recensie

Avatar: film en game

Avatar: film en game Avatar, een film van James Cameron voor pubers, tieners en iedereen die houdt van science-fiction. Een leuk idee voor een familie-uitje tijdens de kerstperiode, voor alle mensen die dat kleffe kerstgedoe nu wel beu zijn. Het verhaal van de Na'vi op de planeet Pandora. Wil je na het zien van de film thuis nog nagenieten, dan heb je nu ook de Avatar-game.

Het plot

Ex-marinier Jake is verlamd en gebruikt het lichaam van een Na'vi, een bewoner van de planeet Pandora, als avatar om vrij te kunnen rondlopen op de planeet. De Na'vi zijn lange, blauwe wezens die er al bij al toch tamelijk menselijk uitzien ondanks hun staart en puntige flaporen. Zij leven in osmose met hun omgeving en de natuurlijke rijkdommen van hun planeet. Jake moet de plaatselijke Na'vi evacueren, omdat de blanken hun gebied willen ontginnen, op zoek naar een kostbaar mineraal, unobtanium. Met dit kostbare mineraal willen de mensen in 2154 de energiecrisis op aarde bezweren. Deze film draagt een hedendaagse boodschap uit, met een ecologisch tintje: laat de autochtone bevolking met rust, zij leven gelukkig, in harmonie met de natuur! Maar zal de film ook zo aflopen? Dat zal u zien na de beslechting van de grote veldslag tussen Na'vi en blanken!

De locatie

De voorbereiding voor de film vond plaats in de jungle, op een eiland van Hawaï. Acteurs moesten tot drie dagen toe naakt in de modder rondploeteren. Verder was er ook geen greintje comfort aanwezig in het paradijselijk decor. Niet bepaald een pretje! De beelden werden opgestuurd naar Nieuw-Zeeland, waar ze werden bewerkt door de firma Weta. Daarna moesten ook de acteurs richting Nieuw-Zeeland, waar de meeste actie-scènes van de film live werden opgenomen in Wellington. De planeet Pandora is een soort jungle met drijvende bergen, lichtgevende planten en spectaculaire watervallen. Verder vindt u er ook nog mythische wezens, zoals een soort paard, vliegende draken, buffels met een papegaaienbek en neushoorns met de kop van een hamerhaai.

De crew

Producer van dit science-fiction epos is Century Fox. De regisseur is James Cameron, eveneens maker van Titanic. Hij werkte vier en half jaar lang aan deze film en hoopt nu vurig dat de film het succes van Titanic zal evenaren. De cameraman is Mauro Fiore, die momenteel ook bezig is met de verfilming van The A-Team. Spelen verder mee in deze mega-productie:
 • Hoofdacteur is Sam Worthington, een Australisch acteur die beroemd werd met zijn vertolking in Terminator Salvation. Hij kruipt nu in de huid van Jake Sully, die zijn overleden tweelingbroer gaat vervangen.
 • De rol van de roodharige plantkundige is weggelegd voor Sigourney Weaver, die we kennen van o.a. Aliens. Zij is gefascineerd door het ecosysteem en de bewoners van Pandora.
 • Michelle Rodriguez speelt de rol van de taaie pilote met het gouden hart.
 • Voor acteur Stephen Lang is de rol van kolonel Miles Quaritch weggelegd.
 • Actrice Zoë Saldana speelt in Avatar een Na'vi-meisje, Neytiri genaamd.. Eerder was ze al bekend als Uhura in de nieuwe Star Trek. Voor haar rol in Avatar krijgt ze een computerlichaam aangemeten. Zij is de strijdlustige tussenpersoon tussen de Na'vi en de opdringerige blanken.

De muziek

Voor de muziek ging regisseur James Cameron aankloppen bij een oude bekende: James Horner. Deze man kreeg eerder al twee oscars voor de filmmuziek uit Titanic. Horner heeft gekozen voor muziek die de toverachtige sfeer van de film in de verf zet. Geen opzwepend gedoe dus. Horner gebruikt hier, net als in Titanic, muziek met een Keltische touch en combineert ze deze keer met etnische muziek, vooral uit Afrika en Zuid-Amerika. In enkele fragmenten hoort men een solozang of een stukje gezongen door een koor. De slotsong is weggelegd voor Leona Lewis, die met dit liedje het succes van Céline Dion in Titanic hoopt te evenaren. De soundtrack is verkrijgbaar op CD onder de naam Avatar (Warner).

