doof is. De belangrijkste speler is de quarterback Shane Falco, gespeeld door Keanu Reeves. Deze is ooit tot de Super Bowl gekomen en heeft daar een enorme fout gemaakt. Dit heeft hem afgebrand en hij leeft nu relaxed op zijn boot met zo nu en dan wat klanten waar hij onderwater de boten voor reinigt.

Er zit een hoop agressiviteit en weinig teamgeest in de groep en Hackman heeft dan ook de grootste moeite om ze als team te laten spelen. Reeves moet daar ook een nadrukkelijke rol in spelen, maar krijgt dit de eerste wedstrijd nauwelijks voor elkaar. Een eerste verloren wedstrijd wil zeggen, drie wedstrijden op rij winnen. Het lijkt een onbegonnen zaak. Als er tussen de stakende groep spelers en de vervangers in een bar een ruzie uitbreekt, komen de vervangers in de cel terecht en er ontstaat langzaam teamgeest. Als is het maar door de grappige Orlando Jones zingend en dansend in te zetten.

Reeves moet de groep leiden en gaandeweg begint de groep respect voor hem te ontwikkelen. In te tussentijd wordt de terughoudende Reeves ook nog verliefd op de leidster van de cheerleaders, een rol gespeeld door Brook Langton.

De tweede en derde wedstrijd worden met de hakken over de sloot gewonnen, maar het team groeit. Als de laatste, doorslaggevende, wedstrijd gespeeld moet worden blijkt de quarterback uit het eerste team weer te spelen en wordt Reeves door de eigenaar gepasseerd. Door slecht team-spel in de eerste helft van met name de quarterback uit het eerste team, neemt Hackman de belangrijke beslissing om Reeves toch op te stellen. Met het respect dat hij heeft weten af te dwingen en zijn gedrevenheid om nog een keer een mooie wedstrijd te spelen, weet hij hen naar de overwinning te brengen en daarmee de play offs veilig te stellen.

De recensie

De productie was in handen van Dylan Sellers, Jeffrey Chernov en Steven Reuther. Deutch, ook wel bekend van Pretty in Pink, heeft met deze film een eenvoudig verhaal aardig neergezet. Het komt ongecompliceerd over en heeft zo nu en dan komische scènes. De ondertoon in de film betreft een tweede kans krijgen en nemen, zowel voor de spelers als voor de coach.

Het nummer “I will survice” wordt door Orlando Jones prima neergezet en komt zo nu en dan subtiel terug in de film.

Orlando Jones is - zoals wel vaker in zijn rollen - grappig en Reeves speelt de stoïcijnse quarterback, met een fanatieke haast obsessieve ondertoon. Een aardige rol die hem in werkelijkheid ook de nodige kneuzingen opleverde. De meeste stunts nam hij zelf voor zijn rekening. Ace Yonamine speelt ook een van de Replacements en wel de sumo worstelaar die goed in verdedigen is. De uit Hawaï afkomstige acteur speelt een Japanner die blijft eten en met zijn gewicht een belangrijke rol in het team speelt. Daniel Bateman wordt gespeeld door Jon Favreau en is de agressieve politieman die Reeves tijdens de training met enige regelmaat omver loopt en tijdens de wedstrijden ongeveer door mensen heen loopt.

De film laat leuk football spel zien evenals de grappige en fanatieke de cheerleaders die overal opduiken en die voor een groot deel uit de lokale seksclub afkomstig blijken. Niet een van Hollywood’s hoogstandjes, maar absoluut een aardige film om te bekijken.

De koop en te huur op DVD.

Lees verder

© 2009 - 2019 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Speelfilm The Devil's AdvocaterecensieSpeelfilm The Devil's AdvocateHoewel we van Al Pacino over het algemeen kunnen stellen dat hij zijn rollen redelijk subliem neerzet, zijn niet alle fi…
Speelfilm ‘Constantine’ met Keanu ReevesrecensieSpeelfilm ‘Constantine’ met Keanu ReevesConstantine is zo’n film die gemaakt is met een kleiner budget dan je voor dit type film normaal nodig hebt. Het is inmi…
The Lake House: Sandra Bullock Keanu Reeves & van AmmelrooyThe Lake House is een romantische film met Sandra Bullock, Keanu Reeves én de Nederlandse Willeke van Ammelrooij. Het hu…
Recensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaarrecensieRecensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaarSpeelfilm The Watcher van regisseur Joe Charbanic is een ietwat afwijkende film als het gaat om de standaard seriemoorde…
Bekende onbekende actrice Diane KeatonBekende onbekende actrice Diane KeatonDiane Keaton draait al weer jaren mee in Hollywood en naast wat regierollen is ze m.n. bekend als actrice in komische ro…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay

Reageer op het artikel "Komische en sportieve momenten in 'The Replacements'"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 19-03-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Special: Romantische films
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!