InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Filmrecensie: 'Rise of The Planet of the Apes'
recensie

Filmrecensie: 'Rise of The Planet of the Apes'

Filmrecensie: 'Rise of The Planet of the Apes' Sciencefictionfilm uit 2011 geregisseerd door Rupert Wyatt met James Franco in de hoofdrol. De film verhaalt over een wetenschapper op de zoektocht naar een geneesmiddel tegen Alzheimer en de gevolgen van de risico’s die hij neemt om zijn doel te bereiken.

De film

Will Rodman is een wetenschapper en werkt al zijn hele leven aan het creëren van een geneesmiddel tegen alzheimer. Rodman staat dicht bij een doorbraak. Hij laat het serum testen op chimpansees en merkt bij een van de primaten resultaten. Er is echter één bijwerking, een verhoogde intelligentie.

Rodman is er zeker van dat zijn serum slaagkansen heeft. Nadat zijn werkgever overtuigd heeft om het product voor te stellen aan potentiële kopers wordt de chimpansee in kwestie wild van woede. Ze breekt uit en richt een grote ravage aan in het gebouw. Uiteindelijk wordt ze neergeschoten. Teleurgesteld maar blij dat hij zijn job alsnog kan behouden, verneemt Rodman dat de chimpansee net een jong ter wereld gebracht had. Dit verklaart het aggresieve gedrag. Ze wilde enkel haar jong beschermen.

Rodman ontfermt zich over het jong en brengt het naar het huis van zijn vader, Charles, een alzheimerpatiënt. Na een tijdje merkt Rodman dat het jong die de naam Caesar krijgt, het geneesmiddel van zijn moeder geërfd heeft. Vijf jaar later waagt Rodman zijn kans. Hij dient het middel toe aan zijn vader die een plotse vooruitgang boekt. Hij verslaat de alzheimer en wordt zelfs beter dan hij voordien was. Alles lijkt goed te gaan, maar na vijf jaar begint zijn vader opnieuw tekenen van alzheimer te vertonen. Zijn imuunsysteem weert het geneesmiddel af waardoor de ziekte snel terugkeerd. Wanneer zijn vader een auto-ongeluk veroorzaakt en bruut behandeld wordt door de eigenaar van de auto slaan de stoppen door bij Caesar. Hij valt de man aan en wordt zo ontdekt door de autoriteiten.

Als gevolg moet Rodman zijn chimpansee afstaan aan een opvangcentrum voor primaten. Doordat Caesar denkt dat Rodman hem in de steek laat en hij bovendien slecht behandeld wordt, komt hij in actie. Hij dwingt het respect af van de andere primaten en ontsnapt uit de faciliteit. Bij Rodman thuis, neemt hij de overige stalen van het geneesmiddel mee naar het opvangcentrum waar hij het toedient aan de andere primaten. Samen weten ze het centrum over te nemen en ontsnappen ze met als doel het bos te bereiken die aan de overkant van de ‘Golden Gate Bridge’ ligt. Na vele schermutselingen met het leger en politie-eenheden weten ze de overkant te halen. Rodman volgt zijn chimpansee tot diep in het bos, waar hij afscheid van hem neemt. Caesar is thuis.

De cast

De cast bevat enkele bekende namen van acteurs en actrices waaronder:
 • James Franco | Will Rodman
 • Freida Pinto | Caroline Aranha
 • John Lithgow | Charles Rodman
 • Brian Cox | John Landon
 • Tom Felton | Dodge Landon
 • David Oyelowo | Steven Jacobs
 • Tyler Labine | Robert Franklin
 • Jamie Harris | Rodney
 • David Hewlett | Hunsiker
 • Ty Olsson | Chief John Hamil
 • Madison Bell | Alice Hunsiker

Emotionele band

Totaal onverwacht na het zien van de vorige ‘Planet of the Apes’- films wordt er in 'Rise of The Planet of The Apes' een emotionele band gecreëerd tussen Caesar en de kijker. We zien hem opgroeien en moeilijkheden overbruggen. De chimpansee mag het huis niet uit, heeft geen vrienden, voelt zich geïsoleerd en eenzaam. Bovendien vindt hij dat Rodman hem als huisdier behandeld en dat zint hem niet. De kijker krijgt het gevoel dat ze Caesar begrijpt en vooral ook zijn woede. Het voelt dan ook aan als een opluchting als hij veilig de overkant bereikt. Het beroert de kijker zoals enkel de betere films dat kunnen.

Verfijnde techniek

Het mag gezegd worden, ‘Rise of The Planet of The Apes’ is een lust voor het oog. De digitale apen worden heel realistisch voorgesteld. De vertolking van Caesar is zo goed dat het de matige acteerprestaties van James Franco gedeeltelijk verzuimt. Tom Felton zet een sterke rol neer als de gemene dierenverzorger. De legendarische woorden ‘Get you paws off me you damn dirty ape!’ waren dan ook voor niemand anders bestemd.

Het sterke verhaal, de emotionele diepgang, de niet al te slechte cast en grandioze special effects zorgen ervoor dat ‘Rise of The Planet of The Apes’ niet snel vergeten zal worden.
© 2011 - 2018 Dictator, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gamerecensie: Little Big PlanetHeb je je weleens afgevraagd wat er gebeurt met al die creatieve ideeën die je hebt in je dromen? Al die ideeën stijgen…
Film Contraband met Mark Wahlberg en Kate BeckinsaleFilm Contraband met Mark Wahlberg en Kate BeckinsaleDe film Contraband is een actiefilm waarin Chris noodgedwongen weer terugkeert in de onderwereld. Hij moet een fout van…
De Oscars 2012 - Nominaties en WinnaarsDe Oscars 2012 - Nominaties en WinnaarsOp 26 februari vond de 84e uitreiking van de Oscars plaats. De gastheer van die avond was Billy Crystal. Hij presenteerd…
De Oscarwinnaars 2011De Oscarwinnaars 2011De Academy Awards van het jaar 2011. De beste films van dit jaar waren The artist, Hugo en The iron lady. De Oscars werd…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Rise_of_the_Planet_of_the_Apes

Reageer op het artikel "Filmrecensie: 'Rise of The Planet of the Apes'"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dictator
Gepubliceerd: 03-09-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!