InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Blu-ray/dvd-combo bespreking: Kung Fu Panda 2
recensie

Blu-ray/dvd-combo bespreking: Kung Fu Panda 2

Blu-ray/dvd-combo bespreking: Kung Fu Panda 2 Po Ping (stem van Jack Black), de lichtjes zwaarlijvige pandabeer die we enkele jaren geleden leerden kennen, is inmiddels een roemrijke Dragon Warrior. Tijdens een kort gesprek met zijn leraar, Master Shifu (zoals Po hem noemt, ook al betekent ‘Shifu’ evengoed ‘meester’), blijkt enkel het concept van ‘innerlijke vrede’ hem nog te ontgaan, maar er zijn dringendere zaken die zijn aandacht als kungfukrijger vragen... Tijdens een gevecht met enkele wolven wordt Po’s aandacht afgeleid door een symbool op de wapenrusting van hun leider (Danny McBride) dat de panda terug doet denken aan zijn babytijd. Al snel begrijpt Po dat Mr. Ping, de gans die hem tot dan toe heeft opgevoed, niet zijn echte vader kan zijn. Hij begint geobsedeerd te geraken door zijn afkomst en lijkt de kans te krijgen om op zoek te gaan naar de waarheid wanneer blijkt dat Master Thundering Rhino (Victor Garber), de leider van een kungfuraad die tot dan toe Gongmen City heeft beschermd, gedood is door Lord Shen (Gary Oldman). Po weet het op dat moment niet, maar Shen is eigenlijk de rechtmatige erfgenaam van een clan pauwen die ooit over het verderaf gelegen Gongmen City regeerden.

Jaren geleden probeerde de op macht beluste dissident de kracht van vuurwerk (zeg maar buskruit) te beheersen om zo heel China te kunnen onderwerpen. Nadat de hofwaarzegster (Michelle Yeoh) hem wist te voorspellen dat hij ooit zou verslagen worden door ‘een krijger van zwart en wit’, liet Shen een genocide uitvoeren op het hele pandaras, waarna hij uit het rijk verbannen werd door zijn eigen ouders. Eenmaal hij hoort dat Po en de rest van zijn groepje kungfumeesters, de Furious Five, van plan zijn om zijn pogingen om het metaal te laten verzamelen dat nodig is voor zijn wapenarsenaal te stoppen, besluit hij al snel tot (tegen)actie over te gaan…

Bespreking

Het is een gekend fenomeen: heel wat vervolgen op (animatie)films verzanden essentieel in het steeds weer hervertellen van ongeveer hetzelfde verhaal. Dat de makers van Kung Fu Panda 2 voor een radicaal andere benadering kozen, is dus bijna een applaus waard, ook al is de nieuwe toon niet altijd even geslaagd.

Binnen het kwartier krijgen we een genocide, massavernietigingswapens, een adoptie en een identiteitscrisis te slikken – volwassen thema’s die heel wat verschillen van de losse, eerder vrolijke sfeer die de vorige film helemaal doordrong, al betwijfelen we of het gemiddelde kind zal begrijpen hoe donker de voorhanden onderwerpen eigenlijk wel zijn. De sinistere sfeer en de flashbacks naar Po’s kindertijd worden succesvol onderstreept door verschillende animatietechnieken, die in 2D doorheen deze 3D-prent heen lopen. Desondanks gaat alles tussendoor ook gepaard met de nodige knuffels, een ontluikende romance tussen Tigress (stem van Angelina Jolie) en Po, en wat zeemzoet gedoe, vooral tussen Po en zijn adoptievader, wiens bestaan als vogel overigens het onderwerp is van enkele grapjes.

De rest van Kung Fu Panda 2 is eigenlijk een opeenvolging van prachtig weergegeven en geanimeerde gevechten, die soms – maar lang niet altijd – behoorlijk origineel zijn. Jack Black is weer erg grappig als Po, ook al zijn er minder momenten waarop de lachspieren getest worden dan tijdens het origineel. Goed, de 3D-technieken worden niet altijd even doeltreffend gebruikt – How to Train Your Dragon blijft voor deze studio het voorbeeld om na te streven – maar verder ziet alles er zo mooi uit dat dit maar een klein minpuntje is. Tel daarbij de uitstekende voice acting – vooral Gary Oldman en Dustin Hoffman maken indruk, terwijl Michelle Yeoh als geit ook geweldig klinkt – en je eindigt met een erg leuke, genietbare animatieprent, waarin verschillende vechtkunstlegenden (Michelle Yeoh en Jackie Chan, bijvoorbeeld, maar ook onze eigen Jean-Claude heeft een gastrolletje kunnen strikken) mogen opdraven. De kleine minpuntjes nemen we er maar bij, het feit dat alles nog net iets beter, diepgaander en grappiger had kunnen zijn ook.

