InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Blu-ray bespreking: Super 8
recensie

Blu-ray bespreking: Super 8

Blu-ray bespreking: Super 8 We schrijven 1979. Een groepje op het eerste gezicht behoorlijk onschuldige jongens heeft besloten om samen een (romantische) zombiefilm te maken. Het doel: een prijs pakken op het filmfestival van Cleveland en zo een gooi doen naar eeuwige roem. Regisseur is de ietwat zwaarlijvige Charles (Riley Griffiths), die er is in geslaagd om vriendjes Joe (Joel Courtney), Cary (Ryan Lee), Preston (Zach Mills) en Martin (Gabriel Brasso) te strikken om mee te helpen met de make-up en het acteren. Filmster-in-wording Joe heeft het ogenschijnlijk moeilijker dan de rest met het hele project: zijn moeder is enkele maanden eerder gestorven na een auto-ongeluk en Joe’s vader, hulpsheriff Jackson Lamb (Kyle Chandler), zou hem liever naar een honkbalkamp sturen dan naar een filmset. Jacksons zoon wordt echter extra gemotiveerd door de iets oudere Alice Dainard (Elle Fanning), die niet alleen een uitstekende actrice blijkt te zijn, maar ook nog eens de enige uit het gezelschap is die kan rijden. Haar vader, Louis Dainard (Ron Eldard), leeft echter op gespannen voet met Jackson, die hem als hoofdverantwoordelijke voor het dodelijke ongeval ziet.

Wat er ook van zij, de zes jongeren zetten door, maar worden verrast wanneer een doorrijdende trein ontspoort nadat een auto frontaal op de locomotief inrijdt. Zowat alles om hen heen ontploft, vliegt weg of gaat in rook op, maar de jongens en Alice weten het hele gebeuren te overleven en ontdekken al snel dat de chauffeur van de auto niemand minder is dan hun leraar wetenschappen, Dr. Woodward (Glynn Turman). De man blijkt nog te leven en beveelt zijn leerlingen om zich uit de voeten te maken. Wanneer ze daar niet meteen naar luisteren, haalt hij zelfs een pistool tevoorschijn – een effectieve aanpak, want het zestal vlucht onmiddellijk weg, maar niet zonder een vreemde kubus die door Joe in de buurt van het treinwrak werd gevonden mee te nemen. Niet lang daarna beginnen de eerste vreemde dingen te gebeuren in de buurt van het stadje…

Bespreking

Filmkenners wisten het al lang voor de film de zalen haalde: met deze bezetting, de beknotte samenvatting die vooraf werd verspreid, een regisseur annex scenarist als J.J. Abrams en – vooral – een producer als Steven Spielberg kon het niet anders of we moesten een zeemzoete avonturenfilm met kinderen verwachten. Meer, nog: met Super 8 verwijst het duo Abrams-Spielberg vooral naar de roemrijke beginperiode van die laatste en films als The Goonies, E.T., Gremlins en misschien ook wel een beetje Back to the Future. Pure nostalgie, dus, want deze prent grijpt wel degelijk terug naar onschuldigere tijden, waarin weinig ruimte was voor grijze schakeringen.

Hoewel het algemene verloop van de verhaallijn bijna blind te voorspellen is, weten de filmmakers Super 8 lange tijd behoorlijk boeiend te houden. De jeugdige acteurs staan stuk voor stuk sterk te spelen – vooral Elle Fanning zou wel eens een mooie toekomst tegemoet kunnen gaan – en alles glijdt onmiskenbaar plezierig voorbij. In de tweede helft van de film worden we echter enkele keren teleurgesteld: het buitenaardse monster ziet er teveel uit zoals duizenden filmische soortgenoten, de jongeren lijken het soms iets te gemakkelijk te hebben en er gebeurt naar het einde toe iets dat té ongeloofwaardig is, tenzij we aannemen dat ver gevorderde technologie inderdaad niet te onderscheiden is van magie. Nog even aanstippen dat het leuk is om Kyle Chandler nog eens te zien in een andere rol dan die van coach Taylor in Friday Night Lights, ook al speelt hij hier maar een bijrol. Super 8 is een uitstekend gemaakte film, misschien net iets te simpel voor deze eenentwintigste eeuw, maar dat was dan ook de bedoeling.

Beoordeling film: *** (uit vijf sterren)

Beeld en geluid

Een tip: bekijk Super 8 zeker in het donker, want een groot deel van de film vind ’s nachts plaats en het zwart in Super 8 is uitzonderlijk diep, zonder de details op de voorgrond te maskeren. Dit is een van de Blu-rayfilms die eruit zien alsof je in de bioscoop zit, met net dat beetje korrel om alles realistisch te laten ogen, evenwichtige, levendige kleuren, duidelijke texturen en veel details, ook al ziet alles er misschien net iets warmer uit dan je in het echt zou verwachten. Kortom: een geweldige transfer in 1080p en met de oorspronkelijke 2.40:1-verhouding, zoals we tegenwoordig van Paramount/Universal verwachten.