Budget

Avatar is de duurste film ooit gemaakt, met een budget van 370 miljoen euro, promotie inbegrepen. Iedereen verklaarde de regisseur voor gek toen hij met het idee van de film op de proppen kwam. Blauwe mannetjes? Smalend werd gesproken over de "duurste smurfenfilm ooit". Voor het maken van de film werd het systeem van de Computer Generated Image gebruikt. Acteurs spelen op een lege set, waarbij hun bewegingen worden vastgelegd door een virtuele camera. Dit procédé wordt performance capture genoemd. Deze beelden worden daarna gemonteerd op hun computer gestuurde alter ego in 3D. Dit procede werd ook al toegepast in Polar Express en Beowulf. Voor de speciale effecten nam James Cameron de firma Weta Digital in Nieuw-Zeeland onder de arm, die ook zorgde voor spectaculaire beelden in The Lord of the Rings.

De filmvertoning

De film gaat op 16 december in première in drie landen, waaronder België. Avatar in 3D kan u gaan bekijken in Metropolis Antwerpen, Utopolis Mechelen en Utopolis Turnhout. Telkens in één zaal. U doet er dus goed aan uw ticket op voorhand te bestellen via internet. Voor de 3D-versie betaalt u wel iets meer (11 euro) dan voor de 2D-versie (9 euro). Voor de 3D versie krijgt u een 3D brilletje dat u na de vertoning in een bak aan de uitgang moet deponeren. De film duurt 161 minuten, anders gezegd twee uur en half! Vergeet je emmertje popcorn niet!

Eerste kritieken

De film is een indrukwekkend staaltje van technologie. Nooit eerder kwamen levende acteurs in 3D op het scherm. Het is tevens ook de eerste film waarin je zowel acteurs in echte decors als door de computer gecreëerde beelden door elkaar kan zien. Maar het verhaal is niet erg spectaculair en dat maakt de film niet erg boeiend. Regisseur Steven Spielberg was nochtans stevig onder de indruk na het zien van Avatar. Hij vond hem erg goed.
Begin januari 2010, na amper 20 dagen heeft de film al 1 miljard dollar opgebracht en staat hij derde op de wereldranglijst, na Titanic en de derde film van Lord of the Rings. Voorspeld wordt dat hij vlotjes de 4 miljard dollar zal halen!
oktober 2010: de film heeft reeds 2,8 miljard dollar of 2 miljard euro opgebracht! Daarmee komt hij op nummer 1 van de films die het meest hebben opgebracht. Hij heeft "Titanic", ook van Cameron overigens, van zijn troon gestoten.

Prijzen

Op de Golden Globes Awards werd de film bekroond met twee Golden Globes, één voor de regisseur en één voor de film. Dit is al een goede indicatie voor de Oscars die in maart zullen uitgereikt worden. Wat verwacht werd, komt uit. Begin februari krijgt de film niet minder dan negen vermeldingen voor de Oscarnominaties. Opvallend is wel dat er geen enkele bij is voor de acteurs. Velen denken dat de reden is dat de acteurs tamelijk onherkenbaar zijn in hun blauwe outfit en dat ze daarom niet meer als mens worden beschouwd. De producer is wel ontgoocheld, omdat bvb. de acteur van The Mask wel ooit een Oscar heeft gewonnen met een masker op. Toch blijven hij en zijn crew positief en zijn ze er zeker van dat deze film nog steeds bekend zal zijn binnen dertig jaar en dat is toch het belangrijkste.
Een tegenvaller voor Avatar tijdens de nacht van 7 op 8 maart 2010. Tijdens de 82ste editie van de Oscars kon Avatar slechts 3 van de 9 oscarnominaties verzilveren. De film viel in de prijzen voor volgende categorieën: Veste visuele effecten, Beste Cinematografie, Beste Art-direction (Rick Carter en Robert Stromberg). Zijn geduchtste concurrent, de film The Hurt Locker, van Kathryn Bigelow, de ex van James Cameron, sleepte 6 Oscars in de wacht. Een beetje teleurstellend resultaat.

