InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Blu-ray/dvd-combo bespreking: Cowboys & Aliens
recensie

Blu-ray/dvd-combo bespreking: Cowboys & Aliens

Blu-ray/dvd-combo bespreking: Cowboys & Aliens Arizona, 1873. Een man (Daniel Craig) ontwaakt zonder schoeisel in de woestijn. De zonderling heeft geheugenverlies en weet niet meer hoe hij aan de gapende wonde in zijn zij of de vreemde metalen band aan zijn pols komt, maar blijkt wel nog uitstekend in staat om van zich af te bijten wanneer hij enkele bandieten die hem belagen zonder al teveel problemen weet te verslaan. Hij wandelt verder, gevolgd door hun hond, tot hij op het stadje Absolution stuit. In Absolution wordt de vreemdeling behandeld door de plaatselijke predikant, Meacham (Clancy Brown), waarna hij in aanvaring komt met de verwende Percy Dolarhyde (Paul Dano), die zich al een poosje aan het amuseren is met het terroriseren van de bevolking. Jammer genoeg blijkt de man met geheugenverlies zelf een gezochte misdadiger te zijn wanneer hij door sheriff Taggart (Keith Carradine) herkend wordt als ene Jake Lonergan. Jake probeert zich nog uit de voeten te maken, maar wordt hardhandig tegengehouden door de bloedmooie Ella Swenson (Olivia Wilde).

Even na de aanvankelijke gebeurtenissen arriveert Percy’s vader, de invloedrijke veehouder kolonel Woodrow Dolarhyde (Harrison Ford), in het dorpje. Het duurt niet lang voor de oudere Dolarhyde zowel zijn zoon als Jake – die laatste wegens een recente gouddiefstal – opeist, maar net op dat moment wordt Absolution aangevallen door… buitenaardse schepen. Terwijl de ultrasnelle jagers laserstralen in het rond schieten en ongelukkige dorpelingen gevangen nemen in metalen lasso’s, vormt Jakes polsband zich opeens om tot een wapen dat – in tegenstelling tot kogels – wel in staat blijkt om de buitenaardse vliegmachines neer te knallen. Voor de anderen reden genoeg om Jake mee te nemen op een zoektocht naar de basis van hun buitenaardse belagers…

Bespreking

Het moet aanvankelijk geen slecht idee hebben geleken: neem een comic van 100 pagina’s die een vijftal jaar geleden werd gepubliceerd door Platinum Studios, laat het hoofd van dat bedrijf (tevens de maker van de comic) mee produceren, en maak een (niet al té getrouwe) filmadaptatie. Ook wij werden wel lichtjes opgewonden van de eerste trailers, maar dat enthousiasme werd al snel getemperd toen we zagen dat er buiten oorspronkelijke comicauteur Scott Mitchell Rosenburg maar liefst ACHT (8!) scenaristen worden vermeld in de generiek. Meestal een slecht teken.

Het moet gezegd: Cowboys & Aliens is – buiten enkele anachronismen en de gewoonlijke filmfoutjes – niet slecht gemaakt en oogt goed, terwijl ook de vertolkingen (vooral die van Daniel ‘James Bond’ Craig en Harrison ‘Indiana’ Ford) meer dan in orde zijn, maar als kijker blijf je doorlopend het gevoel hebben dat er meer in had gezeten dan de klopjacht van een stelletje cowboys en indianen. Hoewel de mengeling tussen twee volledig verschillende genres (sf en western) behoorlijk goed geslaagd is, neemt de film zich bovendien – ondanks verschillende uitstekende oneliners – iets te serieus. Het resultaat is een onderhoudende prent, die ongetwijfeld nog veel beter was geweest als een of twee scriptschrijvers voor een nauwere focus en een duidelijker doel hadden kunnen zorgen.

Overigens zijn niet alle plotwendingen even geslaagd: wanneer we eindelijk te weten komen wat er met Jake is gebeurd voor hij het geheugen verloor, blijkt zijn achtergrond iets te gewoontjes te zijn en de verrassing rond Ella voelt een beetje alsof ze even snel achteraf is toegevoegd. Misschien voelde Robert Downey Jr. de bui al hangen toen hij de hoofdrol afwees en die overliet aan Daniel Craig, die gedeeltelijk werd gekozen omwille van zijn gelijkenis met Steve McQueen. Tenslotte nog een smeekbede aan Steven Spielberg, die met DreamWorks meehielp aan de film: stop met oude films van jezelf aan regisseurs of scenaristen te laten zien en laat ze gewoon zelf creatief zijn! Bedankt, Steven.

