InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Filmrecensie: Bordertown
recensie

Filmrecensie: Bordertown

Bordertown is een drama, gebaseerd op waargebeurde feiten, over de vrouwenmoorden in Juárez, Mexico, met Jennifer Lopez, Antonio Banderas en Maya Zapata in de hoofdrollen.

Inhoud

Lauren Adrian is een Amerikaanse onderzoeksjournaliste die graag buitenlands correspondent wil worden. Door haar hoofdredacteur wordt ze naar de Mexicaanse grensstad Ciudad Juárez uitgestuurd. In deze industriestad worden jaarlijks honderden vrouwen verkracht en vermoord. De vrouwen werken vaak in fabrieken, maquiladoras, waar non-stop goedkoop televisies en computers worden gefabriceerd. Vooral de vrouwen van de nachtshift zijn een weerloze prooi voor de moordenaars. Daarnaast krijgen de daders bijna de steun van de fabrieken - die amper voor de veiligheid van hun werknemers zorgen - en de politie - die de moorden oogluikend toelaat en geen stappen onderneemt om de moordenaars te zoeken. Laurens onderzoek komt in een stroomversnelling als ze de jonge Eva tegen het lijf loopt. Het 16-jarige meisje heeft een verkrachting en moordpoging overleeft en Lauren maakt het haar persoonlijke queeste om de dader op te sporen, met risico voor eigen leven.

Cast

PersonageActeur
Eva JimenezMaya Zapata
Lauren AdrianJennifer Lopez
Alfonso DiazAntonio Banderas
George MorganMartin Sheen
Teresa CasillaSonia Braga

Beoordeling

Deze film is een gemiste kans om een belangrijk statement te maken rond deze vrouwenproblematiek. In plaats daarvan verdrinkt hij in banaliteiten en de talloze pogingen om hier een goede thriller van te maken. Jammer, want alle situaties waarin vrouwen worden uitgebuit en onrecht worden aangedaan, kunnen in mijn ogen niet vaak genoeg worden aangeklaagd.

Het loopt om te beginnen al fout met het vertelperspectief: het verhaal wordt niet verteld vanuit het standpunt van het slachtoffer Eva, maar vanuit het standpunt van de verwende Westerse vrouw die door deze zaak natuurlijk tot diepe inzichten komt en vooral haar eigenbelang (die job van buitelands correspondent opstrijken) vooropstelt. Je wil wel geloven dat Lauren het voor de vrouwen in Juárez doet maar helaas ligt het er vingerdik op dat ze vooral haar eigen carrière wil vooruitstuwen.

Het verhaal op zich is nochtans zeer interessant: Eva is aan de dood ontsnapt en wil graag haar verkrachters vinden en laten veroordelen, in tegenstelling tot politie en overheid die er alles aan doen om de verkrachtingen en moorden in de doofpot te stoppen. Helaas wordt het personage Eva herleid tot een nevenpersonage in haar eigen drama. Wat best jammer is, aangezien Maya Zapata de sterren van de hemel speelt. Iets wat niet gezegd kan worden van de zogenaamde sterrencast; Jennifer Lopez, Antonio Banderas en Martin Sheen. De mannelijke personages blijven heel oppervlakkig en worden houterig gespeeld terwijl Jennifer Lopez vooral mooi loopt te wezen.

De verhaallijn loopt helemaal in de mist als het drama een thrillerkantje krijgt met een ongeloofwaardige achtervolging en een undercoveractie. Daarnaast kon Hollywood het niet maken om een film zonder romantiek te maken, dus laten ze Lauren in Mexico samenwerken met haar ex en forceren ze een onnodige seksscène (Waaróm gaat ze toch met die kerel naar bed als hij zich in louche middens begeeft?). En natuurlijk komt de journaliste als grote heldin uit het drama, zoals we al bij honderden andere films hebben gezien. Gelukkig is er ook op het einde ook tijd voor wat realisme.

Toch is niet de hele film een flop: de eerste scènes zijn best rauw en achteraf blijf je verdweesd achter. Ik ben blij dat zulke praktijken worden aangeklaagd maar in een ander jasje had de mokerslag nog harder aangekomen.
© 2009 - 2019 Lilkim, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieFilmrecensie: The Other ManThe Other Man is een drama van Richard Eyre met Laura Linney, Liam Leeson en Antonio Banderas in de hoofdrollen.
La Piel que habito, Pedro AlmodóvarrecensieLa Piel que habito, Pedro AlmodóvarDe film "La piel que habito" (de huid waarin ik woon) van de Spaanse regisseur Almodóvar is in november 2011 in Nederlan…
Hits jaren 90: 1999In 1999 maakten we voor het eerst kennis met Britney Spears, Jennifer Lopez en Christina Aguilera. Ook Eiffel 65 met het…
Het getallensysteem en rekensysteem van de Maya'sHet getallensysteem en rekensysteem van de Maya'sRond de 14e eeuw zijn er een aantal Europeanen naar Amerika vertrokken waar ze allerlei volkeren ontdekten. Een van deze…
Hits jaren 00: 2001In 2001 kregen we veel verschillende muzieksoorten en weer veel nieuwe artiesten in de hitlijsten. Zo zongen Sita en Bar…
Bronnen en referenties
  • Digg.be Moviemeter IMDb

Reageer op het artikel "Filmrecensie: Bordertown"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lilkim
Gepubliceerd: 25-04-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!