recensie

Luca Guadagnino, Io sono l'amore

Luca Guadagnino (1971, Palermo, Sicilië) is de regisseur van de Italiaanse film "Io sono l'amore". Tilda Swinton, bekend van o.a. "The love factory", uitgebracht in 2002), speelt de hoofdrol van Emma, een Russische immigrante gehuwd met de zoon van een Italiaanse textielmagnaat. De film gaat over een aristocratische familie, die na de dood van de pater familias, de nodige klappen te verduren krijgt. Centraal staat daarbij de keuze van Emma, evenzo onwaarschijnlijk als begrijpelijk.

Het diner in het Milanese landhuis

Het is winter in Milaan. Alles is in Kerstsfeer gehuld. In het Milanese landhuis van de aristocratische Italiaanse familie Recchi is iedereen in rep en roer. Bedienden haasten zich keuken in, keuken uit ter voorbereiding van het diner dat ter ere van de pater familias gehouden zal worden. Als toeschouwer heb je nog geen enkel idee welke kant het op zal gaan met deze film. Het is voorlopig alleen (mee)genieten van weelde en een rijk decor. Emma is de onderkoelde gastvrouw, die de hectiek van het gebeuren in bedwang houdt. Haar zoon Eduardo heeft een partijtje baseball verloren, dit zeer tot verdriet van zijn opa, maar is bevriend geraakt met zijn tegenstander. Ook is dit de avond waarop hij voor het eerst zijn verloofde Eva voorstelt aan de familie. Tijdens het diner houdt grootvader Recchi een speech, waarbij hij de company overdraagt aan zijn zoon Tancredi en kleinzoon Eduardo. Verkapt is dit een aankondiging van zijn sterven, wat niet lang meer op zich zal laten wachten. Op deze avond maakt Emma ook kennis met de nieuwe vriend van haar zoon, Antonio. Hij is chefkok in het restaurant van zijn vader en levert een zelfgebakken taart af op het adres van zijn vriend.

De lotgevallen van de familie na de dood van grootvader Recchi

Antonio

Antonio droomt ervan een eigen restaurant te beginnen op het buitenstekje waar hij woont, zo'n twee uur rijden van Milaan. Eduardo wil zijn vriend daarbij wel helpen. Ondertussen worden de ingrediënten voor de smaakpapillen letterlijk en figuurlijk aangescherpt. Eduardo zorgt ervoor dat zijn oma, moeder en vriendin met zijn drieën gaan lunchen bij Antonio. Daar gebeurt het: een beslissend moment voor het verdere verhaal. We zien hoe Emma volkomen wegzwijmelt bij het nuttigen van haar gerecht. Bij het kijken weet je niet wat er gebeurt: wordt ze vergiftigd? Of is dit het begin van zo'n te zoetsappige eetfilm, waarbij de passie via de maag wordt opgewekt?

Inmiddels heeft Emma ontdekt dat haar dochter lesbisch is. Dat verstoort de verhouding moeder/dochter geenszins en Emma besluit haar dochter op te gaan zoeken in San Remo om kennis te maken met de vriendin van haar dochter. Daar stuit ze onverwacht op Antonio, die op zijn vrije dag inkopen doet voor het restaurant. Ze achtervolgt Antonio en het lijkt alsof dit is om te kijken wat hij in zijn schild voert. Je zou als toeschouwer kunnen denken dat er onder de kruiden in zijn boodschappenmandje een paar handgranaten liggen of zo. De wegkijkende blik en de wat ongemakkelijke houding van Antonio werken dit in de hand. Tenslotte forceert Emma een ontmoeting en al snel nodigt Antonio haar uit om zijn moestuin en huis - waar het gedroomde restaurant zou moeten komen - te bezoeken.

Zonder dat er verder gesproken wordt, raken we als voyeur verzeild bij een vrijpartij van het stel - een voor de toeschouwer vaak wat ongemakkelijke rol - maar Guadagnino weet dit letterlijk te verbloemen. We zien close-ups van felgekleurde bloemen en nijvere insecten, wuivend riet - snelheid van muziek, cadans van de bewegingen afgestemd op de fases van het liefdesgebeuren. Je zou bijna gaan denken aan het verhaal over de bloempjes en de bijtjes.

Emma

We zien Emma thuiskomen. We zien haar naar haar spiegelbeeld lachen, een beetje stout, ondeugend. Dat ze dat gedurfd heeft! Het zijn van die intieme lachjes die niet voor anderen bedoeld zijn, door de camera bijna bij toeval vastgelegd. Ondertussen zijn er onderhandelingen gaande tussen de familie Recchi en buitenlandse investeerders. In dat kader moet er een belangrijk diner gehouden worden in huize Recchi. Eduardo is zich nog niet bewust van de verhouding tussen zijn moeder en zijn vriend Antonio. En om Antonio als chefkok te promoten regelt hij dat Antonio voor dit diner wordt ingehuurd. Bij de speciale soep die aan Eduardo wordt voorgeschoteld, begint hem iets te dagen.

Drama

Vanaf dat moment ontpopt zich het drama en weten we zeker dat dit niet zomaar een film voor culi's is. Welke duistere wetten bepalen wat je doet, hoe je je opstelt na een onvoorstelbaar verlies? Zonder te willen verraden hoe de film verder verloopt: Emma maakt een rigoreuze keuze. Je moet je in kunnen leven in verstilling en versteendheid, het schreeuwen zonder woorden, schuldig verdriet en de kracht van een liefde die nergens met zoveel woorden aan bod komt, maar kennelijk diepgaat.
© 2010 - 2020 Plato, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Italiaans: brief of e-mailEr is een aantal handige zinnetjes om een Italiaanse brief of e-mail te beginnen en af te sluiten. Ook voor het middenst…
The Chronicles of Narnia: Prince CaspianThe Chronicles of Narnia: Prince CaspianThe Chronicles of Narnia: Prince Caspian is een fantasy film uit 2008, gebaseerd op Prince Caspian, het tweede boek uit…

Filmrecensie: PoltergeistrecensieFilmrecensie: PoltergeistHet zou een trilogie, geschreven door Steven Spielberg, worden, maar deel 1 in 1982 was al imposant genoeg. Zeker omdat…
Filmrecensie: Fatherís dayrecensieFilmrecensie: Fatherís dayFatherís day is een comedy uit 1997, welke werd geregisseerd door Ivan Reitman. Komische mannen Robin Williams en Billy…

Reageer op het artikel "Luca Guadagnino, Io sono l'amore"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Plato
Laatste update: 23-10-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!