InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Filmrecensie: Limitless
recensie

Filmrecensie: Limitless

Thriller uit 2011 geregisseerd door Neil Burger met Bradley Cooper, Abbie Cornish en Robert de Niro. De film handelt over een pil dat de mens in staat stelt zijn hersencapaciteit ten volle te benutten. Maar er zijn bijwerkingen ...

De film

Edward Morra is een schrijver van beroep. Alles verloopt echter niet volgens plan. Edward heeft een deadline om zijn boek af te krijgen, maar het schrijfproces ligt al maanden stil. Het wordt er echter niet beter op. Wanneer Edwards vriendin de relatie verbreekt, weet hij geen raad meer met zichzelf. Op weg naar huis loopt Edward zijn ex-zwager Vernon tegen het lijf. Vernon meent het goed met Edward en biedt hem een unieke kans. Hij heeft een pil in zij bezit, NZT, een middel waardoor de mens in staat gesteld wordt 100% van zijn hersencapaciteit te gebruiken. De resultaten zijn verbluffend. Edward kan zich alles herinneren dat hij ooit gezien, gehoord of gelezen heeft. In vier dagen tijd schrijft hij zijn boek af, hij windt iedereen rond zijn vinger, hij stapt de wereld van de financiën in en vergaart miljoenen dollars. Maar dit gaat uiteraard niet onopgemerkt voorbij. Carl van Loon geeft Edward een kans om onder zijn hoede te werken. Edward verprutst die kans en begint ondertussen de neveneffecten van NZT aan de lijve te ondervinden. Hoofdpijn, black-outs, overgeven ... het hoort er allemaal bij. Hij verlaagt de dosis die hij neemt en huurt een laborant in om de pil te kopiëren en te verbeteren. Uiteindelijk krijgt hij nog een kans bij van Loon. Hij helpt hem bij een zeer belangrijke fusie. Edward krijgt plots verschrikkelijk nieuws te horen. In een van zijn black-outs schijnt hij een moord te hebben gepleegd. Hij neemt de beste advocaat in dienst en wint de zaak. Maar de advocaat steelt zijn NZT die hij in zijn jas bewaarde. Maar wanneer de zakenpartner van van Loon komt te sterven, gaat de deal niet door. Hun zakenpartner was ook in contact gekomen met NZT en stierf door de bijwerkingen. Eén van zijn bedienden had de advocaat opdracht gegeven de pillen te stelen om aan zijn baas te geven. Uit wraak dat de advocaat de NZT achterhield, stelen ze de NZT terug.

Eén jaar later komt Edwars boek uit, hij is senator en alles schijnt goed te gaan. Dan komt Carl van Loon echter binnengewandeld. Hij blijkt de maker van NZT te zijn. Edward moet hem gunsten verlenen in ruil voor de pillen. Edward is hem echter al een stapje voor. Hij heeft de NZT bewerkt en een verbeterde versie geproduceerd. Carl gaat met lege handen naar huis.

De titel

De titel ‘Limitless’ kan simpel uitgelegd worden. De meest voor de hand liggende is dat zijn genialiteit geen grenzen meer kent. Zijn angsten, twijfels, zorgen ... verdwijnen als sneeuw voor de zon. Hij gaat iedere uitdaging aan en springt zelfs van een klif af.
Aan de andere kant is er wel een limiet aan de voorraad pillen. De vraag overheerst de hele film: ‘Wat zal er gebeuren als Edward zijn voorraad op is?’ Op het einde van de film blijft deze vraag echter onbeantwoord.

Cast

  • Bradley Cooper | Edward (Eddie) Morra
  • Robert De Niro | Carl Van Loon
  • Abbie Cornish | Lindy
  • Anna Friel | Melissa Gant
  • Johnny Whitworth | Vernon Gant
  • Robert John Burke | Don Pierce

Technieken

De cameratechnieken in ‘Limitless’ geven perfect weer hoe Edward zich voelt na het nemen van de pil. De grimmige sfeer veranderd in een paradijs door middel van lichteffecten. Edward weet alles, ziet alles, hoort alles, onthoudt alles, durft alles en kan alles.

Slordige verhaallijn

Er zijn vele elementen in het verhaal die niet verder uitgewerkt worden. Wanneer Vernon wordt doodgeschoten, wordt daar later geen uitleg aan gegeven. Wie heeft hem doodgeschoten? Waarom precies? En hoe wisten ze van deze pillen af? Wanneer Edward de black-outs ervaart, krijgen we niet echt een reden tot die black-outs. Later verdwijnen deze black-outs ook zonder reden. Is het door de lage dosering of iets anders? De film zit boordevol van deze elementen. Het is dan ook jammer dat de regisseur die kansen laat schieten.
© 2011 - 2018 Dictator, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hollywoodzoon Robert de NiroHollywoodzoon Robert de NiroRobert de Niro is een van die magneten van het witte doek. Zijn karakteristieke hoofd, zijn spel en wat hij uiteindelijk…
Filmrecensie: City by the SearecensieFilmrecensie: City by the SeaRobert de Niro heeft al verschillende staaltjes van het betere acteerwerk laten zien, City by the Sea hoort daar echter…
Filmrecensie: Hide and SeekrecensieFilmrecensie: Hide and SeekIn 2005 maakte regisseur John Polson de thriller Hide and Seek. Bekende namen passeerde de revue en maakte deze thriller…
recensieFilmrecensie: Great ExpectationsGreat Expectations is een romantische dramafilm uit 1998 met Gwyneth Paltrow en Ethan Hawke in de hoofdrollen. De film i…
Speelfilm Cape FearrecensieSpeelfilm Cape FearDe speelfilm Cape Fear dateert uit 1991 en is geregisseerd door de bekende filmmaker Martin Scorsese. Het betreft een re…

Reageer op het artikel "Filmrecensie: Limitless"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dictator
Laatste update: 12-09-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!