Beoordeling serie: ** (uit vijf sterren)

Beeld & geluid

De gemiddelde kwaliteit van Blu-rayschijven lijkt steeds beter te worden en dus begint het misschien een beetje saai te klinken, maar ook deze film ziet er fantastisch uit. De 1080p/AVC-transfer is geweldig, wat duidelijk wordt wanneer je het zand ziet opstuiven of dingen exploderen. Texturen zijn erg duidelijk en zelfs de huidskleur is steeds gepast natuurlijk of verweerd. Buiten een beetje ‘crush’ zijn er haast geen fouten te detecteren in de verschillende frames, terwijl alles ook tijdens de nachtscènes duidelijk zichtbaar blijft.

Ook het geluid wordt erg goed weergegeven, vooral tijdens de actiescènes met de buitenaardse wezens. Op die momenten komen alle luidsprekers immers tot leven met laserstralen, revolver- en geweerschoten, galopperende paarden, rondvliegend puin, opspringend zand en… nog steeds duidelijk hoorbare dialogen. Knap.

Beoordeling beeld en geluid: ****1/2 (uit vijf sterren)

Extra’s

De belangrijkste extra op deze film is de uitstekende documentaire Igniting the Sky: The Making of Cowboys & Aliens, waarin we allerlei informatie over de totstandkoming van de film krijgen. Op de dvd vind je al Finding the Story, The Scope of the Spectacle en Outer-Space Icon, maar op de Blu-rayschijf krijg je daar A Call to Action (een ietwat zelfverheerlijkende kijk op en van acteur/auteur/regisseur Jon Favreau tijdens de productie) en Absolution (over het oprichten van een authentiek mijnstadje en de aankleding van zowel de set als de acteurs) bij. Interessanter zijn de interviews die Favreau met zijn eigen bezetting en filmmakers voert, waarbij vooral het gesprek met Olivia Wilde positief opvalt. Te vermijden: de promotionele praat van Steven Spielberg en Ron Howard. Spielbergs DreamWorks werkte mee aan de film en Howard is een van de vele producers, dus is het niet verwonderlijk dat beide heren niet veel boeiends te vertellen hebben. Nog even aanstippen dat die Favreau echt wel een onderhoudende man lijkt te zijn, zoals zijn audiocommentaar bij de film onderstreept. De moeite waard om aan te zetten, dus!

Beoordeling extra’s: ***1/2 (uit vijf sterren)

Technische fiche

 • Regie: Jon Favreau
 • Scenario: Roberto Orci, Alex Kurtzman, Damon Lindelof, Mark Fergus & Hawk Ostby (scenario), Mark Fergus, Hawk Ostby & Steve Oedekerk (filmverhaal), gebaseerd op een comic van Scott Mitchell Rosenberg
 • Productie: Johnny Dodge, Brian Grazer, Ron Howard, Alex Kurtzman, Damon Lindelof, Roberto Orci, Scott Mitchell Rosenberg
 • Fotografie: Matthew Libatique
 • Muziek: Harry Gregson-Williams
 • Montage: Sarah Finn

Artistieke fiche

 • Daniel Craig
 • Harrison Ford
 • Olivia Wilde
 • Sam Rockwell
 • Clancy Brown
 • Paul Dano

Meer info: www.universalpictures.be
© 2012 - 2018 Dvandereyken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
War Horse - Paardenfilm van Steven SpielbergHet verhaal van "War Horse" was al bekend in boekvorm en is ook al in het theater te zien geweest, maar komt nu in 2011…
Ford Mustang: een van de bekendste modellen van FordFord Mustang: een van de bekendste modellen van FordEen van de bekendste modellen van Ford is de Ford Mustang. De eerste Ford Mustang werd gebouwd in 1964.
Filmrecensie ‘Firewall’recensieFilmrecensie ‘Firewall’Harrison Ford staat bekend om actie en dat laat hij – ook al is de man inmiddels op leeftijd - volop zien in de uit 2006…
Filmrecensie: PoltergeistrecensieFilmrecensie: PoltergeistHet zou een trilogie, geschreven door Steven Spielberg, worden, maar deel 1 in 1982 was al imposant genoeg. Zeker omdat…
Recensie speelfilm ‘six days seven nights’recensieRecensie speelfilm ‘six days seven nights’Harrison Ford staat over het algemeen garant voor veel bezoekers naar de bioscoop. Anna Heche niet helemaal en toch blee…

Reageer op het artikel "Blu-ray/dvd-combo bespreking: Cowboys & Aliens"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dvandereyken
Gepubliceerd: 02-01-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!