Misschien nog indrukwekkender is het Dolby TrueHD 7.1 geluid. Dat is immers van het beste dat we al gehoord hebben. Alle luidsprekers zijn voortdurend actief, met een fantastisch surroundeffect en heel realistische geluidseffecten als gevolg. Zowat elk detail is hoorbaar en lokaliseerbaar, waardoor je van begin tot eind ondergedompeld wordt in het gebeuren. Terwijl de luidsprekers hun werk doen, pompt de subwoofer daarenboven de laagst mogelijke bastonen de kamer in, met een (over)donderend resultaat. Wie nog geen home cinemasysteem heeft staan, moet maar eens in 7.1 naar de treinramp luisteren, want die is simpelweg overweldigend. Wat een armageddon! Tijdens deze (lange) scène is het bijna alsof de vier Ruiters van de Apocalyps even zelf neder dalen op aarde, want terwijl de ene na de andere explosie je wakker houdt, lijken de brokstukken bijna letterlijk om je heen te vliegen… met een onvervalst ‘wauweffect’ als resultaat.

Beoordeling beeld & geluid: ***** (uit vijf sterren)


Extra’s

In de doos van Super 8 vind je zowel een dvd als een Blu-ray terug en het is niet alleen omwille van het superieure beeld en geluid dat we die laatste schijf aanraden, ze staat immers ook boordevol bonusmateriaal, waaronder audiocommentaar van regisseur J.J. Abrams, coproducer Bryan Burk en DP Larry Fong. Toon daar overigens wat geduld voor, want na een ietwat aarzelend begin weet dit trio doorlopend erg interessante dingen te vertellen die de film een echte meerwaarde geven!

De korte documentaires duren samen ongeveer anderhalf uur en bestrijken alles van casting, speciale effecten, goocheltrucs en productie tot een korte geschiedenis van thuis gemaakte filmpjes, waarbij onder andere dieper wordt ingegaan op het verschil tussen films van 8, 16 of 35 mm. Ook de stukjes uit de amateurfilmprojectjes van een aantal mensen die achter de scènes hebben meegewerkt aan Super 8 zijn de moeite waard.

Meer geduld is nodig voor het interactieve Deconstructing the Train Crash, maar aanhouders zullen hier heel wat moois vinden, met onder andere interviews, storyboards en andere leuke weetjes over de meest indrukwekkende scène in de film.

De 14 verwijderde scènes bestrijken in totaal 13 minuten en bestaan vooral uit langere versies van de scènes die al in de eigenlijke film zitten. Ze werden bijna stuk voor stuk met recht en reden wat korter gemaakt, al krijgen we hier en daar wel interessante persoonlijke momenten te zien.

Tenslotte is er ook de ‘digital copy’ van de film: altijd handig!

Beoordeling extra’s: **** (uit vijf sterren
)

Technische fiche

 • Regie: J.J. Abrams
 • Scenario: J.J. Abrams
 • Productie: J.J. Abrams, Bryan Burk, Steven Spielberg
 • Fotografie: Larry Fong
 • Muziek: Michael Giacchino
 • Montage: Maryann Brandon, Mary Jo Markey

Artistieke fiche

 • Elle Fanning
 • Riley Griffiths
 • Ryan Lee
 • Gabriel Basso
 • Zach Mills
 • Kyle Chandler
 • Ron Eldard
 • Joel Courtney

Meer info: www.universalpictures.be
© 2012 - 2018 Dvandereyken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
War Horse - Paardenfilm van Steven SpielbergHet verhaal van "War Horse" was al bekend in boekvorm en is ook al in het theater te zien geweest, maar komt nu in 2011…
Filmrecensie: PoltergeistrecensieFilmrecensie: PoltergeistHet zou een trilogie, geschreven door Steven Spielberg, worden, maar deel 1 in 1982 was al imposant genoeg. Zeker omdat…
Filmrecensie: The Expendables met de "oude knarren"recensieFilmrecensie: The Expendables met de "oude knarren"Als Stallone zo’n beetje alle belangrijke rollen voor en achter de camera invult, begin je bijna te twijfelen aan de kwa…
Exit Wounds: Goede actiefilm met nodige humorrecensieExit Wounds: Goede actiefilm met nodige humorOpgegroeid met de actiefilms van Steven Seagal, was het na een lange periode van stilte, wachten op een nieuwe film waar…
Munich (Huurversie)recensieMunich (Huurversie)De wereld keek vol afgrijnzen toe toen in 1972 tijdens de Olympische Spelen in Munchen 11 Israëlische atleten vermoord w…

Reageer op het artikel "Blu-ray bespreking: Super 8"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dvandereyken
Gepubliceerd: 02-01-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!