InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Film Achtste-groepers huilen niet

Film Achtste-groepers huilen niet

Achtste-groepers huilen niet is een boek geschreven door Jacques Vriens. Het boek werd gepubliceerd in 1999 en is sindsdien een veelgelezen boek onder scholieren. In theaterseizoen 2010/2011/2012 was het verhaal te zien als voorstelling in verschillende scholen en theaters door heel Nederland. Op 15 februari 2012 verschijnt er een film gebaseerd op het boek. De titelsong getiteld ‘Dit pakt niemand ons meer af’ wordt gezongen door Kim-Lian van der Meij.

Verhaal

Hoofdpersoon Akkie zit in groep acht van de basisschool. Ze is gek op voetballen. Vaak ontstaat hier heibel over. De jongens zijn van mening dat de meiden niet kunnen voetballen, maar de meiden proberen te laten zien dat ze dat wel kunnen. Juf Ina heeft altijd wel een oplossing voor de problemen. In dit geval wordt er een voetbaltoernooi gehouden samen met groep 7. Akkie voelt zich niet zo lekker, daarom besluit haar moeder om langs het ziekenhuis te gaan, waar bloed wordt geprikt. Het blijkt dat Akkie ernstig ziek is en ze in het ziekenhuis moet blijven. Akkie heeft leukemie. De hele groep leeft met haar mee. Zo sturen ze haar kaarten en maken ze tekeningen. Toch blijft ze zich vanuit het ziekenhuis overal mee bemoeien, zoals met het voetbaltoernooi en de afscheidsavond. Ondanks haar ziekte is Akkie een vrolijk en dapper meisje. Akkie mag in eerste instantie niet mee op schoolkamp, maar uiteindelijk worden er oplossingen gezocht zodat ze toch nog mee kan gaan. Tot het noodlot toeslaat en ze steeds zieker wordt. Zelfs Juf Ina heeft hier geen oplossing voor.

Het boek

Het boek wordt sinds de publicatie in 1999 nog steeds veel gelezen door scholieren die een boekverslag of boekbespreking maken. Er worden veel samenvattingen gemaakt over het verhaal met hoofdpersonen Akkie, Elise, Laurens, Joep en Juf Ina. Van het boek werden ruim 100.000 exemplaren verkocht. In 2000 werd het boek bekroond door de Nederlandse Kinderjury.

Theater

Van Engelenburg Theaterproducties produceert in seizoen 2011/2012 de theaterversie van Achtste-groepers huilen niet. De voorstelling, gebaseerd op het boek van Jacques Vriens, vertelt het verhaal van Joep en Elise die elke vijf jaar met elkaar afspreken op het schoolplein van hun oude basisschool. Hier halen ze herinneringen op aan groep 8, het jaar waarin de Cito-toets gemaakt werd, het spannendste voetbaltoernooi ooit werd gehouden en het jaar waarin hun klasgenootje Akkie ernistig ziek werd. De rollen worden gespeeld door Sophie van Oers en Arjen Arnoldussen.

Film

De film gebaseerd op het boek van Jacques Vriens is vanaf 15 februari 2012 te zien in de Nederlandse bioscopen. Hoofdrollen in de film worden gespeeld door Hanna Obbeek, Johanna ter Steege, Nils Verkooijen en Lieke van Lexmond. De cast wordt afgemaakt door Eva van der Gucht als Juf Ina.
De film trok binnen anderhalve week meer dan 100.000 bezoekers naar de bioscoop.

De titelsong ‘Dit pakt niemand ons meer af’ wordt gezongen door Kim-Lian van der Meij en geproduceerd door haar man Daniel Gibson. Het liedje komt ook terug in de film. Het wordt gezongen door de klasgenoten van Akkie tijdens een belangrijke scene rond het kampvuur.

Lees verder

© 2012 - 2017 Blackshadow, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boekbespreking Achtste groepers huilen nietBoekbespreking Achtste groepers huilen nietAkkie is een heel gewoon meisje. Ze zit op school en speelt altijd voetbal in de pauzes. Totdat ze een bloedtest moet ui…
Stichting Achterstevoren verovert hartenStichting Achterstevoren verovert hartenTwee meisjes zien de film 'Achtste groepers huilen niet' en raken geïnspireerd om iets voor ernstig zieke kinderen te or…
Samenvatting van het boek: De jacht van de afgepakte sterrenHet gaat over kleine Nina, Joost, Eefie en Pepijn. Ze wonen in hotel Korenwolf. Ze noemen zichzelf daarom ook de bende v…
De Da Vinci CodeDe Da Vinci CodeDe Da Vinci Code is dé bestseller waardoor Dan Brown op de kaart werd gezet. Het boek is inmiddels verfilmd en bijna ied…
Filmrecensie: La Vache et le PrisonnierFilmrecensie: La Vache et le PrisonnierEen man en een koe, op weg van Duitsland naar Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met in de hoofdrol de Franse act…

Reageer op het artikel "Film Achtste-groepers huilen niet"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Blackshadow
Laatste update: 27-02-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Schrijf mee!