InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Filmrecensie: Luftslottet Som Sprängdes
recensie

Filmrecensie: Luftslottet Som Sprängdes

Luftslottet som sprängdes is de derde film van de verfilmde Millenniumtrilogie van Stieg Larsson. De film werd geregisseerd door Daniel Alfredson en de hoofdrollen worden vertolkt door Michael Nyqvist en Noomi Rapace.

Inhoud

Lisbeth Salander herstelt in het ziekenhuis van een bijna dodelijk aanslag op haar leven. Ze staat onder toezicht van de politie en wordt beschuldigd van drie moorden. Mikael Blomkvist blijft echter in haar onschuld geloven en zoekt de nodige bewijzen bij elkaar, hiervoor werkt hij samen met de Zweedse geheime dienst. Hij vraagt zijn zus om op te treden als advocaat voor Lisbeth Salander. In tussentijd schrijft Lisbeth Salander in het ziekenhuis haar biografie. Zodra ze genoeg hersteld is, wordt ze overgebracht naar de gevangenis in afwachting van haar rechtszaak. In de rechtbank wordt het complot dat Lisbeth Salanders leven heeft bepaald blootgelegd.

Cast

PersonageActeur
Lisbeth SalanderNoomi Rapace
Mikael BlomkvistMichael Nyqvist
Erika BergerLena Endre
Alexander ZalachenkoGeorgi Staykov
Dr. Peter TeleborianAnders Ahlbom

Beoordeling

Noot vooraf: Ik heb op het moment dat ik deze review schrijf de drie films al gezien maar de boeken nog niet gelezen.

In deze film wordt het hele verleden van Lisbeth Salander uit de doeken gedaan. Alle losse draadjes uit deel één en twee worden netjes afgehandeld en je krijgt een antwoord op alle vragen die er zijn gerezen tijdens de vorige films. Er komt niet veel actie in de film maar dat vind ik net de sterkte van deze film. Een groot deel van de film speelt zich af in de rechtzaal en het is dan ook opletten geblazen om het hele complot te kunnen begrijpen. Soms zijn deze delen wat langdradig maar de bijdrage van Lisbeth Salander maakt het allemaal waard om door te zetten.

Ik heb het in de vorige recensies al gezegd en ik zal het nog één keer herhalen: Noomi Rapace is een genot om naar te kijken en de grote ster van deze trilogie. Zoals zij gestalte geeft aan Lisbeth Salander maakt voor mij de lange zit meer dan waard. In deze film is het Anders Ahlbom die met de overige pluimen gaat lopen, hij zet een psychiater neer die je met liefde en plezier de keel zou dichtknijpen; geslaagde acteerprestatie dus.

Omdat het grootste deel van de film zich afspeelt in het ziekenhuis en de rechtzaal zien we maar weinig mooie shots van Zweden. Qua camerawerk is het niet echt interessant.

Deze hele trilogie heb ik met veel plezier bekeken en vind ik de beste films die ik dit jaar al heb gezien. Het was verfrissend om eens naar een niet-Amerikaanse film te kijken en achteraf miste ik dat Zweedse taaltje zelfs. Ik hoop dat hier absoluut geen Hollywoodremake van komt, zoals er in de wandelgangen wordt gefluisterd, dat zou de hele trilogie naar een dieptepunt jagen. Als je houdt van films met verschillende lagen en complexe verhalen, dan is deze trilogie een absolute aanrader!

Lees verder

© 2010 - 2019 Lilkim, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieStieg Larsson en 'De vrouw die met vuur speelde'‘De vrouw die met vuur speelde’ is het tweede boek uit de Millennium-triologie van de Zweedse auteur Stieg Larsson. Het…
Stieg Larsson - De Millennium TrilogierecensieStieg Larsson - De Millennium TrilogieIn 2004 overleed de journalist en auteur Stieg Larsson (1954-2004). Hij heeft niet meer mogen meemaken hoe zijn Millenni…
Gerechtigheid van Stieg LarssonDe veel te jong overleden Zweedse schrijver Stieg Larsson schreef een Millennium trilogie die overal ter wereld hoge oge…
recensieDe vrouw die met vuur speelde – Stieg LarssonHet tweede boek uit de millenniumserie van de Zweedse schrijver Stieg Larsson is ook direct de spannendste. De huivering…
Wie is de man (of vrouw) achter de Millennium-triologie?Wie is de man (of vrouw) achter de Millennium-triologie?Hij schreef de bekendste triologie van de afgelopen jaren en iedereen hoorde wel al eens van Stieg Larsson. Maar wie was…
Bronnen en referenties
  • IMDb
  • Moviemeter

Reageer op het artikel "Filmrecensie: Luftslottet Som Sprängdes"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lilkim
Gepubliceerd: 19-05-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 2
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!