InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Film: Van Wilder: Party Liaison
recensie

Film: Van Wilder: Party Liaison

Film: Van Wilder: Party Liaison Van Wilder is een typisch Amerikaanse high school comedy uit 2002. Het niveau van de film is te vergelijken met films als American Pie of EuroTrip. Voor liefhebbers van dit genre is het zeker een aanrader.

Feitjes over de film

Genre: Comedy
Duur: 92 minuten (94 minuten voor de USA unrated version)
Regisseur: Walt Becker
Acteurs: o.a. Ryan Reynolds, Tara Reid en Tim Matheson

Nominaties:

  • 2003: MTV Movie Awards – Breakthough Male Performance (Ryan Reynolds)
  • 2003: Golden Satellite Award – Best Original Song (“Girl on the roof”)
IMDb-rating: 6.2/10
Budget: $6.000.000 (schatting)

Het begin van de film

Van Wilder (gespeeld door Ryan Reynolds, tevens bekend van o.a. Just Friends, The Proposal en Green Lantern) is de eeuwige student op Coolidge College, aangezien hij al 7 jaar studeert en nog altijd geen diploma heeft. In al die jaren heeft hij een enorme reputatie opgebouwd. Hij gaat op zoek naar een personal assistent, maar bij de audities zit geen geschikte kandidaat. Dan komt Taj Mahal Badalandabad (gespeeld door Kal Penn) bij hem langs. Hij heeft een wel heel aparte reden om de assistent van Van Wilder te worden. Van Wilder neemt hem aan als zijn assistent. Maar als zijn vader (gespeeld door Tim Matheson) hoort dat hij nog altijd voor de opleiding van zijn zoon betaalt, beseft hij dat het een slechte investering is. Hij gaat bij zijn zoon langs en treft hem op een ongebruikelijke manier aan. Wanneer hij Van Wilder vraagt mee naar huis te komen weigert hij, waarna zijn vader per direct de betalingen voor zijn collegegeld stopzet en hij voortaan zijn eigen collegegeld bij elkaar moet rapen.

WAARSCHUWING! Het volgende stuk is een samenvatting van de rest van de film en bevat vele spoilers!

Het vervolg van de film (SPOILERS!)

Gwen Pearson (gespeeld door Tara Reid, onder meer bekend van de American Pie reeks) schrijft voor The Liberator. Ze heeft een relatie met Richard, een pre-med student. Haar baas wil dat ze een stuk schrijft over Van Wilder, maar dat blijkt een moeilijkere opgave dan ze denkt.

Van Wilder gaat bij de decaan langs om een betalingsregeling te treffen. De manier waarop is nogal… shocking. Als hij en z’n assistent beseffen dat hij nog maar een paar tientjes over heeft gaan ze naar een strip club. Daar ontstaat het idee van “Topless Teachers”: mooie dames die uit de kleren gaan om studenten te ‘motiveren’ om hun huiswerk te doen. Het slaat direct aan, maar het succes duurt niet lang: de eigenaar van de strip club komt langs en wil zijn beste strippers terug. Tot zover “Topless Teachers”.

Gwen gaat bij Van Wilder langs, maar krijgt niet zomaar de informatie die ze wil. Van Wilder doet naar eigen zeggen niet aan interviews. Ze maakt een afspraak met Van Wilder: Gwen noemt het een interview, Van Wilder noemt het een date. Het blijkt dat Van Wilder de Naked Mile gaat lopen, maar Gwen is daar niet voor in en gaat wederom zonder antwoorden naar huis.

