InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Walter Elias Disney

Walter Elias Disney

Walter Elias Disney (Chicago, 5 december 1901 Los Angeles, 15 december 1966) kende vele tallenten. Zo was hij producent, ontwerper, schrijver en regisseur van Academy Award-winnende tekenfilms en Hollywoodfilms, zakenman en geestelijk vader van figuren als Mickey Mouse en Donald Duck. In 1923 richt hij zijn eigen studio op, welke sinds 1986 zijn naam draagt: The Walt Disney Company Walter Elias Disney werd op 5 december 1901 geboren in Chicago als vierde zoon van Elias & Flora Call Disney. In 1916 gaat hij naar de McKinley High School in Chicago en begint tekenlessen te nemen.In dit zelfde jaar verhuist Disney naar het platteland van Marceline, Missouri. De hoofdstraat van deze plaats zal later model staan voor Main Street USA in Disneyland. Het verblijf in Marceline zal van korte duur blijken te zijn, de familie verhuist naar Kansas City, waar Elias Disney kranten gaat bezorgen. In 1917 keert de familie terug anar Chicago. Tijdens dit verblijf besluit Disney bij het rode kruis in Frankrijk te gaan, omdat hij te jong is voor het leger en te vechten in de WO I. In dit jaar verzint hij zijn eerste Disney karakters, welke hij over de gehele ambulance geschilderd heeft.

In 1919 bezorgd zijn broer hem een baantje bij Pesemen-Rubin Art Studio in Kansas. Hier ontmoette hij de cartoonist Ubbe Iwwerks. De twee besloten zelf een studio te beginnen.

In deze eerste studio van Walt Disney , de Hyperon Avenue Studios (in de VS), maakt hij samen met zijn broer Roy, Ubbe Iwwerks en een handjevol anderen allerlei tekenfilms met dieren. Zelf was Walt Disney geen animator; hij wist wat er mogelijk was en hoeveel tijd verschillende dingen kostten, maar de uitvoering kon hij niet verzorgen. Disney had grote ideeën. Gedreven door deze ideeën nam hij enkele animators in dienst. De inbreng van Disney lag vooral in een goed gevoel voor grappige situaties: de combinatie van de uitdrukkingen op de gezichten van de dieren en de gebeurtenissen moesten voor een grappig verhaal zorgen.

In 1928 kwamen de eerste drie filmpjes van Mickey Mouse uit. Het De eerste Mickey Mouse was Plane Crazy. In eerste instantie zou Mickey, Mortimer geheten hebben maar Disney's vrouw vond Mickey leuker, gezien Disney als kind een muis had die Mickey heette.

De eerste filmpjes van Mickey waren nog "stomme" filmpjes. Steamboat Willy zou het eerste filmpje van de beroemde muis worden met geluid.Hierna volgden nog enkele korte filmpjes met de drie biggetjes (1933), en in 1934 verscheen Donald Duck als animatie. Deze filmpjes zijn de zo geheette Silly Symphonies en was een serie waarin allerlei tekenfilm figuren muziek maakten.

De eerste Disney Speelfilm verscheen in 1937, sneeuwwitje en de zeven dwergen, dit is tevens de eerste film uit de serie Disney Classics. In 1939 won Disney zelfs 8 Oscars met deze film. Hierna volgden nog meer langere tekenfilms.

In 1955 opent Disney zijn Disney resort Florida. Na zijn dood zullen er nog eens 4 parken volgen.

Tijdens de productie van "Jungle Book" in 1966 overleed Walt Disney, aan de gevolgen van longkanker. Hierdoor besloten zijn medewerkers extra veel aandacht te besteden aan de kwaliteit van de animaties.

In de Disney filmpjes is vaak een dixieland orkest te horen, dit orkest werd in 1949 opgericht door medewerkers van de studio zelf en heette 'The Firehouse Five Plus". Tot eind jaren 60 maaktte het orkest opnames voor zowel de Disney filmpjes als daar buiten.

Inmiddels zijn de creaties van Walt Disney uitgegroeid tot de meest beroemde animatie figuren te wereld. Vijf pretparken, in Anaheim, Orlando, Florida, Tokio en Parijs staan geheel in het teken van de figuren van zijn hand.

Beroemde Disney's Creaties:

  • Boris Boef (1925)
  • Mickey Mouse (1928)
  • Minnie Mouse (1928)
  • Pluto (1930)
  • Goofy (1932)
  • Donald Duck (1934)
© 2006 - 2017 Heidweiller, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Biografie van GoofyBiografie van GoofyGoofy is een grappige Hond, die in 1932 werd bedacht door Walt Disney als de beste vriend van Mickey Mouse.
Mickey Mouse 80 jaarMickey Mouse 80 jaarOp 18 november 1928, ruim 80 jaar geleden, werd Mickey Mouse geboren uit te pen van Walt Disney. Mickey Mouse heeft in m…
Mickey en Donald - Al jaren de bekendste tekenfilmheldenAl tientallen jaren zijn ze de helden van de tekenfilms, Mickey Mouse en Donald Duck. Deze creaties van Walt Disney zijn…
Epic Mickey: het nieuwe gezicht van Walt DisneyEpic Mickey: het nieuwe gezicht van Walt DisneyHet spel Epic Mickey voor de Wii toont een geheel nieuwe dimensie van Disney. Walt Disney's favoriete muis, Mickey Mouse…
Mickey Mouse BiografieMickey Mouse BiografieMickey Mouse is HET symbool van Disney. Maar hoe is het zo ver gekomen? Hoe werd deze muis het leven gegeven?

Reageer op het artikel "Walter Elias Disney"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Heidweiller
Laatste update: 08-05-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Schrijf mee!