recensie

Angels and Demons, opvolger van de Da Vinci Code

Angels and Demons, opvolger van de Da Vinci Code Angels and Demons is de verfilming van een boek van Dan Brown, die in Nederland op 13 mei in première ging en in de bioscoop verscheen. Het is de opvolger van de Da Vinci Code uit 2006. In deze film is Tom Hanks wederom te zien als Robert Langdon. Ook regisseur Ron Howard, producer Brian Grazer en screenwriter Akiva Goldsman keren terug voor deze spannende film.

Synopsis

Het plot volgt Harvard symboloog Robert Langdon, als hij probeert om de Illuminati stoppen, een legendarische geheim genootschap, wanneer zijn Vaticaanstad proberen te vernietigen met de nieuw ontdekte antimaterie.

CERN directeur Maximilian Kohler ontdekt dat een zeer gerespecteerde wetenschapper, Leonardo Vetra, is vermoord in zijn eigen zwaar beveiligde werkplek. Op zijn borst staat een brandmerk van de "Illuminati" en zijn ogen zijn verminkt. In plaats van de politie in te schakelen, zoekt Kohler naar aanwijzingen op het internet en komt uiteindelijk in contact met Langdon, die is gespecialiseerd in de Illuminati. Kohler vraagt hem om hulp bij het onderzoeken van de moord.

Wat Langdon ontdekt maakt hem zeer angstig: het symbool blijkt echt, en het legendarische geheime genootschap, waarvan men lang dacht dat hij niet meer bestond, verschijnt weer aan het oppervlak. Kohler belt Vetra's geadopteerde dochter Vittoria die ook naar Vaticaanstad komt. Bovendien wordt bekende dat de Illuminati een kwart gram antimaterie hebben gestolen, een zeer gevaarlijke substantie vergelijkbaar met een klein nucleair wapen op het moment dat het in contact komt met welke andere materie dan ook. Bij CERN was de antimaterie veilig omdat deze binnen een magnetisch veld kon zweven zonder ergens anders mee in contact te komen. Maar wanneer het buiten zijn beveiligde omgeving komt schakelt het over naar een soort backup die het slechts 24 uur volhoudt. Langdon komt erachter dat de Illuminati de gestolen Antimaterie ergens in het Vaticaan hebben neergezet met een camera ernaast als digitale klok. Als Langdon het niet snel genoeg vindt zal het Vaticaanstad volledig verwoesten met alles en iedereen erin.

Dit alles speelt zich ook nog eens af op het moment dat de vorige Paus net is overleden en de kardinalen allemaal arriveren om een nieuwe Paus te kiezen. Kardinaal Mortati, die de bijeenkomst leidt ontdekt echter dat vier Preferiti, kardinaals die grote kans maken te worden verkozen, zijn verdwenen. Met behulp van Camerlengo Carlo Ventresca en de Zwitserse Garde hopen ze samen met deze Preferiti ook de antimaterie te vinden.

Cast

In Angels & Demons zijn de volgende karakters en bijbehorende acteurs te zien:
  • Tom Hanks speelt wederom de rol van Professor Robert Langdon.
  • Ayelet Zurer speelt Vittoria Vetra, een CERN wiens antimaterie is gestolen door de Illuminati.
  • Ewan McGregor speelt de Camerlengo Patrick McKenna.
  • Stellan Skarsgård speelt Commander Richter, hoofd van de Zwitserse Garde.
  • Pierfrancesco Favino speelt Inspector Ernesto Olivetti.
  • Nikolaj Lie Kaas speelt Mr. Gray, een moordenaar.
  • Armin Mueller-Stahl speelt Cardinal Strauss.

Ontwikkeling van de film

In 2003 verkreeg Sony de rechten om Angels & Demons, naar het boek van Dan Brown uit 2000, te verfilmen naast The Da Vinci Code. In mei 2006, na de release van The Da Vinci Code, huurde Sony screenwriter Akiva Goldsman in, die ook het script voor de film The Da Vinci Code had geschreven, om ook van Angels & Demons een spannende thriller te maken. Het filmen begon in februari 2008 waarop de film in december 2008 moest uitkomen, maar vanwege een staking van scriptschrijvers moest dit worden uitgesteld naar mei 2009. David Koepp paste het script aan voor het filmen begon.

Regisseur Ron Howard koos ervoor om Angels & Demons te behandelen als een opvolger van de Da Vinci Code, in plaats van een voorloper van The Da Vinci Code, omdat veel mensen dit boek pas later hebben gelezen. Bovendien vond hij het wel een goed idee van Langdon al een heel avontuur had meegemaakt en meer gewiekst zou zijn in deze film. Omdat de roman Angels & Demons minder veel gelezen is dan The Da Vinci Code was er ook mer sprake van vrijheid om het script iets te laten afwijken van het oorspronkelijke verhaal. Producer Brian Grazer gaf ook aan dat men iets te "reverential" was bij de opbouw van The Da Vinci Code, waardoor sommige verhaallijnen wellicht iets te veel werden gerekt. Waar het vorige verhaal meer in het verleden speelde gaat het hier ook veel meer om een clash van het oude denken met de moderne technologie en beleving van de wereld. De hoeveelheid tijd die de hoofdpersoon in het boek doorbrengt bij CERN wordt in de film een flink stuk teruggedrongen. Voor het plot van de film wordt ook de theorie aangaande de antimaterie iets veranderd om het realistischer te maken. In het boek van Dan Brown duurt de productie ervan namelijk zo lang dat het nauwelijks in de film zou zijn in te passen. Een andere wijziging is bovendien de nationaliteit van McGregor's karakter van Italiaans naar Iers om zijn accent te verantwoorden.

Lees verder

© 2009 - 2020 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dan Browns’ Het Bernini MysterieDan Browns’ Het Bernini MysterieIn de zomer van 2005 prijkte één boek vrijwel continu bovenaan elke bestsellerlijst. Het ging om Dan Browns’ De Da Vinci…
recensieFilmrecensie: Angels & DemonsAngels & Demons is een verfilming van Het Bernini-mysterie van Dan Brown, met Tom Hanks, Ayelet Zurer en Ewan McGregor i…
Dan Brown: Robert Langdon keert terugDan Brown: Robert Langdon keert terugNegen jaar na de uitgave van zijn eerste boek met professor Robert Langdon in de hoofdrol, ´Het Bernini Mysterie´, komt…
Recensie speelfilm “Angels and Demons”recensieRecensie speelfilm “Angels and Demons”Dan Brown schreef Angels and Demons als vervolg op het fraaie The Da Vinci Code. Er waren hoge verwachtingen van het ver…

Filmrecensie: Wall StreetrecensieFilmrecensie: Wall StreetWall Street is een film uit 1987, geregisseerd door Oliver Stone. In de hoofdrollen zie je Michael Douglas en Charlie Sh…
Behind Enemy Lines: Axis of Evil haakt in op Noord-KorearecensieBehind Enemy Lines: Axis of Evil haakt in op Noord-Korea"Behind Enemy Lines II: Axis of Evil," een film uit 2006, is te zien als een vervolg op de succesvolle film "Behind Enem…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Angels and Demons, opvolger van de Da Vinci Code"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Lilkim (infoteur), 25-05-2009 22:51 #1
De synopsis hier beschreven geldt wel voor het boek maar niet voor de film, misschien moet je dat even wat duidelijker maken.

Infoteur: Dessal
Laatste update: 15-08-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Special: Filmrecensies
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!