Beoordeling serie: ***1/2 (uit vijf sterren)

Beeld & geluid

Het staat buiten kijf: DreamWorks heeft gezorgd voor een verbluffende 1080p-transfer. De rijkelijke animatie stelt op geen moment teleur, de kleuren spatten van het scherm en wie dichtbij gaat zitten of alles in het groot bekijkt, kan zelfs de individuele haren van Po, de verenpatronen van Shen en zowat alle andere mogelijke texturen zien. Tel daar het diepe zwart en de vele levendige rode en oranje kleuren bij op en je hebt een visueel indrukwekkend spektakel.

Net als het ook al door ons besproken Super 8 kan Kung Fu Panda 2 rekenen op 7.1 Dolby TrueHD-audio en zijn zowat alle luidsprekers voortdurend actief. Ondanks de knappe soundtrack en de vele geluidseffecten blijven de dialogen echter doorlopend erg goed verstaanbaar, zelfs tijdens de fantastische lage dondertonen die we te horen krijgen wanneer tijdens het afsluitende zeegevecht de ene kanonbal na de andere wordt afgevuurd.

Beoordeling beeld & geluid: ****1/2 (uit vijf sterren)

Extra’s

Deze Blu-ray/dvd-combo kent enkele leuke extra’s. Zo krijgen we technisch commentaar van producer Melissa Cobb, production designer Raymond Zibach en supervising animator Rodolophe Guenoden, aangevuld met meer inzicht in het verhaal van Nelson, een kijkje op de verschillende acteurs die hun stem verleenden aan de animatiefilm en meer. De 4 minuten aan verwijderde scènes en de twee minispelletjes waarbij je moet zeggen onder welk van drie dingen iets verstopt zit zijn dan weer verwaarloosbaar. Er is ook een korte documentaire van 8 minuten over echte panda’s en – onze favoriet – een beginnerscursus Mandarijns, waarbij je zowel leert om de woorden uit te spreken als te schrijven (al ontbreekt elke vorm van grammatica wel).

Voor de HD-versie krijgen we exlusief ook een interactieve kaart en geweldig ‘picture-in-picture’ commentaar rond de film. Het spoor met weetjes is dan weer redelijk standaard te noemen. Toch eens bekijken, dit bonusmateriaal!

Beoordeling extra’s: *** (uit vijf sterren)

Technische fiche

 • Regie: Jennifer Yuh
 • Scenario: Jonathan Aibel & Glenn Berger
 • Productie: Melissa Cobb
 • Muziek: John Powell, Hans Zimmer
 • Montage: Maryann Brandon, Clare De Chenu

Artistieke fiche

 • Jack Black
 • Angelina Jolie
 • Dustin Hoffman
 • Gary Oldman
 • Jackie Chan
 • Seth Rogen
 • Lucy Liu
 • David Cross
 • James Hong
 • Michelle Yeoh
 • Danny McBride

Meer info: www.universalpictures.be.
© 2012 - 2018 Dvandereyken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Tekenfilms van Dreamworks AnimationDreamworks brengt ieder jaar animatiefilms uit voor jong en oud die steeds hoog blijven scoren in de filmcharts over de…
Jackie Chan, een kung fu meesterStuntman, kung fu meester en vooral een bekende filmster. Jackie Chan, vooral bekend om zijn kung fu films met een komis…
Animatiefilms: Wat is Animatie?Animatiefilms: Wat is Animatie?Animatiefilms zijn als sinds jaar en dag enorm populair. Met de unieke mogelijkheden kan een hele nieuwe wereld voorgesp…
De Reuzenpanda: een bijzonder dierDe Reuzenpanda: een bijzonder dierDe Reuzenpanda is een heel speciaal dier die alleen in China nog in het wild voorkomt. De panda heeft een heel herkenbaa…

Reageer op het artikel "Blu-ray/dvd-combo bespreking: Kung Fu Panda 2"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dvandereyken
Gepubliceerd: 02-01-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!