InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Blu-ray bespreking: TrollHunter
recensie

Blu-ray bespreking: TrollHunter

Blu-ray bespreking: TrollHunter Thomas (Glenn Erland Tosterud), Johanna (Johanna Mørck) en Kalle (Tomas Alf Larsen) zijn drie universiteitsstudenten die een reeks aanvallen door beren willen onderzoeken. Onderweg ontmoeten ze verschillende berenjagers die hen verwijzen naar ene Hans (Otto Jespersen), een vermoedelijke stroper die door de voltallige schare jagers volledig wordt vermeden... Wanneer het trio Hans confronteert, vraagt deze laatste hen eerst ietwat onvriendelijk om op te rotten, maar uiteindelijk overtuigen ze hem om hen mee te nemen op zijn tocht.

Al snel leren de drie studenten de ware toedracht van het verhaal en filmen ze hoe Hans niet op beren, maar op… trollen jaagt. Het bestaan van deze mythologische wezens wordt echter al jaren geheim gehouden voor de bevolking. Hans zelf maakt deel uit van de Troll Security Force, dat door de regering is belast om alle monstersporen uit te wissen en ervoor te zorgen dat hun acties op berenaanvallen lijken. Met behulp van weinig meer dan grote zonnelampen, cement, wat landmijnen, houtskool en een zelfgemaakt harnas bestrijdt de man deze wezens vanuit zijn niet al te welriekende oplegger – een gevolg van het feit dat hij zichzelf bedekt met trollenstank om zijn eigen lijfgeur te maskeren – en een Land Rover.

De trollen zelf bestaan in allerlei soorten, zoals de Ringlefinch, de Tosserlad of de Jotnar en hebben verschillende vormen of kenmerken, zoals twee hoofden of enorme neuzen. Allen worden ze aangetrokken tot christelijk bloed – meteen de reden waarom alle trollenjagers atheïsten moeten zijn – en veranderen ze in steen of ontploffen ze wanneer men hen blootstelt aan ultraviolet licht.

Bespreking

TrollHunter is een Noorse mockumentary die het midden houdt tussen The Blair Witch Project en het eveneens Noorse Rare Exports: A Christmas Tale (waarin we ontdekken dat de echte Kerstman eigenlijk een moordzuchtig monster is). De premisse verschilt in essentie dan ook weinig van de heksenfilm uit 1999 en de vele opvolgers of klonen die daarop volgden: een groepje mensen filmt hun eigen wedervaren en verdwijnt, waarna de opnames gevonden worden. Het zijn die beelden die je als kijker zogezegd zit te bekijken. Verwacht dus de nodige bibberende camerabewegingen, schrikkerige reacties en bevreemdende nachtopnames.

De referenties naar de Scandinavische mythologie zijn legio, al zullen niet alle kijkers die opmerken. Ook zonder de nodige culturele bagage blijft TrollHunter echter onderhoudend, maar nooit in de mate die nodig is om dit een meesterwerk te noemen. Daarvoor zijn de eigenlijke trollen net iets te lachwekkend. De animatie zelf is niet slecht gedaan (al schokken deze monsters net iets teveel terwijl ze aan het bewegen zijn), maar de wezens zien er soms simpelweg niet angstaanjagend genoeg uit. Eenzelfde opmerking geldt voor Otto Jespersen, die een behoorlijk grappige karikatuur neerzet (luister maar eens naar zijn geklaag over papierwerk en de vele weetjes over trollen die hij voortdurend op de drie arme studenten afvuurt), terwijl een iets serieuzere aanpak de hele film wellicht wat meer impact had kunnen geven.

TrollHunter werd nog voor de film goed en wel gedistribueerd werd al gekocht door Hollywood, waardoor we in 2014 al een remake mogen verwachten, maar in zijn Noorse vorm lijkt de film niet goed genoeg te weten wat hij wil zijn: een griezelige horror of een lichtjes komische parodie.

Beoordeling serie: ** (uit vijf sterren)

Beeld & geluid

TrollHunter moet eruit zien alsof het op een goedkope camera is gefilmd door drie universiteitsstudenten en deze 1080p/AVC Blu-rayschijf doet de opname dan ook alle ‘recht’ aan. Vooral ’s nachts ziet alles er wat korreliger en minder duidelijk uit, terwijl de kleuren aan de zwakke kant zijn, al zijn de dagbeelden veel beter en scherper dan je zou verwachten.

Het geluid is dan weer verschillende niveaus hoger dan de videocamera dat het trio gebruikt zou kunnen oppikken. Vanzelfsprekend is er geen soundtrack aanwezig en tijdens de eerste helft van de film krijgen we vooral heel wat dialogen te horen, maar zodra de jachtscènes beginnen en de trollen beslissen om stenen te werpen of hun omgeving kapot te maken, kan je als kijker/luisteraar genieten van een mooi en volledig surroundlandschap aan geluiden en effecten. Goed gedaan!

Beoordeling beeld en geluid: ***1/2 (uit vijf sterren)


Extra’s

Heel veel bonusmateriaal is er niet te vinden op de Blu-rayschijf, maar wat er is, is wel de moeite waard. De verwijderde of verlengde scènes zorgen niet zelden voor meer (welkome) context, de bloopers en improvisatiemomentjes zijn leuk om te zien en ook de informatie over de speciale effecten mag er wezen. De manier waarop de trollen werden gecreëerd is boeiend om te volgen, terwijl de blik achter de scènes eens niet bestaat uit de ene commentaar na de andere, maar je toelaat om het productieproces stap voor stap te volgen.

Beoordeling extra’s: *** (uit vijf sterren)


Technische fiche

 • Regie: André Øvredal
 • Scenario: Håvard S. Johansen, André Øvredal
 • Productie: Sveinung Golimo, John M. Jacobsen
 • Fotografie: Hallvard Bræin
 • Montage: Per-Erik Eriksen

Artistieke fiche

 • Otto Jespersen
 • Glenn Erland Tosterud
 • Johanna Mørck
 • Tomas Alf Larsen
 • Urmila Berg-Domaas
 • Hans Morten Hansen

Meer info: www.universalpictures.be
© 2012 - 2018 Dvandereyken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De legende van de Blair WitchDe legende van de Blair WitchIn 1999 kwam de horrorfilm The Blair Witch Project uit. Deze lowbudgetfilm werd een groot succes. Met een budget van sle…
recensieFilmrecensie: The Blair Witch Project (1999)In 1999 was een gedeelte van de Amerikaanse bevolking in rep en roer. The Blair Witch Project zou snel gereleased worden…
Dvd-bespreking: SolsticerecensieDvd-bespreking: Solstice'Solstice' is de nieuwste film van Daniel Myrick, die ook al verantwoordelijk was voor het uitzonderlijk succesvolle 'Th…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Een aantal hele enge filmsEen aantal hele enge filmsHorrorfilms, je moet er van houden. Sommige mensen liggen er nachten van wakker en voor andere kan een film niet eng gen…

Reageer op het artikel "Blu-ray bespreking: TrollHunter"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dvandereyken
Gepubliceerd: 02-01-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!