InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Blu-raybespreking: Bridesmaids
recensie

Blu-raybespreking: Bridesmaids

'Bridesmaids' is een hilarische komedie in de stijl van 'The Hangover', 'Horrible Bosses' en 'The Wedding Crashers', maar met vrouwen in de hoofdrol in plaats van mannen. Het zogenaamd 'zwakke geslacht' bewijst in deze film echter even gestoord en grappig te zijn als hun (iets) ruigere tegenhangers. Annie (Kristen Wiig) is een dame van middelbare leeftijd die klaar lijkt om weg te zakken in een zware depressie. De enige man in haar leven (Jon Hamm) wimpelt elke poging om een serieuzere relatie aan te gaan af en gebruikt haar enkel voor de seks, haar patisserie in Milwaukee is een poosje geleden kopje onder gegaan, ze is genoodzaakt een appartement te delen met een onuitstaanbare Britse man en zijn zus (de bekende Engelse komiek Matt Lucas en Rebel Wilson), en net nadat we haar hebben leren kennen zien we hoe ze een koppeltje dat advies probeert in te winnen rond een trouwring ronduit vertelt dat ze maar beter niet tot een eeuwige verbintenis overgaan… tot grote ergernis van Annie’s nieuwe baas, die haar enkel als vriendendienst heeft aangenomen in zijn juwelierszaak. Als klap op de vuurpijl staat haar beste vriendin, Lillian (Maya Rudolph), op trouwen en heeft ze Annie gevraagd om haar eerste bruidsmeisje te zijn.

Net wanneer Annie’s leven zowat uitzichtloos lijkt, moet ze dus ook nog eens het huwelijk van haar vriendin, die wel alles voor elkaar lijkt te hebben, regelen. Op het verlovingsfeest leert ze de andere bruidsmeisjes kennen: de wereldvreemde maar idealistische Becca (Ellie Kemper uit The Office), de ultracynische Rita (Wendi McLendon-Covey), de vuilbekkende Megan (Melissa McCarthy) en – vooral – de chique en rijke fashionista Helen Harris III ( Rose Byrne). Helen, die getrouwd is met Lillians baas, positioneert zich onmiddellijk zelf als diens beste vriendin, wat leidt tot een gênante toost waarbij Annie en Helen elkaar de loef proberen af te steken om de meest indrukwekkende speech te kunnen brengen.

De deur staat nu open voor een behoorlijk intense rivaliteit, maar Annie lijkt al op voorhand het onderspit te zullen moeten delven: Helen heeft immers enorm veel geld, terwijl haar competitie op droog zaad zit. Annie’s al bijzonder wankele zelfvertrouwen krijgt nieuwe deuken toegediend wanneer een restaurantbezoek verschrikkelijke gevolgen heeft tijdens het passen van de kleedjes en ze bovendien machteloos moet toekijken hoe er beslist wordt om naar Las Vegas te vliegen in plaats van naar het buitenverblijf van Lillians ouders waar ze al vaak leuke (en – vooral – goedkope) momenten heeft gedeeld met haar hartsvriendin.

Het enige positieve punt lijkt uit een onverwachte hoek te komen, want nadat Annie terwijl ze met een kapot achterlicht aan het rijden is naar de kant wordt gehaald door de zachtaardige verkeersagent Nathan Rhoads (Chris O’Dowd) en deze haar geen bekeuring geeft omdat hij haar herkent als de vrouw waarbij hij vroeger altijd zijn gebakjes ging kopen, begint er een voorzichtige romance te ontluiken tussen die twee, al verknalt Annie haar kansen bijna volledig door te panikeren bij de gedachte aan een echte verbintenis…

Bespreking

Een van de meest legendarische Amerikaanse komische programma’s ooit is zonder enige twijfel Saturday Night Live. De show die in het verleden al grote komieken als Tina Fey, Eddie Murphy, Dan Aykroyd, John Belushi, Chevy Chase, Bill Murray, Will Ferrell en Dana Carvey naar het grote doek heeft geleid, is sinds 2005 ook thuis voor Kristen Wiig, die in Bridesmaids voor het eerst mag aantreden in een langspeelfilm en op SNL al vaak samen met Maya ‘Lillian’ Rudolph te zien is geweest. Wiig werd in 2009 door Entertainment Weekly verkozen tot een van de 25 Grappigste Vrouwen in Hollywood en heeft samen met Annie Mumolo het script voor Bridesmaids geschreven. Dat niemand minder dan Judd Apatow een van de drie producten is, hoeft overigens niet te verbazen, want Kristen Wiig is ook lid van diens ‘comedy team’, waar we onder andere ook Adam Sandler, Paul Rudd en Seth Rogan in terugvinden.

In Bridesmaids laat Wiig alle mooie make-up achterwege om haar meer kwetsbare zelf te laten zien in een film die een gelijkaardige sfeer heeft als absolute mannenhits The Weddding Crashers, Knocked Up, The Hangover en, meer recent, Horrible Bosses. Het resultaat is een hilarische komedie waarin we deze keer eens een stelletje vrouwen zien dat zich volledig misdraagt. Zo is de kots- en diarreescène in de bruidsjurkwinkel nu al een legendarisch stukje film waar regisseur Paul Feig er wonderwel in slaagt om de komedie te laten zegevieren boven het puur wansmakelijke. Ook het moment waarop Annie zichzelf zat drinkt in het vliegtuig en daarbovenop ook nog eens de verkeerde pilletjes in de hand krijgt van haar rivale, levert gedenkwaardige comedy op en zo kunnen we nog wel meer stukjes film opsommen.