Hypes

Amper twee maanden na de lancering van de film, ontstaan er al hypes. In Amerika bvb. beginnen mensen hun pasgeboren baby's namen te geven van personages uit de film. Neytiri en Jake staan voorlopig op kop.
In Zuid-China, in de provincie Zhangjiaje heeft men de Huang Shan of Gele Berg omgedoopt tot Avatar Hallelujah Berg. Deze berg werd gebruikt als inspiratiebron voor bepaalde scènes uit de film. China hoopt zo op meer toerisme in deze provincie met zijn Magical Tour naar Avatar-Pandora en met de Miracle Tour naar de drijvende berg Avatar.

Avatar-game, DVD en Blu- Ray

Avatar game

James Cameron ontwikkelde parallel met de film een Avatar-game. De filmcrew en de Franse gamestudio Ubisoft werkten nauw samen om het spel tot stand te brengen. En toch speelt het verhaal van de game zich af twee jaar voor de gebeurtenissen uit de film. De stemmen in het spel zijn wel die van de acteurs in de film. Avatar: The Game is één van de weinige spelletjes die in 3D kan worden gespeeld. Klein probleempje: je hebt er wel een 3D-TV voor nodig en slechts weinig mensen hebben dit in huis. Dan maar in 2D. Het spel is eveneens verkrijgbaar voor PC, PS3, PSP, Wii (compatibel met de Wii MotionPlus en het Wii Balance Board), Xbox 360 en DS. Je kiest welk personage je wilt zijn: ofwel een Na'vi, ofwel een menselijke marinier. Wapens en gevechtstechniek zijn voor elk van deze personages verschillend, maar beiden even interessant. Doorheen het spel kan je je personage en zijn uitrusting upgraden. Het spel blijft steeds boeien omdat je de ene keer je reflexen zal moeten aanspreken en de volgende keer zal je morele dilemma's voorgeschoteld krijgen.

DVD, Blu-Ray en collector's item

Officiële release DVD en Blu-Ray: 21 april 2010. In november 2010 wordt er een nieuwe Avatar-versie aangeboden op DVD en Blu-Ray. Deze extended collector's edition zal een hoop extra's bevatten, waaronder acht uur nooit eerder vertoond materiaal. Avatar is nu al de nest verkochte DVD/Blu-Ray aller tijden.

Avatar, het vervolg

Cameron heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat Avatar een filmtrilogie zou worden. In december 2014 en december 2015 zouden respectievelijk deel twee en deel drie uitkomen. Deze twee films zouden beduidend minder kosten dan de eerste, omdat een aantal van de technologieën die werden gebruikt voor de eerste film gewoon hergebruikt kunnen worden. De regisseur begint volgend jaar (2011) aan de scenario's te werken.
© 2009 - 2020 Mapa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De film Avatar van James CameronDe film Avatar was in 2009 een echte kaskraker. De prent met de blauwe wezens was op heel wat vlakken vernieuwd en na Ti…
De Golden Globes en andere film- en televisieprijzenIedereen kent de Oscars in de Amerikaanse filmwereld, maar daarnaast bestaan ook de Golden Globes voor films en tv-progr…
De Oscarwinnaars 1997De Oscarwinnaars 1997De Academy Awards van het jaar 1997. De beste films van dit jaar waren Titanic, As good as it gets en Good Will Hunting.…

Recensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaarrecensieRecensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaarSpeelfilm The Watcher van regisseur Joe Charbanic is een ietwat afwijkende film als het gaat om de standaard seriemoorde…
Kinderfilms met insecten in hoofd- of bijrolKinderfilms met insecten in hoofd- of bijrolKinderfilms met honden en katten in de hoofdrol zijn legio. Insecten worden minder vaak vertoond, en toch zijn er een aa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClips, Pixabay
 • GVA 16 december 2009, GVA 2 en 3 januari 2010
 • Le Monde
 • RTL Info
 • Ubimag van Game Mania
 • Nieuws 4 januari 2010
 • GVA 28/10/2010

Reageer op het artikel "Avatar: film en game"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mapa
Laatste update: 03-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 7
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!