De volgende dag komt Panos Patakos van de Lamba Omega Omega fraternity langs. Zij hebben al jarenlang de beste GPA van de campus, maar aan vrouwen hebben ze nog een groot gebrek. Panos wil dan ook dat Van Wilder een groot, onvergetelijk feest geeft. Hij wil er zelfs voor betalen. Van Wilder, die nog altijd met geldproblemen kampt, grijpt deze kans met beide handen aan. De baas van Gwen wil nog altijd dat zij een stuk over hem schrijft, en hij weet dat Van Wilder op het feest is. Gwen gaat naar het feest en komt daar tot de ontdekking dat Van Wilder het feest heeft georganiseerd, voor geld. Dit is blijkbaar genoeg informatie voor een succesverhaal: “Van Wilder – Party Liaison”. Maar bij The Liberator willen ze meer, dus krijgt Gwen de opdracht nog een verhaal over hem te schrijven. Inmiddels wordt Taj overladen met telefoontjes van potentiële klanten die allemaal willen dat Van Wilder een feest voor hun organiseert. Dit zou wel eens zijn volgende succes kunnen worden.

Gwen gaat bij hem langs en is op zoek naar de andere kant van het verhaal, ze wil hem beter leren kennen. Ze gaan naar het ijshockeyveld. Ze maken een deal: als Gwen weet te scoren terwijl Van Wilder in het goal staat, zal hij al haar vragen beantwoorden. Als ze mist, gaan ze met z’n tweeën uit eten en heeft Van Wilder alsnog zijn date te pakken. Maar Gwen blijkt natuurlijk heel goed te kunnen ijshockeyen (die zag je van mijlenver aankomen), dus Van Wilder doet zijn verhaal.

Richard is inmiddels al behoorlijk jaloers dat Gwen zoveel tijd doorbrengt met Van Wilder. Hij bedenkt een plan om hem in een slecht daglicht te zetten. Hij schrijft namens Gwen een uitnodiging voor Van Wilder om bij Gwen’s ouders langs te komen. Aangezien Van Wilder van zichzelf iets minder beschaafd is dan de familie Pearson is dit een ongemakkelijke situatie voor hem. Maar al snel weet hij het ijs te breken. Sterker nog, hij zorgt voor de nodige gezelligheid. Gwen was duidelijk niet gecharmeerd van de plannen van Richard.

Maar Van Wilder zou Van Wilder niet zijn als hij niet met een ‘wraakactie’ zou komen. Hij, Taj en hun roommate Hutch maken wel heel speciale broodjes voor Richard en zijn Delta Iota Kappa fraternity-broeders. Ik zal de details besparen, maar het heeft iets te maken met de vulling van de broodjes en een hond. Ze maken ook foto’s van ‘the making of’, die Richard en zijn jongens pas zien nadat ze al van de broodjes hebben gegeten.

Gwen weet op slinkse wijze de cijferlijsten van Van Wilder te bemachtigen en komt tot de ontdekking dat hij eigenlijk opzettelijk ervoor zorgt dat hij telkens net niet genoeg punten haalt. Ze confronteert Van Wilder met deze informatie, maar hij reageert hier niet zo goed op. Na enige tijd stapt hij de vrouwenkleedkamer in op zoek naar Gwen en vertelt haar dat hij weer lessen volgt. Gwen heeft duidelijk iets in hem los gemaakt. Maar Jeannie, eveneens lid van Delta Iota Kappa, en totaal geobsedeerd door Richard, vangt hun gesprek op en speelt alles door aan Richard.

Van Wilder probeert Gwen te bereiken, maar komt er achter dat zij en Richard hun ‘engagement diner’ hebben. Richard biedt Gwen een ring aan en bazelt maar door over hun toekomstplannen. Gwen loopt bij hem weg, maar ondertussen zit Van Wilder helemaal stuk. Hij heeft al de nodige aantal biertjes op en pingelt op z’n gitaar. En dan is het tijd voor weer een cliché. De dronken Van Wilder voost wat met Sally, een eerstejaars. En juist op dat moment komt Gwen langs. En zij… is niet zo gecharmeerd van zijn acties.

Bij weer een ander feestje van Van Wilder komt Richard met zijn crew de boel verzieken. Ze smokkelen minderjarigen naar binnen om Van Wilder er in te luizen. De politie is hiervan op de hoogte en ontdekt dat er alcohol aan minderjarigen is geschonken. Van Wilder wordt gearresteerd en afgevoerd.

