InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Filmrecensie: Män Som Hatar Kvinnor
recensie

Filmrecensie: Män Som Hatar Kvinnor

Män som hatar kvinnor is de eerste film van de verfilmde Millenniumtrilogie van Stieg Larsson. Hij werd geregisseerd door Niels Arden Oplev en de hoofdrollen worden gespeeld door Michael Nyqvist en Noomi Rapace.

Inhoud

Mikael Blomkvist wordt na een beschuldiging van fraude door Henrik Vanger uitgenodigd om de tijd die hem rest totdat hij in de gevangenis moet door te brengen op zijn landgoed. Veertig jaar geleden verdween zijn nichtje Harriet namelijk spoorloos. Nu hij bijna op het einde van zijn leven is, wil Henrik eindelijk weten wat er met haar gebeurd is en wie haar vermoord heeft. Mikael krijgt toegang tot al haar persoonlijke documenten en de rijke familiegeschiedenis. Alle levende familieleden wonen bij Henrik op het eiland waardoor Mikael hen ook makkelijk aan de tand kan voelen maar niet iedereen is opgezegd met de zoektocht van Henrik waardoor Mikael al snel komt vast te zitten. Hij krijgt onverwachts hulp van Lisbeth Salander, een jonge computerhacker met een duister verleden dat ook nu nog doorwerkt.

Cast

PersonageActeur
Lisbeth SalanderNoomi Rapace
Mikael BlomkvistMichael Nyqvist
Erika BergerLena Endre
Henrik VangerSven-Bertil Taube
Martin VangerPeter Haber
Nils BjurmanPeter Andersson
Harriet VangerEwa Fröling

Beoordeling

Noot vooraf: Ik heb op het moment dat ik deze review schrijf de drie films al gezien maar de boeken nog niet gelezen.

Dit vond ik de beste film uit de reeks. Er zitten meerdere verhaallijnen in die naast elkaar een interessante thriller geven. Enerzijds is het verhaal van Mikael Blomkvist die journalist is voor Millennium en daar een artikel had geschreven over corrupte industrialist Hans-Erik Wennerström en nu de gevangenis in moet wegens fraude. Anderszijds gaat de film over de familie Vanger waarvan Harriet het grootste mysterie uit hun geschiedenis vormt. Mikael wordt ingeschakeld om uit te vissen wat er met haar gebeurd is. De derde verhaallijn is die van Lisbeth Salander, een jonge vrouw die in haar jeugd getraumatiseerd werd voor het leven. In deze eerste film krijgen we slechts enkele fragmenten uit haar jeugd te zien en zien we hoe dit nog altijd gevolgen heeft in haar huidige leven. Lisbeth heeft haar hoofd echter niet laten hangen en is allesbehalve een doetje. Toch schuilt er diep in haar een goed hart, ze wil Mikael helpen terwijl ze elkaar niet echt kennen.

De cast is perfect. De oudere Michael Nyqvist is geloofwaardig, net als de rest van de cast, als journalist die graag het onderste uit de kan haalt. Maar de absolute ster van deze film is Noomi Rapace. Ze zet Lisbeth Salander neer als onberekenbaar, extreem, tegendraads en doet dat allemaal overtuigend. Natuurlijk helpt haar punkuiterlijk daarbij.

Het camerawerk is prachtig, je krijgt mooie stukken van het Zweedse landschap te zien. De hele film baadt in een mysterieuze sfeer. Het Zweeds is wel even wennen om te horen en voor de meesten waarschijnlijk onbegrijpbaar, dus zorg dat je een goede ondertiteling hebt, anders mis je de belangrijkste stukken, maar het is wel leuk om naar te luisteren. Ondanks de lengte van deze film - meer dan twee uur - heb ik mij geen seconde verveeld. De film weet te boeien, laat je op het puntje van je stoel zitten en verliest nooit zijn aantrekkingskracht. Eigenlijk vond ik het spijtig dat het al gedaan was.

Ik durf te zeggen dat ik dit één van de beste films vind die ik al gezien heb. De film behandelt enkele schokkende thema's, wat één van zijn grootste sterktes is. De andere films uit de reeks scoren voor mij ietsje minder, maar dat wil zeker niet zeggen dat ik ze slecht vond, integendeel! Dit is een echte must-see!

Lees verder

© 2010 - 2019 Lilkim, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Stieg Larsson - De Millennium TrilogierecensieStieg Larsson - De Millennium TrilogieIn 2004 overleed de journalist en auteur Stieg Larsson (1954-2004). Hij heeft niet meer mogen meemaken hoe zijn Millenni…
recensieStieg Larsson en 'De vrouw die met vuur speelde'‘De vrouw die met vuur speelde’ is het tweede boek uit de Millennium-triologie van de Zweedse auteur Stieg Larsson. Het…
Wie is de man (of vrouw) achter de Millennium-triologie?Wie is de man (of vrouw) achter de Millennium-triologie?Hij schreef de bekendste triologie van de afgelopen jaren en iedereen hoorde wel al eens van Stieg Larsson. Maar wie was…
The Girl with the Dragon Tattoo met Daniel CraigEnkele jaren terug schreef de overleden Stieg Larsson de Millennium-triologie. Het verhaal over Blomkvist en Salander ke…
Gerechtigheid van Stieg LarssonDe veel te jong overleden Zweedse schrijver Stieg Larsson schreef een Millennium trilogie die overal ter wereld hoge oge…
Bronnen en referenties
  • Moviemeter
  • IMDb

Reageer op het artikel "Filmrecensie: Män Som Hatar Kvinnor"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lilkim
Laatste update: 20-05-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 2
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!