InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Muziek DVD Quartier Latin Paquito d'Rivera & Chano Dominguez

Muziek DVD Quartier Latin Paquito d'Rivera & Chano Dominguez

De muziek DVD met de titel "Quartier Latin" opgenomen in het Teatro Real in Madrid brengt twee jazzmuzikanten van topniveau samen. Chano Dominguez uit Cadiz in Spanje, een uitzonderlijke flamenco jazz pianist en de in Cuba geboren Paquito d'Rivera die met zijn saxofoon en klarinet telkens weer bewijst dat hij één van de grootsten is in latin jazz. Het resultaat is latin jazz en flamenco jazz van topniveau.

Latin Jazz in Madrid

Jazz muzikanten jammen vaak en soms klikt het, soms wat minder. Deze muziek dvd is een registratie van een uniek concert dat twee meesters in het genre van de latin jazz samenbracht. De opname gebeurde tegen de achtergrond van het decor van "La Bohème" dat in 2006 werd opgevoerd in Madrid en dit was de inspiratie voor de titel "Quartier Latin". Muziek live op z'n best.

Jazzpianist uit Spanje en saxofonist uit Cuba

De Spaanse jazzpianist Chano Dominguez kwam door zijn vader, die een groot flamenco liefhebber was, in contact met de muziek. In het begin van de jaren negentig kreeg Chano het idee om de ritmes van flamenco met de muzikale stijlvormen van de jazz te mengen en zo werd zijn manier van spelen gauw flamenco jazz genoemd.
Paquito d'Rivera kreeg samen met Dizzy Gillespie en Gato Barbieri de "Lifetime Achievement Award" voor zijn bijdrage aan de latin muziek. Hij is onder meer te horen op de bekende CD "Lagrimas Negras" met de flamenco zanger Diego "El Cigala" en hij werkte samen met zowat alle grote jazz muzikanten van de planeet.

De muziek DVD Quartier Latin

Het Quartier Latin concert start met "Por Alegrias" (flamenco stijl) met Chano Dominguez solo op piano. Vervolgens stelt hij Paquito d'Rivera voor en samen spelen ze het nummer van Paquito "I remember Dizzy", een prachtige mid tempo bossa nova met een stijlvolle improvisatie op klarinet door Paquito.

"Rumba pa’ Jerry" dat is opgedragen aan Jerry González is een compositie waarbij het ritme al volop op dreef komt met de drie slagwerkers percussionisten Angá Díaz, Marc Miralta en Israel Suárez “Piraña”. Ze hebben er duidelijk plezier in en ook het publiek is meteen al in de goede stemming en ze krijgen een warm applaus.

Bij het nummer "Poinciana" dat in 1936 geschreven werd door Nat Simon komen twee intense solos en Mario Rossy haalt alle registers van zijn contrabas boven rond de melodielijn."Aria de Musetta" is een verfijnd moment in het concert en daarna neemt Chano met "Blues Imaginaria" (ingebeelde blues) het publiek mee in een compleet verschillende sfeer met hedendaagse blues harmonieën.

"A Mi Padre" (opgedragen aan mijn vader) is een soleá, een intense flamenco stijl met twee prachtige solo's vol affectie door Chano en het gaat verder met een furieuze buleria getiteld "Vamonos pa’ Cai" (laat ons naar Cadiz gaan!), een mooi voorbeeld van een goede fusie tussen jazz en flamenco ritmes met "pura candela" (zuiver vuur) zoals men dat in Cuba zegt.

Naar goede gewoonte worden de jazz muzikanten voorgesteld tegen het einde van het concert en Paquito doet dit over de melodie van "Don't get around much anymore" (Duke Ellington, 1942). Daarna gaan ze af het podium en komen terug met een mooie bolero "Bruselas en la Lluvia" (Brussel in de regen). Dit nummer draagt Paquito op aan zijn goede vriend en schitterende jazz muzikant Toots Thielemans. Hierna volgt nog een bisnummer.

Mening van Guillermo

De jazz pianist Chano Dominguez is op deze muziek dvd te ontdekken samen met de voortreffelijke Paquito d'Rivera. Een groots moment is vastgelegd in een uitstekende opname waar in 5.1 dolby digital klank kan van genoten worden.
Latin Jazz voor liefhebbers van flamenco en omgekeerd.
© 2009 - 2019 Guillermo, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Cd-recensie Martirio Mucho CorazonrecensieCd-recensie Martirio Mucho CorazonDe Spaanse zangeres Martirio werd geboren in Huelva, een plaats in het zuiden tegen de grens met Portugal. Haar artistie…
Wat is Jazz en waar komt het vandaan?Wat is Jazz? Jazz is een Amerikaanse muziekstijl die zich ontwikkelde in het begin van de 20e eeuw. Deze stijl is nog st…
Cd-recensie Ketama El Arte de lo InvisiblerecensieCd-recensie Ketama El Arte de lo InvisibleDe groep Ketama met frontman Antonio Carmona is hét voorbeeld van flamenco con fusión, flamenco met fusie van andere muz…
Cubaanse Cha cha chaDe schepper is Enrique Jorrin, en de dans werd ontwikkeld vanuit de mambo. De dans werd voor het eerst gezien in 1950 in…
Paso Doble uit SpanjeDe Paso Doble is een dans die symbolisch een stierengevecht voorstelt. De man is de matador(stierenvechter) en de dame i…

Reageer op het artikel "Muziek DVD Quartier Latin Paquito d'Rivera & Chano Dominguez"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Guillermo
Gepubliceerd: 01-10-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Schrijf mee!