recensie

Filmrecensie: Aanrijding in Moscou

Aanrijding in Moscou is een Belgisch romantisch drama, geregisseerd door Christophe Van Rompaey, met Barbara Sarafian, Jurgen Delnaet en Johan Heldenbergh in de hoofdrollen.

Inhoud

Op de parking van een grootwarenhuis botsen de truck van Johnny en de personenwagen van Matty tegen elkaar. Terwijl de twee een heftige woordenwisseling voeren, slaat de vonk over. In eerste instantie is Matty niet van plan zich te laten inpakken door de twaalf jaar jongere trucker. Ze heeft wel belangrijker zaken aan haar hoofd: haar man die haar liet staan voor een 22-jarige studente maar toch nog gevoelens voor haar heeft en haar drie kinderen die worstelen met de puberteit. Maar ondanks haar tegenkantingen geeft Johnny niet op. Zullen de twee elkaars verleden kunnen overstijgen en zullen ze het geluk bij elkaar vinden?

Cast

PersonageActeur
MattyBarbara Sarafian
JohnnyJurgen Delnaet
WernerJohan Heldenbergh
VeraAnemone Valcke
FienSofia Ferri
PeterJulian Borsani

Beoordeling

De film is nog geen vijf minuten bezig of je zit al middenin een hoogoplopende woordenwisseling tussen trucker Johnny en huisvrouw Matty die net op elkaar zijn gebotst op een parking van een grootwarenhuis. De toon wordt er direct gezet: het sappige Gents en de verwijten gecombineerd met een vleugje humor zullen ook in de rest van de film een rode draad zijn.

Een groot deel van de sfeer van de film wordt bepaald door de volkswijk en de cafés waar werd gedraaid. Samen met het dialect geven ze karakter aan de film en krijg je een "het-leven-zoals-het-is"-belevenis. Deze belevenis wordt nog versterkt door de personages die gewoon van de straat geplukt lijken. Matty is een vrouw die wordt verscheurd door de keuze tussen het veilige verleden en de onbekende toekomst. Ze is geblutst door het leven en niet gemakkelijk in te palmen, zoals Johnny al snel ontdekt. Als alleenstaande moeder van drie moet zij haar mannetje kunnen staan en voor zichzelf en haar kinderen opkomen. Ze is allesbehalve naïef of makkelijk te beïnvloeden. Johnny is een trucker die veel plezier beleeft aan zijn job. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij ook al een paar klappen van het leven gekregen maar hij blijft de hoop koesteren dat alles beter wordt. Werner is typisch een man in de midlifecrisis die graag van twee walletjes eet: hoewel hij al zes maanden een relatie heeft met een 22-jarige studente wil hij de echtscheidingspapieren niet tekenen en wil hij nog steeds de belangrijkste man in Matty's leven zijn.

De drie belangrijkste personages zijn goed uitgediept: we leren meer over hun verleden en ze maken een evolutie door in de loop van de film. De acteurs zetten hen levensecht en zeer geloofwaardig neer. Jammer dat van de andere personages alleen tienerdochter Vera echt goed uit de verf komt, de rest blijft maar wat aan de vlakte.

Een prent die uitblinkt in eenvoud en realisme; de problematiek is herkenbaar, net als de personages. Het verhaal blijft luchtig, doch met een bitterzoete ondertoon. De dialogen zijn met momenten hilarisch en het Gentse dialect maakt ze lekker sappig. Dit is een Belgisch pareltje!
© 2009 - 2020 Lilkim, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een aanrijdingWat te doen bij een aanrijdingEen aanrijding kan ontstaan door uw toedoen of door toedoen van een ander. In beide gevallen moet u weten wat u te doen…
Santa Barbara, CaliforniëSanta Barbara is een stadje in het zuiden van Californië, op ongeveer 145 km ten noorden van Los Angeles. Deze stad, die…
Boekverslag: Het rookoffer door Tessa de LooBoekverslag: Het rookoffer door Tessa de LooEen roman over de liefde tussen een leerling en een lerares Frans. Wat begint als een felle romance gaat letterlijk en f…
recensieNotes on a scandal: de recensieWe zien het verhaal door de ogen van Barbara Covett(Judi Dench), een oudere dame dat al jaren onder streng toezicht les…

recensieHet Uganda van Idi Amin in The Last King of ScotlandThe Last King of Scotland, een film uit 2006, is grotendeels gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1998 van Giles Foden…
Filmrecensie: Wall StreetrecensieFilmrecensie: Wall StreetWall Street is een film uit 1987, geregisseerd door Oliver Stone. In de hoofdrollen zie je Michael Douglas en Charlie Sh…

Reageer op het artikel "Filmrecensie: Aanrijding in Moscou"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lilkim
Gepubliceerd: 30-03-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!