InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Filmrecensie: Notorious
recensie

Filmrecensie: Notorious

Notorious is de verfilmde biografie van Christopher Wallace, bekend als Biggie Smalls en Notorious B.I.G. De regie was in handen van George Tillman Jr en de productie werd gefinancierd door de moeder van Christopher Wallace en P. Diddy.

Inhoud

In Notorious volgen we het levenspad van Christopher Wallace aka Biggie Smalls vanaf zijn jonge kinderjaren tot aan zijn vroegtijdige dood. Verlaten door zijn vader probeert zijn moeder hem zo goed mogelijk op het goede pad te houden maar dat is niet altijd even makkelijk voor de alleenstaande vrouw. Vanaf zijn twaalfde begon Christopher Wallace drugs te dealen en op zijn zeventiende kapte hij volledig met school. Op korte tijd groeide hij uit tot één van de best boerende dealers van Brooklyn. Ondertussen maakt hij zijn vriendin zwanger, schrijft hij ook raplyrics en wint een streetbattle, waar hij eveneens Kim Jones leert kennen, beter bekend als Lil'Kim.

Begin jaren '90 belandt Christopher in de gevangenis waar hij verder gaat met het schrijven van raplyrics. Zijn dochter werd geboren tijdens zijn gevangenschap. Eenmaal terug thuis neemt hij een demo op en al snel komt hij in contact met Puff Daddy (nu gekend als P. Diddy), die hem belooft een miljonair van hem te maken. Gezien de platendeal op zich laat wachten, gaat hij in tussentijd terug dealen.

Nog voor de platendeal in orde is gemaakt, wordt hij samen met zijn vriend D-Rock weer opgepakt. D-Rock neemt de schuld op zich, op voorwaarde dat Biggie zijn talent aanboort en gebruikt om een beter leven te krijgen. Puff Daddy was intussen ontslagen bij Uptown Records maar richt zijn eigen label op, Bad Boy Records, en geeft Biggie Smalls de kans om een plaat op te nemen. Biggie wordt in recordtempo een superster en ontmoet Tupac. Hoewel de twee in het begin goede vrienden werden, verzuurt de relatie na een schietpartij waarvan slachtoffer Tupac Biggie en Puffy beschuldigt. Niet veel later wordt Tupac neergeschoten en de gemoederen lopen hoog op met de dood van Biggie Smalls als triest hoogtepunt.

In de loop van de film versiert Christopher Wallace de ene vrouw na de andere. Hij ruilt zijn jeugdlief in voor Lil'Kim, die hij dan weer laat vallen voor Faith Evans, wie hij bedriegt met elke vrouw die hem hebben wil. En verrassend genoeg vielen véél vrouwen voor de charmes van de gezette, donkere man.

Cast

PersonageActeur
Christopher "Biggie Smalls" WallaceJamal Woolard
Christopher Wallace 8-13jaarChristopher Jordan Wallace
KeishaAmanda Christopher
Kim "Lil'Kim" JonesNaturi Naughton
Faith EvansAntonique Smith
Sean "Puffy" CombsDerek Luke
Damon "D-Rock" ButlerDennis L.A. White
Tupac ShakurAnthony Mackie

Beoordeling

Deze film katapulteerde mij terug naar mijn jeugd, toen Notorious B.I.G. een groot, opkomend talent was. Als tiener was ik fan van zijn muziek maar over zijn leven wist ik zo goed als niets. Voor mij was het dan ook heel leuk om deze film te bekijken en de hele geschiedenis vooraf en tijdens zijn succesjaren te leren kennen. Zo was het voor mij nieuw dat Sean Combs Biggie heeft gelanceerd en dat Biggie iets met Lil'Kim heeft gehad. Andere zaken werden naar mijn smaak dan weer niet duidelijk genoeg gemaakt, zoals de oorlog tussen West en East Coast.

De acteerprestaties zijn meestal ondermaats, zeker die van de mannelijke bijrollen. Jamal Woolard slaagt er wel in om een geloofwaardige Christopher Wallace neer te zetten, een ruwe bolster op de straat met een klein hartje als het zijn familie en vooral zijn moeder betreft. De hele film wordt er gesproken in de typische taal van Brooklyn, wat het soms moeilijk maakt om de personages te begrijpen - gelukkig hebben we ondertiteling, anders had ik er niet veel van begrepen.

Dit is voor de fans leuk om te zien, hoewel de beter ingelichte fans zullen zeggen dat het de geromantiseerde versie is van Biggies biografie, en om te horen - de hele soundtrack bestaat uiteraard uit de songs van Notorious B.I.G.. Als je geen fan bent van Notorious B.I.G. of hiphop en rap, kan je deze film beter links laten liggen.
© 2010 - 2019 Lilkim, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Postuum nummer 1 in Billboard 200, de Amerikaanse albumlijstPostuum nummer 1 in Billboard 200, de Amerikaanse albumlijstMet het bereiken van de toppositie in de Amerikaanse albumlijst met 'Skins' staat de Amerikaanse rapper XXXTentacion in…
Ex-atheïsten: voormalige atheïsten die theïst zijn gewordenEx-atheïsten: voormalige atheïsten die theïst zijn gewordenEr zijn overtuigde en uitgesproken atheïsten geweest die theïst geworden zijn. Een theïst is iemand die in een God geloo…
The Curious Incident Of The Dog In The Night-timeChristopher ziet op een dag dat de hond Wellington is vermoord. Hij houdt erg van honden en gaat dus opzoek naar de dade…
De geschiedenis van Donkey Kong en zijn succesDe geschiedenis van Donkey Kong en zijn succesDe geschiedenis van Donkey Kong is begonnen in het jaar 1981. De spellen van Donkey Kong zijn enorm populair en behoren…
Bronnen en referenties
  • IMDb Moviemeter

Reageer op het artikel "Filmrecensie: Notorious"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lilkim
Gepubliceerd: 04-04-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!