InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Filmrecensie ‘The Private lives of Pippa Lee’
recensie

Filmrecensie ‘The Private lives of Pippa Lee’

Filmrecensie ‘The Private lives of Pippa Lee’ Dit drama werd in 2008 door Rebecca Miller geschreven en geregisseerd en in 2009 uitgebracht. Een film om over na te denken.

De film

Het verhaal begint bij het gezin van Pippa Lee, gespeeld door Robin Wright Penn, haar veel oudere man, gespeeld door Alan Arkin, haar zoon en dochter en enkele vrienden waaronder Sandra, gespeeld door Winona Ryder. Pippa wordt de hemel in geprezen als het gaat om de manier waarop ze alles in hun nieuwe huis (tussen meer oudere mensen in een rustige omgeving) op rolletjes laat lopen. Weinig spannend voor de ingedutte huisvrouw en verzorger van haar man. Deze is het na 3 hardaanvallen rustiger aan gaan doen en Pippa verstikt hem met haar goed bedoelde verzorging.

De ontevredenheid straalt op haar vijftigste van haar gezicht, maar het is comfortabel en rustig en dus houdt ze het al jaren in stand. De band die ze met haar dochter wil hebben, krijgt ze maar niet en in haar omgeving ziet ze alleen maar oudere ingedutte mensen. De ontevredenheid blijft stijgen en de flashbacks in de film geven een heel andere Pippa weer. Een levenslustige vrouw, de jonge Pippa wordt gespeeld door Blake Lively, die zelfs wel eens te ver over de rand gaat (met alcohol en drugs).

Als de buurvrouw haar raad vraagt over haar zoon Chris die na een mislukt huwelijk weer thuis komt wonen op zijn 35ste, een rol gespeeld door Keanu Reeves, wordt ze ook door de buurt op een voetstuk geplaatst. Ze wordt zelfs uitgenodigd op een feestje en als ze daar aankomt druipt de depressie van het scherm, want de oudere gemeenschap is zowat in z’n geheel bij elkaar gekomen. Ze zoekt Dot, de buurvrouw, op en komt terecht in de tijdelijke slaapkamer van zoon Chris die zojuist gearriveerd is en al meteen ruzie met zijn moeder heeft. Een weinig handelbare, zwaar getatoeëerde zoon Chris doet open en is na het zien van de ingedutte Pippa ook zo weer verdwenen (door het raam).

Alles sukkelt verder en de flashbacks over haar zo vorige leven komen regelmatig terug, toch wordt er iets anders als Pippa in de lokale supermarkt Chris weer tegenkomt. Hij heeft er tijdelijk een baantje en behandelt haar netjes maar afstandelijk. Toch is er iets wat hem interessant maakt voor haar. Intussen komt ze er achter dat ze slaapwandelt, de koelkast leeg eet in deze wandelingen en zelfs bij de lokale supermarkt terecht komt om sigaretten te halen. Daar komt ze Chris weer tegen en deze biedt haar aan om de ontredderde Pippa thuis te brengen.

Tussen hen ontstaat er een vreemde vriendschap, niet gebaseerd op gelijkheid in relatie, maar ze herkent een aantal zaken in hem die zij ook heeft meegemaakt. Zij heeft destijds alleen voor het rustige leven gekozen toen ze Herb, gespeeld door Alan Arkin, koos en Chris is in die fase blijven hangen. Heeft waarschijnlijk daarmee ook het leven van zijn vrouw ondraaglijk gemaakt en zit zichzelf in de weg. Als hij zover gaat dat ze seks hebben, is voor haar en grens bereikt en ze “vlucht” min of meer naar Herb die ze vervolgens betrapt met haar vriendin Sandra.

Heel rigoureus mar beheerst wil ze scheiden en dat wordt Herb teveel. In het ziekenhuis wordt hij hersendood verklaard en hoewel dat een triest gegeven is, doet het wel de ogen van haar dochter openen. De moeizame relatie stabiliseert zich en als Pippa hoort dat Chris weer verder trekt besluit ze mee te gaan. Ze legt het haar kinderen uit en vreemd genoeg begrijpt alleen haar dochter het gegeven dat Pippa het avontuur weer opzoekt.

De recensie

De film springt uit zijn voegen als het gaat om bekende acteurs en actrices, maar ze lopen elkaar nooit voor de voeten. Regisseur Rebecca Miller, die de film zomer 2008 opnam en begin 2009 op de filmfestivals voor het eerst liet zien, heeft er een integer en rustig drama van gemaakt. Brat Pitt produceerde de film

Het verhaal en de hoofdrolspelers

Het verhaal is goed geschreven en de scènes die de pijn van Pippa moeten doen overkomen zijn goed in elkaar gezet. Robin Wright Penn kreeg voor deze rol nog de minste lof, maar de rol is absoluut niet slecht gespeeld. De grijze muis met geestelijke pijn zet ze zondermeer goed neer. Wynona Ryder speelt goed een kleine rol waarin ze een beetje maf en labiel is en Julianne Moore speelt de lesbische vriendin van Robins tante. Een heel anders rol dan dat we Julianne Moore gewend zijn, maar zeker niet slecht. Keanu Reeves speelt weinig van dit type rollen en hoewel hij hiervoor ook redelijke kritieken kreeg blijft hij wat houterig, maar niet storend in de film. De fraaie Italiaanse Monica Bellucci speelt de eerste vrouw van Herb die zelfmoord pleegt en Maria Bello speelt de verslaafde moeder van Pippa. Een rol die ze geloofwaardig weer neer te zetten.

Het verhaal komt wat traag op gang, maar als de film eenmaal loopt ziet er voldoende vaart in en zijn flashbacks niet storend opgenomen in de film. In zijn genre zeker een film om te gaan bekijken. Het is een kleine productie en is veelal in de kleinere filmhuizen en theaters te zien. De film komt zeker ook op dvd uit.

Lees verder

© 2009 - 2019 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Monica Bellucci, model en actriceMonica Bellucci, model en actriceDat Monica Bellucci meer dan alleen een fraaie actrice is, heeft ze in de loop der jaren wel laten zien. In 1988 begon z…
Julianne Moore, weinig zichtbaarJulianne Moore, weinig zichtbaarActrice Julianne Moore is al vanaf 1983 actief in Hollywood, eerst op televisie en begin jaren 90 overgestapt naar het w…
De vele gezichten van actrice Winona RyderDe vele gezichten van actrice Winona RyderActrice Winona Ryder heeft vanaf de start 1986 een aantal mooie rollen op haar naam staan, maar is even zo goed voor gen…
The Lake House: Sandra Bullock Keanu Reeves & van AmmelrooyThe Lake House is een romantische film met Sandra Bullock, Keanu Reeves én de Nederlandse Willeke van Ammelrooij. Het hu…
Speelfilm The Devil's AdvocaterecensieSpeelfilm The Devil's AdvocateHoewel we van Al Pacino over het algemeen kunnen stellen dat hij zijn rollen redelijk subliem neerzet, zijn niet alle fi…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Filmrecensie ‘The Private lives of Pippa Lee’"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 05-08-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Special: Romantische films
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!