recensie

La Piel que habito, Pedro Almodóvar

La Piel que habito, Pedro Almodóvar De film "La piel que habito" (de huid waarin ik woon) van de Spaanse regisseur Almodóvar is in november 2011 in Nederland in première gegaan. Een morbide drama, een thriller met een touch of science fiction, waarbij je ergste nachtmerrie verbleekt. In "La piel que habito" ontwikkelt Almodóvar zich tot een master of suspense, voor wie Hitchcock wellicht zijn petje had afgenomen.

Pedro Almodóvar

De carrière van Pedro Almodóvar Caballero (1951, Calzada de Calatrava) begon in de jaren van de Madrileense Beweging. Deze beweging ontstond na de dood van Franco en de ontwikkeling van de Spaanse democratie in de jaren erna. Tijdens dit proces uitte de jonge kunstenaar zich - evenals zijn tijdgenoten - met provocerend en soms zelfs choquerend werk. Vooral in het begin - maar ook nu nog - domineerden thema's als o.a. prostitutie, homosexualiteit, drugs, transsexualiteit, travestie en misstanden in de Katholieke Kerk, zijn werk. Voor meer informatie over Almodóvar kun je terecht bij Wikipedia, maar ook op www.clubcultura.com, een Spaans-, Frans- en Engelstalige website. Almodóvar heeft ook zijn eigen blog: www.pedroalmodovar.es.

Almovódar heeft een lijstje van actrices, waarmee hij bij voorkeur werkt zoals bijvoorbeeld Penelope Cruz.
Een paar van zijn laatste internationaal succesvolle films zijn: Hable con ella (2002) en Volver (2006). In zijn jongste film "La piel que habito" speelt het thema transsexualiteit op een wel heel macabere wijze een grote rol.

Antonio Banderas

Antonio Banderas speelt de hoofdrol in de film "La piel que habito". Banderas (Malaga, 1960) is een bekende Spaanse acteur, die zijn carrière begon onder regie van Pedro Almodóvar. De films die Banderas met Almodóvar maakte zijn Labertino de Pasiones (1982), Matador (1986), La Ley del Deseo (1987), Mujeres al Borde de un Ataque de Nervios (1988) en Atame! (1990). Na meer dan twinting jaar hebben hun wegen zich weer gekruist bij het maken van de film "La piel que habito". En dat tot wederzijdse vreugde. Ondertussen heeft Banderas natuurlijk bepaald niet stilgezeten. Hij is in Amerika en Europa o.a.bekend vanwege zijn rol in de film "The Mask of Zorro". Voor een compleet overzicht van alle Spaans- en Engelstalige speelfilms, waarin Antonio Banderas speelde, ga naar Antonio Banderas Web Mall, zie www. banderas-mall.com. Op deze site kun je ook terecht voor een complete biografie van de acteur in de vorm van een scrapbook.

La piel que habito

De film "La piel que habito" vertelt het verhaal van een succcesvol plastisch chirurg, Berto (Antonio Banderas). Berto houdt zich bezig met een medische uitvinding om zijn trauma's uit het verleden te verwerken. Via transgenese slaagt hij erin (kunst)huid te genereren. Zijn persoonlijke omstandigheden zijn hem niet gunstig gezind geweest. Zijn vrouw Gal krijgt een auto-ongeluk, waarbij ze goeddeels verbrandt, maar hij weet haar te redden. Als zij echter op een dag in de spiegel kijkt, pleegt ze zelfmoord door uit het raam te springen. Dochter Norma is onder behandeling wegens psychische problemen. Op een feestje ontmoet ze een jongen, Vicente. Beiden hebben drugs gebruikt. Ze beginnen een vrijpartij; echter bij Norma slaat het roer om, ze krijgt een aanval van angst of waanzin en Vicente maakt zich uit de voeten. Norma wordt in een psychiatrische kliniek opgenomen, maar na verloop van tijd pleegt ook zij zelfmoord. Berto houdt Vicente verantwoordelijk voor de verkrachting van zijn dochter en de gevolgen daarvan. Hij ontvoert hem. Dan voltrekt zich een luguber drama, waarvan tenslotte alle betrokkenen het slachtoffer worden. Ultieme wraak met een boomerang-effect. Want Berto bouwt Vicente vakkundig om tot vrouw met een sterke gelijkenis op zijn overleden echtgenote. Met de huidige wetenschap is datgene wat er gebeurt in "la piel que habito" niet onmogelijk, maar de onderzoeken naar aanpassing van menselijk DNA worden beperkt door strenge wetgeving. Als het proces voltooid is, wordt Berto verliefd op zijn schepping waardoor hij de voorzichtigheid uit het oog verlies.

Banderas speelt een ijzingwekkend goede rol als de getraumatiseerde knappe plastisch chirurg, een psychopaat die zijn gang gaat met onderkoelde gedrevenheid. Van de operatieve ingrepen krijg je het een en ander mee, echter niet al teveel. Er vloeit wel bloed; het is echter eerder het besef van de waanzin die tot dit gebeuren leidt, die deze film tot ingedikte horror maakt. De frêle Elena Anaya speelt de rol van Vera, de enige patiënte van Berto. Gedurende de gehele film voel je dat - spreekwoordelijk - de messen geslepen zijn. Je weet alleen nog niet uit welk vaatje er getapt gaat worden. De onheilspellende muziek voorspelt in ieder geval ook niet veel goeds.
© 2011 - 2020 Plato, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Belangrijkste exponenten van de Spaanse filmBelangrijkste exponenten van de Spaanse filmIn 1982 werd met de Oscar van José Luis Garcí (1944) voor zijn film ‘Volver a empezar’ de eerste steen gelegd voor de de…
Terschellinger FilmdagenTerschellinger FilmdagenSinds 2009 vinden in november op Terschelling de Terschellinger Flmdagen plaats. Het festival betekent vijf dagen films…
De Spaanse cinemaDe Spaanse cinemaDe Spaanse film bevindt zich op dit moment op een hoogtepunt met internationaal bekende regisseurs als Pedro Almodóvar,…
San Pedro Sula: de gevaarlijkste stad ter wereldSan Pedro Sula: de gevaarlijkste stad ter wereldSan Pedro Sula is één van de grootste steden van de Republiek Honduras. De stad werd gesticht in 1536 door Pedro de Alva…

Filmrecensie: Perfect StrangerrecensieFilmrecensie: Perfect StrangerRegisseur James Foley maakte in 2007 deze psychologische triller met Halle Berry en Bruce Willis in de hoofdrollen. Een…
Filmrecensie: Body DoublerecensieFilmrecensie: Body DoubleIn 1974 maakte de bekende regisseur Brain de Palma “Body Double” met ondermeer Melanie Griffith en Gregg Henry in de hoo…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • www.banderas-mall.com
  • www.clubcultura.com
  • www.pedroalmodovar.es

Reageer op het artikel "La Piel que habito, Pedro Almodóvar"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Plato
Laatste update: 21-11-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 4
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!