recensie

Midnight in Paris, Woody Allen

Midnight in Paris, Woody Allen De film Midnight in Paris van Woody Allen is een ode aan Parijs, een heerlijke film vol nostalgie die het verlangen naar vervlogen tijden, zoals de Jaren Twintig en de Belle Époque, eigenlijk ook een beetje op de korrel neemt. Maar wie nooit eerder te lijden had van een dergelijke zoete weemoed, kon wel eens voor de bijl gaan bij het aanschouwen van deze rijk geënsceneerde film.

Woody Allen

Woody Allen (1935) heeft sinds 1966 een indrukwekkend aantal films geregisseerd. Veel films spelen zich af in New York en hebben thema's als joodse achtergrond, filosofie, relatieproblemen en seks. Vaak zijn de films doordrenkt van een neurotische zelfreflectie en niet zelden speelde Woody Allen één van de hoofdrollen in zijn eigen films. Een klein, druk, neurotisch mannetje met droefgeestige ogen en eeuwig en altijd verwikkeld in relatieproblemen of worstelend met levensvragen.

Woody Allen lijkt zijn arbeidsterrein van New York naar Good Old Europe te hebben verlegd, want in 2008 regisseerde Woody Allen de film "Vicky, Cristina, Barcelona" in Barcelona en zijn in 2010 uitgebrachte film "Midnight in Paris" heeft uiteraard Parijs als decor. Voor deze laatste film is Woody Allen erin geslaagd een hoofdpersoon, Owen Wilson, te vinden, die veel van hemzelf weg heeft. Hij is weliswaar veel jonger en langer, maar hetzelfde rossige haar en dezelfde ogen; dezelfde neurotische, zij het iets rustigere uitstraling en bij tijd en wijlen klunzige attitude. Dat kan geen toeval zijn, maar is het resultaat van een grondige selectie; of misschien is het een zelfprojectie. Trouwens de gehele cast "uit vervlogen tijden" bestaat uit personen die gelijkenis tonen met de echte beroemdheden. Kijk bijvoorbeeld maar naar de foto van de echte Gertrude Stein of de echte Dalí.

Voor biografie en compleet overzicht van het oeuvre van Woody Allen: zie wikipedia/Woody Allen.

Midnight in Paris

Soms weet je meteen dat het goed zit, als de film van je keuze begint. Dat is het geval bij "Midnight in Paris", de meest recente film van Woody Allen (september 2011 in de Nederlandse bioscopen). Prachtige beelden van Parijs en een jazzy jaren twintig muziekje zetten de toon.

De Amerikaanse Gil Pender is samen met zijn verloofde en toekomstige schoonouders in Parijs. Gil is scenarioschrijver, maar droomt ervan een roman te schrijven. Terwijl zijn verloofde allerlei uitstapjes arrangeert, trekt Gil zich steeds meer terug. Zij stapt na een dineetje in een taxi, maar hij geeft er de voorkeur aan door het nachtelijke Parijs te zwerven. Hij verdwaalt en zit ergens op een bordes uit te puffen. Dan slaat het 12.00 uur: middernacht. Er rijdt een oude Peugeot voor met daarin niemand minder dan Scott Fitzgerald en zijn vrouw Zelda. Vol verbazing stapt hij de jaren twintig binnen, waar hij beroemde schrijvers en schilders ontmoet: Hemingway, Gertrude Stein, Picasso, Dalí en een aantrekkelijke dame die op dat moment nog een relatie heeft met Pablo Picasso. Het gezelschap neemt hem op sleeptouw naar allerlei feesten en ook voor het oog van de toeschouwer is het feest wat betreft de jaren twintig enscenering. Later in de film mogen we op dezelfde manier van de Belle Époque meegenieten. Overdag is Gil weer in het heden en werpt hij zich op het (her)schrijven van zijn boek. Gertrude Stein heeft zich opgeworpen om zijn manuscript te becommentariëren.
Intussen gaat het natuurlijk helemaal niet goed tussen Gil en zijn verloofde. Het dringt tot hem door dat ze verrassend weinig overeenkomsten hebben.

Het verhaal is maar een gietvorm voor de kaleidoscopische nostalgie, die Woody Allen ons voorschotelt. Nostalgie is het romantische sausje, waarmee mensen die in het heden leven, voorgaande tijdperken overgieten. Uit een soort onvrede met het huidige tijdperk. Met nostalgie is niets mis, maar je moet je alleen realiseren dat - indien je daadwerkelijk in een ander tijdperk leefde - dat voor jou dan ook het heden zou zijn en dat dat heden dan ook wel eens minder rooskleurig kan zijn. Gil ontmoet in de jaren twintig de (ex)-minnares van Picasso en terwijl Gil helemaal weg is van de jaren twintig, verlangt zij naar de Belle Époque. Daar ontmoeten zij o.a. Gauguin en Degas, die op hun beurt liever in de Renaissance hadden geleefd. Aan het einde van de film een echt Woody Allen grapje: de vader van de verloofde van Gil had een privé-detective ingehuurd om de curieuze gangen van zijn toekomstige schoonzoon na te gaan. Het blijkt dat deze - al struinend door diverse tijdperken - de weg is kwijtgeraakt en zich plotseling in de pruikentijd aan het Koninklijk Hof bevindt, waar hij mag rennen voor zijn leven. Want men dreigt de indringer een kopje kleiner te maken.

Misschien moet je niet in een ander tijdperk willen leven, maar als je van deze film zit te genieten, ben je er lekker toch even uit (uit het heden) en kun je je ongestraft door je nostalgische gevoelens laten meeslepen. Je komt na de film vanzelf weer bovendrijven, als je moet constateren dat er op jou geen Peugeot uit de jaren twintig staat te wachten.
© 2011 - 2020 Plato, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Oscars 2012 - Nominaties en WinnaarsDe Oscars 2012 - Nominaties en WinnaarsOp 26 februari 2012 vond de 84e uitreiking van de Oscars plaats. De gastheer van die avond was Billy Crystal. Hij presen…
De Oscarwinnaars 2011De Oscarwinnaars 2011De Academy Awards van het jaar 2011. De beste films van dit jaar waren The artist, Hugo en The iron lady. De Oscars werd…
De Oscarwinnaars 1986De Oscarwinnaars 1986De Academy Awards van het jaar 1986. De beste films van dit jaar waren Platoon, Hannah and her sisters, A room with a vi…
Morrissey: Years of RefusalrecensieMorrissey: Years of RefusalOp 9 februari 2009 is de nieuwe single van levende legende Morrissey uitgekomen. Het plaatje heet Im throwing my arms…

Deense Film: beste Deense Films top 10 en introductierecensieDeense Film: beste Deense Films top 10 en introductieOp zoek naar een goede Deense film? Elke filmliefhebber staat met open mond te kijken naar de hoeveelheid aan kwaliteits…
IMDb: films, series en informatieIMDb: films, series en informatieIMDb: The Internet Movie Database is de grootste filmsite ter wereld met ruim 100 miljoen bezoekers per maand. Op de sit…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia

Reageer op het artikel "Midnight in Paris, Woody Allen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Plato
Gepubliceerd: 24-09-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!