Ook de actrices die Wiig bijstaan krijgen elk stuk voor stuk voldoende momenten om te schitteren, maar toch is het de zwaarlijvige Melissa McCarthy die verschillende keren de show steelt met haar energieke en nietsontziende opvoering als Megan, de toekomstige schoonzus van Lillian. Dat de zeemzoete romance tussen Annie en agent Nathan Rhoads niet afleidt van de comedy en op zich ook zorgt voor een aantal leuke momenten – zoals wanneer het duo samen probeert te beslissen welke te hard rijdende auto ze zullen achtervolgen en de manier waarop Annie Nathan probeert terug te winnen na een hoog oplaaiende ruzie – is een pluim op de hoed van de makers.

Bridesmaids
is een uitstekende, bijwijlen hilarische (romantische) komedie, die enkel hier en daar een wat oneven ritme heeft. Dat laatste is overigens niet verwonderlijk als je weet dat er heel wat meer materiaal voor handen was en dat de actrices eerst twee weken samen hebben doorgebracht om erop los te kunnen improviseren – iets wat de film verder enkel ten goede is gekomen.

Beoordeling film: **** (uit vijf sterren)


Beeld en geluid

Net zoals het geval is bij de meeste nieuwe releases van Universal, ziet Bridesmaids er op Blu-ray schitterend uit, iets wat vooral duidelijk wordt wanneer we Chicago of Milwaukee in beeld krijgen. Deze journalist bezocht beide steden vroeger op jaarlijkse basis om rollenspelconventie GenCon te kunnen bijwonen en heeft van elk moment waarin hij bepaalde locaties terugzag genoten. De 1080p-transfer en 2.40:1-ratio lenen zich uitstekend voor deze film, terwijl de kleur en diepte in elke shot even goed zijn. In het geval van Bridesmaids is het wel zo dat de fijne details soms wat magie wegnemen van de acteurs, vooral wanneer we te maken hebben met een iets minder mooie huid, maar in het geval van deze komedie is dat niet zo erg. We zagen hier en daar wel wat crush en een lichte straling rond sommige objecten, maar verder is de inhoud van deze Blu-rayschijf visueel erg mooi.

Knap, trouwens, hoe ook de DTS-HD Master Audio 5.1-mix goed wordt gebruikt, ondanks het feit dat we hier ‘maar’ met een romantische komedie te maken hebben. De omgeving wordt altijd goed in het geluidslandschap weergegeven, wat bijwijlen zelfs leidt tot iets teveel achtergrondeffecten, maar zonder dat de dialogen – die voornamelijk uit de voorste luidsprekers komen gegleden – daar volledig in verdrinken. Verwacht echter wel niet teveel surroundactie.

Beoordeling beeld & geluid: ***1/2 (uit vijf sterren)

Extra’s

Gatverdamme, zeg! Zelden zoveel plezier gehad met het bonusmateriaal op een Blu-ray! Wij telden alvast een veertiental extra’s, waaronder heel veel weggelaten scènes en bloopers die duidelijk maken dat de regisseur en de monteur verdomd veel uitstekend materiaal hadden om uit te kiezen. Verder krijgen we een compilatie van 12 minuten waarin we de grappigste geïmproviseerde dialogen te horen krijgen, een grappige amateuristische reclamespot voor de juwelenzaak waar Annie in het begin van de film nog werkt, een blik achter de scènes van 32 minuten waarin veel aandacht wordt besteed aan de improvisatie en de repetities, een korte terugblik op de rivaliteit tussen Annie en Helen, een verlengde huwelijksscène, enzovoort. We kunnen niet genoeg benadrukken hoeveel weggelaten materiaal er op de Blu-ray te zien is, zo krijgen we zelfs 13 (!) verschillende versies van een scène te zien die allemaal er grappig zijn. Tel daar ook nog eens de boeiende en grappige audiocommentaar bij en je hebt uren vol verplicht kijkvoer!

Beoordeling extra’s: ***** (uit vijf sterren)

Technische fiche

 • Regie: Paul Feig
 • Scenario: Kristen Wiig & Anie Mumolo
 • Productie: Judd Apatow, Barry Mendel, Clayton Townsend
 • Fotografie: Robert D. Yeoman
 • Muziek: Michael Andrews
 • Montage: William Kerr, Michael L. Sale

Artistieke fiche

 • Kristen Wiig
 • Maya Rudolph
 • Melissa McCarthy
 • Rose Byrne
 • Wendi McLendon-Covey
 • Ellie Kemper
 • Chris O’Dowd
 • Matt Lucas
 • Rebel Wilson
 • Jill Clayburgh
 • Jon Hamm

Meer info: www.universalpictures.be
© 2012 - 2018 Dvandereyken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie: SistersrecensieFilmrecensie: SistersEen Amerikaanse komedie met in de hoofdrollen actrices Tina Fey en Amy Poehler. In 2008 waren zij al samen te zien in de…
recensieOne A.M. van Charles ChaplinOne A.M. is een film uit 1916. De film werd geregisseerd door Charles Spencer Chaplin junior, beter bekend als Charlie C…
Saturday Night Fever, de ultieme disco-filmSaturday Night Fever, de ultieme disco-filmSaterday Night Fever is een filmklassieker waarin John Travolta op zijn best is als coole, hippe disco-dansgod.
Amy Schumer: grof en guitigAmy Schumer: grof en guitigIn 2015 komt de film ‘Trainwreck’ uit en zo maakt ook Nederland kennis met de Amerikaanse comédienne Amy Schumer. Deze r…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…

Reageer op het artikel "Blu-raybespreking: Bridesmaids"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dvandereyken
Gepubliceerd: 02-01-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!