Gwen heeft ondertussen hard gewerkt aan haar volgende Van Wilder verhaal. Ze levert het in bij haar baas en zegt dat ze er klaar mee is, met alles. Toch gaat ze bij Van Wilder langs, maar hij is er niet. Even later is hij druk bezig zijn spullen te pakken, omdat hij van de universiteit gekickt zou worden. Maar Taj laat het hier niet bij zitten. Hij duikt in de wetboeken. Met de hulp van de mannen van de Law Club en de support van al zijn aanhangers besluit hij de aanklacht aan te vechten voor een 5-ledig tribunaal. Hij stelt een alternatieve ‘straf’ voor: hem laten afstuderen. Nog 6 vakken afronden, examens doen en weglopen met een diploma. Het tribunaal besluit met een meerderheid van de stemmen om Van Wilder de kans te geven alsnog af te studeren. Na deze uitspraak loopt Gwen Jeannie tegen het lijf. Zij vertelt haar over haar eerdere avontuurtje met Richard. Als reactie hierop verziekt Gwen de kansen van Richard bij zijn aankomende gesprekken met de mensen van North Western door laxeermiddel door zijn proteïne shake te mixen. Terwijl Richard zijn examen maakt en vecht tegen zijn op hol geslagen darmen werken Van Wilder en zijn vrienden erg hard om hem te doen slagen. Als het zover is zou hij nog bijna zijn laatste examen missen door zich te verslapen, maar Taj maakt hem net op tijd wakker.

Gwen’s vervolg van het Van Wilder verhaal in The Liberator wordt door velen gelezen. Ditmaal is het een goed verhaal over hem. En dan krijgt Van Wilder ook nog goed nieuws: hij is met 91% geslaagd voor zijn examens. Dat moet natuurlijk gevierd worden. Bij het grote examenfeest ontmoet Taj eindelijk zijn wederhelft, komt Van Wilder’s vader langs om hem te feliciteren (hij had ook Gwen’s artikel gelezen) en geeft Gwen eindelijk toe aan haar gevoelens voor Van Wilder. Eind goed, al goed, zoals gewoonlijk.

Meer Van Wilder zien?

Na de eerste Van Wilder in 2002 zijn er nog 2 gelijknamige films gemaakt. In 2006 kwam het directe vervolg Van Wilder 2: The Rise of Taj. Hierin spelen o.a. Ryan Reynolds en Tara Reid niet meer mee. Drie jaar later, in 2009, kwam Van Wilder: Freshman Year. Deze film heeft een geheel andere cast dan de voorgaande twee films.
© 2011 - 2018 Dominique, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Britse serie Bottom: Richie, Eddie en een gebrek aan vrouwenBritse serie Bottom: Richie, Eddie en een gebrek aan vrouwenWie aan Britse humor denkt, denkt al gauw aan een subtiele vorm van humor, inclusief typisch Britse taalgrapjes en verwi…
Top 10 beste komische lachfilmsTop 10 beste komische lachfilmsOp zoek naar leuke komische lachfilms? Hier kun je de beste komische cult films vinden. Het comedy film genre is bij vee…
Friends, algemene informatieHet is een van de bekendste televisieseries aller tijden. Het werd gekeken door miljoenen mensen over de hele wereld, ‘F…
Tara, de wijze boeddhistische godin die bevrijding brengtTara, de wijze boeddhistische godin die bevrijding brengtTara is de vrouw van de bodhisattva Avalokiteshvara. Toen de verlichte bodhisattva (hij die verlichting brengt) tranen v…
Humor in relaties en communicatieHumor in relaties en communicatieDiverse onderzoekers hebben gesteld dat humor een belangrijke rol speelt bij het ontstaan, behouden en onderhouden van h…
Bronnen en referenties
  • http://www.imdb.com/title/tt0283111/

Reageer op het artikel "Film: Van Wilder: Party Liaison"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dominique
Gepubliceerd: 27-10-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!