recensie

Biutiful, een film van de Mexicaanse regisseur Iñárritu

Biutiful is de titel van een film van de Mexicaanse regisseur Iñárritu met in de hoofdrol de Spaanse acteur Javier Bardem. Biutiful heeft een Oscar nominatie voor beste buitenlandse film en Bardem voor beste acteur (2011). Biutiful is een drama over leven en dood en speelt zich af in de metropool Barcelona. De film is inmiddels op DVD verkrijgbaar.

Iñárritu

Alejandro Gonzalez Iñárritu (Mexico-stad 1963) is een Mexicaanse filmregisseur, scenarioschrijver en filmproducent. Zijn eerste film Amores Perros verscheen in 2000, 21 Grams in 2003 en Babel in 2006. In 2010 werd de film Biutiful gelanceerd. In 2011 is/was deze film te zien in diverse filmhuizen in Nederland. Thans is de film op DVD verkrijgbaar; Spaans gesproken en Nederlands ondertiteld.

Javier Bardem

De Spaanse acteur Javier Bardem (Las Palmas de Gran Canaria, 1969) kreeg in 2008 een Oscar voor zijn bijrol als koude huurmoordenaar in de film No country for old men. Daarnaast kreeg hij meer dan 60 andere acteerprijzen, waaronder de European Film Award voor zijn rol in de film Mar adentro. Begin juli 2010 huwde Bardem met de Spaanse actrice Penelope Cruz.

Biutiful

Wie als argeloze toerist door het bruisende Barcelona loopt, heeft geen weet van het bestaan van een heel ander Barcelona. De achterbuurten met krakkemikkige appartementen, louche handeltjes, illegalen, prostitutie; kortom de zelfkant van het bestaan. Dit is echter het scenario, waarbinnen het drama Biutiful zich voltrekt.

Uxbal (Javier Bardem) verdient de kost als sjacheraar; hij is de schakel tussen een Chinees naaiatelier en illegale Afrikanen die die nepspullen op straat verkopen. Uxbal woont samen met zijn twee kinderen in een grauw appartement. Zijn vrouw is manisch depressief en woont dan weer wel en dan weer niet bij haar gezin. Al geen florissante situatie, maar bovendien krijgt Uxbal - nadat hij zich n.a.v. fysieke klachten veel te laat heeft laten onderzoeken - te horen dat hij nog maar een paar maanden te leven heeft. In de handel gaat het ook al niet goed. Een aantal illegale werknemers, die met zijn allen in een of ander onverwarmd appartement slapen, komt om door koolmonoxide. De oorzaak daarvan zijn de ondeugdelijke kachels, die Uxbal voor hen gekocht heeft. De Chinezen dumpen hun lijken in zee.

Met zijn naderende dood voor ogen probeert Uxbal nog te redden wat er te redden valt. Zoals het maar al te vaak gaat: wat echt belangrijk is in het leven, besef je pas als je er bijna geweest bent. Wat er vreselijk fout is gegaan, valt natuurlijk niet meer te repareren. Zijn kinderen probeert hij toch een herinnering aan een liefdevolle vader mee te geven. Hij betoont ook zijn liefde aan zijn vrouw, die weer helemaal dolgedraaid in een kliniek moet worden opgenomen. Uxbal toont eveneens zijn goede hart door voor een Senegalese vrouw, Ige en haar baby, wier man terug is naar Afrika, voor huisvesting en voedsel te zorgen. Deze zelfde Ige verpleegt Uxbal, wanneer hij steeds zieker wordt en zorgt tevens voor zijn kinderen. Hij geeft haar al het door hem opgespaarde geld. De verleiding is groot; Ige probeert heimelijk met het geld te vertrekken. Maar zij keert op haar schreden terug.

Tussen alle bedrijven door krijgen Uxbal en zijn broer van gemeentewege te horen dat het graf van hun vader geruimd dient te worden en dat diens resten alsnog gecremeerd moeten worden. Uxbal heeft zijn vader nooit gekend. Deze vertrok op jonge leeftijd uit Spanje om politieke redenen en kort daarop werd hij door ziekte in het buitenland geveld. Alles wat rest van zijn vader zijn foto's en een ring. Deze ring was de verlovingsring voor de moeder van Uxbal. In een ontroerende scène tussen vader Uxbal en dochtertje Ana (dat begrijpt dat haar vader heel ziek is) wordt de ring aan de vinger van Ana geschoven, vlak voordat Uxbal sterft.

Een rauw sprookje met een poëtische omlijsting. Aan het begin en het einde van de film zie je hoe in een mise-en scène van sneeuw en kale bomen Uxbal zijn jonge vader ontmoet. Ze roken samen een sigaretje, alvorens de vader zijn zoon de weg wijst naar het hiernamaals. Dit begin en einde ligt als een aureool rondom het inktzwarte verhaal.

Bardem heeft geen enkele moeite om aan de beeltenis van een licht criminele sjacheraar te voldoen. Het vettige staartje in zijn nek lijkt gewoon bij hem te horen, net als zijn leren "jekkie" en de armoedige verbetenheid op zijn tronie. Liefde en zachtmoedigheid in zijn trekken misstaan hem ook al helemaal niet. Maar met de expressie van een Bardem kun je vele kanten op.
© 2011 - 2020 Plato, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Oscarwinnaars 2010De Oscarwinnaars 2010De Academy Awards van het jaar 2010. De beste films van dit jaar waren The king's speech, Inception en the social networ…
De gebroeders CoenJoel en Ethan Coen, beter bekend als de gebroeders Coen, zijn bij filmliefhebbers al decennia bekend van independent mov…
De Spaanse cinemaDe Spaanse cinemaDe Spaanse film bevindt zich op dit moment op een hoogtepunt met internationaal bekende regisseurs als Pedro Almodóvar,…
De Oscarwinnaars 2007De Oscarwinnaars 2007De Academy Awards van het jaar 2007. De beste films van dit jaar waren No country for old men, There will be blood, La v…

Filmverslag Harry Potter and the Deathly Hallows (part 1)Filmverslag Harry Potter and the Deathly Hallows (part 1)Dit is een filmverslag over de film Harry Potter and the Deathly Hallows (part1). In dit zevende deel zullen Harry Potte…
War Horse - Paardenfilm van Steven SpielbergHet verhaal van "War Horse" was al bekend in boekvorm en is ook al in het theater te zien geweest, maar komt nu in 2011…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia

Reageer op het artikel "Biutiful, een film van de Mexicaanse regisseur Iñárritu"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Plato
Gepubliceerd: 10-07-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!